menu close arrow_back_ios person_add home

IMMUNOŻYWIENIE

Article image

Reakcje krzyżowe w celiakii. Dlaczego po 6 miesiącach stosowania diety bezglutenowej tylko 8% pacjentów wykazuje całkowitą regenerację kosmków jelitowych?

Specjalista medycyny żywienia, dietetyk Małgorzata Desmond

18-11-2015

NR 2/2015

Celiakia (zwana również chorobą trzewną) − to zespół złego wchłaniania spowodowany spożyciem zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), które u osób z predyspozycją genetyczną może skutkować stanem zapalnym jelita cienkiego, zanikiem kosmków jelitowych i wynikającym z tego nieprawidłowym wchłanianiem składników odżywczych, niedożywieniem oraz autoimmunologicznymi reakcjami w stosunku do wielu organów i tkanek. Choruje na nią około 1% społeczeństwa, a  zachorowalność cały czas wzrasta.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Reakcje krzyżowe w celiakii. Dlaczego po 6 miesiącach stosowania diety bezglutenowej tylko 8% pacjentów wykazuje całkowitą regenerację kosmków jelitowych?

Specjalista medycyny żywienia, dietetyk Małgorzata Desmond

Article image

Celiakia (zwana również chorobą trzewną) − to zespół złego wchłaniania spowodowany spożyciem zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), które u osób z predyspozycją genetyczną może skutkować stanem zapalnym jelita cienkiego, zanikiem kosmków jelitowych i wynikającym z tego nieprawidłowym wchłanianiem składników odżywczych, niedożywieniem oraz autoimmunologicznymi reakcjami w stosunku do wielu organów i tkanek. Choruje na nią około 1% społeczeństwa, a  zachorowalność cały czas wzrasta.

Czytam więcej