Nowe badania nt. diety wegetariańskiej i cukrzycy
Kolejne badania dowodzą, że dieta wegetariańska była związana z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy niezależnie od BMI. Tym razem badaną grupą byli Tajowie. W badaniu prospektywnym zakwalifikowano 2918 osób niepalących, niepijących buddystów, niechorujących na cukrzycę, nowotwory oraz choroby układu krwionośnego.
W tym artykule znajdziesz:
PRZYPISY
- Chiu T.H.T., et al. Vegetarian diet, change in dietary patterns, and diabetes risk: a prospective study, “Nutr Diebetes.” 2018; 8:12, https://doi.org/10.1038/s41387-018-0022-4.
- Tonstad S., et al. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2, “Nutr. Metab. Cardiovasc Dis.”, 2013;23:292–299, doi: 10.1016/j.numecd.2011.07.004.
- Chiu T.H., et al. Vegetarian diet, food substitution, and nonalcoholic fatty liver, “Tzu-chi medical journal.”, 2018; 30(2):102-109.
O autorze
Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Swoje doświadczenie zdobywała w róznych poradniach i szpitalach. Jej głównym obszarem zainteresowania jest wpływ żywienia na płodność oraz tzw. programowanie żywieniowe.