menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Mikrobiota u dzieci ze spektrum autyzmu

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

03-03-2017

NR 10/2017

Nasz organizm stanowi naturalny ekosystem wielu mikroorganizmów, w tym bakterii, grzybów, archeonów i wirusów, który całościowo nazywany jest mikrobiotą. Rezerwuarem dla bakterii jest całe nasze ciało, jednak najwięcej mikroorganizmów zasiedla jelito grube. Właśnie dlatego na temat mikrobioty jelitowej mówi się najwięcej.

czytaj dalej
Article image

Interakcje leków z żywnością

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

03-03-2017

NR 10/2017

Interakcje występujące między lekami a żywnością mają ogromne znaczenie w aspekcie skuteczności leczenia. Żywność spożywana przez pacjentów może zwiększać bądź zmniejszać biodostępność leków. Spożywane produkty mogą również oddziaływać na czas, po którym lek zacznie działać.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Interakcje leków z żywnością

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Article image

Interakcje występujące między lekami a żywnością mają ogromne znaczenie w aspekcie skuteczności leczenia. Żywność spożywana przez pacjentów może zwiększać bądź zmniejszać biodostępność leków. Spożywane produkty mogą również oddziaływać na czas, po którym lek zacznie działać.

Czytam więcej