menu close arrow_back_ios person_add home

NUTRIGENETYKA

Article image

Nietolerancja laktozy o podłożu genetycznym i nie tylko. Nowe spojrzenie na gen LCT kodujący laktazę

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka
Dietetyk kliniczny
Klaudia Wiśniewska

02-03-2016

NR 4/2016

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Nietolerancja laktozy o podłożu genetycznym i nie tylko. Nowe spojrzenie na gen LCT kodujący laktazę

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.

Czytam więcej