menu close arrow_back_ios person_add home

Menu wegańskie

Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol

MENU

02-05-2016

5/2016

Jadłospis na ten jeden dzień opracowano w oparciu o powszechnie dostępne produkty. Nie jest skomplikowany, a z łatwością realizuje zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne i witaminy – poza witaminą D i B12. Dostarcza on 3220 kcal, w tym 26% pochodzi z tłuszczów. Proporcja kwasów omega-3 do omega-6 wynosi 1:3. Zawartość białka to 113 g, co stanowi 1,5 g/kg u sportowca ważącego 75 kg.

 

Śniadanie − Jaglanka ze świeżymi owocami

 

Do mleka roślinnego dodajemy pokrojone daktyle, płatki zbożowe, siemię lniane, pokruszone nerkowce oraz dowolne ulubione przyprawy: cynamon, kardamon lub wanilię. Całość gotujemy, aż płatki będą miękkie. Jeśli wolisz rzadszą owsiankę, podczas gotowania dodaj trochę przegotowanej wody.

W czasie gotowania owsianki pokrój swoje ulubione sezonowe owoce. Owsiankę wykładamy na talerz, dodajemy owoce. Podajemy ciepłą lub lekko przestudzoną.

 

Komentarz dietetyka: Najważniejsze składniki tego dania to mleko sojowe i siemię lniane. Mleko jest wartościowym źródłem wapnia i białka, natomiast siemię dostarcza niezbędnego kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Mleko sojowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym, ale wtedy dieta będzie zawierać mniej białka i kalorii. Alternatywą dla siemienia lnianego może być chia lub nasiona konopi, również bogate w omega-3.

 

Po treningu − Waniliowy krem z tofu z owocami

 

Tofu blendujemy z mlekiem, miodem, sokiem z cytryny i świeżą wanilią na gładką, jednolitą masę. Całość przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki.

Następnie przygotowujemy owoce: obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki i dusimy w małym garnuszku, aż powstanie gęsty mus. Mus zostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy do słoiczka z kremem waniliowym. Podajemy schłodzone.

Orzechy można dodać do dania lub zjeść jako przekąskę.

 

Komentarz dietetyka: Tofu w tym daniu występuje jako potreningowe źródło białka, z kolei owoce i odrobina syropu z agawy nadają słodki smak i dostarczają węglowodanów.

 

Przekąska − Smoothie

 

Pomarańcze, banana i jabłko obieramy, następnie blendujemy z dodatkiem wody i świeżej mięty.

 

Obiad – Pełnoziarnisty makaron z warzywami w sosie własnym

 

Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po 30−40 minutach ciecierzyca powinna być już miękka. ½ ciecierzycy wyławiamy, zaś drugą część blendujemy na gładką masę, delikatnie podlewając wodą z gotowania. Resztę wody zostawiamy, na wypadek gdyby sos był za gęsty.

Bakłażany kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ciecierzycę − zblendowaną i w całości, pomidorki koktajlowe i czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy wody, mieszamy i gotujemy 10−15 minut na małym ogniu.

Kiedy sos dochodzi, gotujemy makaron pełnoziarnisty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Makaron al dente dodajemy do sosu, całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy natką z pietruszki. Podajemy gorące.

 

Komentarz dietetyka: W obiedzie znajduje się spora porcja warzyw strączkowych, w tym przypadku ciecierzycy. Strączki nie są najlepiej tolerowane przez niektóre osoby, ale ciecierzyca (obok soczewicy, zwłaszcza czerwonej) jest jedną z najłatwiej trawionych. Dodatkowo zmiksowanie warzyw strączkowych powoduje, że łatwiej je zjeść i strawić.

 

Kolacja − Grzanki z grillowanym tofu i warzywami

 

Warzywa: cukinię, bakłażana, paprykę i czerwoną cebulę kroimy w równej wielkości krążki, następnie posypujemy solą, pieprzem i smarujemy oliwą z oliwek. Warzywa przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180OC przez 10−15 minut (w zależności od grubości plasterków). Pod koniec pieczenia (na 5 minut) do piekarnika wkładamy chleb delikatnie natarty czosnkiem oraz lekko osolone tofu.

Po upieczeniu całość układamy według następującej kolejności: pieczywo, szpinak, grillowane warzywa, tofu, świeże warzywa.

 

Smacznego!


O autorze

Damian Parol

CZYTAM ARTYKUŁY

Z wykształcenia dietetyk i psychodietetyk. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Pod przewodnictwem prof. Artura Mamcarza obronił z wyróżnieniem pracę doktorską na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Tematem rozprawy był wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy długodystansowych. Współautor rozdziałów w podręcznikach akademickich Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej (PZWL) oraz Medycyna stylu życia (PZWL). Autor licznych publikacji naukowych, popularnonaukowych i specjalistyczny dotyczących dietetyki, treningu i medycyny stylu życia oraz bloga damianparol.com