menu close arrow_back_ios person_add home

Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie - Dominika Musiałowska

Specjalista ds. żywienia Małgorzata Mękus

PUBLIKACJE BRANŻOWE

08-01-2018

15/2018

Insulinooporność to problem, który nabiera coraz większej skali. Prawdopodobnie około 10 milionów osób w Polsce zmaga się z tą dolegliwością. Niestety współczesna medycyna nie traktuje jej jako odrębnej jednostki chorobowej, lecz jako zaburzenie prowadzące do rozwoju innych chorób w tym cukrzycy typu 2, otyłości, zespołu policystycznych jajników czy nadciśnienia tętniczego.

 


O autorze

Małgorzata Mękus

CZYTAM ARTYKUŁY

Pracownik naukowy oraz dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego ze specjalizacją  żywienie człowieka i dietetyka oraz studiów podyplomowych z zakresie poradnictwa dietetycznego i bezpieczeństwa żywności. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Doświadczenie zawodowe, wiedzę i umiejętność pracy z pacjentem zdobyła między innymi w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia, w Klinice Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii oraz w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia Otyłości Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego. Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapi nadwagi i otyłości, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu pokarmowego.