menu close arrow_back_ios person_add home

Nowe badania nt. diety wegetariańskiej i cukrzycy

Weronika Strugała

AKTUALNOŚCI

17-07-2018

18/2018

Kolejne badania dowodzą, że dieta wegetariańska była związana z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy niezależnie od BMI. Tym razem badaną grupą byli Tajowie. W badaniu prospektywnym zakwalifikowano 2918 osób niepalących, niepijących buddystów, niechorujących na cukrzycę, nowotwory oraz choroby układu krwionośnego.

PRZYPISY

  1.  Chiu T.H.T., et al. Vegetarian diet, change in dietary patterns, and diabetes risk: a prospective study, “Nutr Diebetes.” 2018; 8:12, https://doi.org/10.1038/s41387-018-0022-4.
  2.  Tonstad S., et al. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2, “Nutr. Metab. Cardiovasc Dis.”, 2013;23:292–299, doi: 10.1016/j.numecd.2011.07.004.
  3.  Chiu T.H., et al. Vegetarian diet, food substitution, and nonalcoholic fatty liver, “Tzu-chi medical journal.”, 2018; 30(2):102-109.

O autorze

Weronika Strugała

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Swoje doświadczenie zdobywała w róznych poradniach i szpitalach. Jej głównym obszarem zainteresowania jest wpływ żywienia na płodność oraz tzw. programowanie żywieniowe.