menu close arrow_back_ios person_add home

Dieta w insulinooporności. Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska

Specjalista ds. żywienia Małgorzata Mękus

PUBLIKACJE BRANŻOWE

08-01-2018

15/2018

Insulinooporności dotyka obecnie coraz większej liczby osób. Szacuje się, że blisko połowa naszego społeczeństwa może zmagać się już z tą dolegliwością. Problem insulinooporności nie dotyczy tylko osób z cukrzycą typu 2 czy ze stanem przed cukrzycowym, można ją także stwierdzić u większości osób z otyłością brzuszną i zespołem policystycznych jajników.

 


O autorze

Małgorzata Mękus

CZYTAM ARTYKUŁY

Pracownik naukowy oraz dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego ze specjalizacją  żywienie człowieka i dietetyka oraz studiów podyplomowych z zakresie poradnictwa dietetycznego i bezpieczeństwa żywności. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Doświadczenie zawodowe, wiedzę i umiejętność pracy z pacjentem zdobyła między innymi w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia, w Klinice Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii oraz w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia Otyłości Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego. Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapi nadwagi i otyłości, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu pokarmowego.