menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Hipercholesterolemia rodzinna. Rola diety i zalecenia żywieniowe

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan
Dietetyk
Natalia Szupryczyńska
Marcin Pajkowski
Kardiolog
Marzena Romanowska-Kocejko
Magister pielęgniarstwa
Aleksandra Michalska-Grzonkowska
dr n. med., MBA
Krzysztof Chlebus

03-09-2019

NR 25/2019

Według wiodących rekomendacji ECS/EAS (najnowsze zostały opublikowane 31 sierpnia 2019 r.) dotyczących leczenia zaburzeń lipidowych czynniki związane z odpowiednim żywieniem są istotną składową niefarmakologicznej części terapii.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Hipercholesterolemia rodzinna. Rola diety i zalecenia żywieniowe

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan, Dietetyk Natalia Szupryczyńska, Marcin Pajkowski, Kardiolog Marzena Romanowska-Kocejko, Magister pielęgniarstwa Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Article image

Według wiodących rekomendacji ECS/EAS (najnowsze zostały opublikowane 31 sierpnia 2019 r.) dotyczących leczenia zaburzeń lipidowych czynniki związane z odpowiednim żywieniem są istotną składową niefarmakologicznej części terapii.

Czytam więcej
Article image

Rozpoznawanie i leczenie hipercholesterolemii rodzinnej

Marcin Pajkowski
Kardiolog
Marzena Romanowska-Kocejko
Magister pielęgniarstwa
Aleksandra Michalska-Grzonkowska
dr n. med., MBA
Krzysztof Chlebus

03-09-2019

NR 25/2019

Za rozwój hipercholesterolemii rodzinnej odpowiedzialna jest mutacja jednego z trzech genów biorących udział w metabolizmie cholesterolu LDL: genu receptora LDL (LDLR), apolipoproteiny B (APOB) lub proproteinowej konwertazy subtilyzyny/keksyny typ 9 (PCSK9).

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rozpoznawanie i leczenie hipercholesterolemii rodzinnej

Marcin Pajkowski, Kardiolog Marzena Romanowska-Kocejko, Magister pielęgniarstwa Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Article image

Za rozwój hipercholesterolemii rodzinnej odpowiedzialna jest mutacja jednego z trzech genów biorących udział w metabolizmie cholesterolu LDL: genu receptora LDL (LDLR), apolipoproteiny B (APOB) lub proproteinowej konwertazy subtilyzyny/keksyny typ 9 (PCSK9).

Czytam więcej
Article image

Wpływ żywienia na gojenie się ran i odleżyn

02-09-2019

NR 25/2019

Pomimo postępu medycyny, obejmującego również innowacyjne metody leczenia ran, trudno gojące się rany wciąż stanowią wyzwanie dla wielu specjalistów służby zdrowia. Szereg dowodów z ostatnich lat wskazuje na biochemiczne i molekularne działanie kilku składników odżywczych, potwierdzając pogląd, że właściwe żywienie może stać się przydatne w procesie leczenia, szczególnie w przypadku ran o tzw. przewlekłym charakterze. Równie silnie podkreśla się wagę właściwego stanu odżywienia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wpływ żywienia na gojenie się ran i odleżyn

Article image

Pomimo postępu medycyny, obejmującego również innowacyjne metody leczenia ran, trudno gojące się rany wciąż stanowią wyzwanie dla wielu specjalistów służby zdrowia. Szereg dowodów z ostatnich lat wskazuje na biochemiczne i molekularne działanie kilku składników odżywczych, potwierdzając pogląd, że właściwe żywienie może stać się przydatne w procesie leczenia, szczególnie w przypadku ran o tzw. przewlekłym charakterze. Równie silnie podkreśla się wagę właściwego stanu odżywienia.

Czytam więcej
Article image

Rola suplementacji witaminy D w schorzeniach tarczycy

Monika Namysłowska

02-09-2019

NR 25/2019

Aktywną biologicznie postacią witaminy D jest kalcytriol oznaczany jako 1,25(OH)2D3. Jest to hormon sterydowy, do którego syntezy niezbędny jest cholesterol. Prekursorem kalcytriolu jest cholekalcyferol, powszechnie znany jako witamina D3, powstający w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego typu B, a także przyswajalny z pożywienia, głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola suplementacji witaminy D w schorzeniach tarczycy

Monika Namysłowska

Article image

Aktywną biologicznie postacią witaminy D jest kalcytriol oznaczany jako 1,25(OH)2D3. Jest to hormon sterydowy, do którego syntezy niezbędny jest cholesterol. Prekursorem kalcytriolu jest cholekalcyferol, powszechnie znany jako witamina D3, powstający w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego typu B, a także przyswajalny z pożywienia, głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Czytam więcej
Article image

Choroba refluksowa przełyku – wsparcie dietetyczne

Anna Taraszewska

02-09-2019

NR 25/2019

Choroba refluksowa przełyku (ChRP) – to schorzenie górnego odcinka przewodu pokarmowego. Jest ono następstwem cofania treści pokarmowej z żołądka do przełyku (refluks), co może wywoływać uciążliwe dolegliwości lub komplikacje, które wpływają negatywnie na jakość życia chorego1.

czytaj dalej
Article image

Kontrowersje wokół soi

02-09-2019

NR 25/2019

Soja – to jeden z bardziej kontrowersyjnych i negowanych przez konsumentów produktów spożywczych. Świadczyć o tym może ilość fałszywych informacji w Internecie, wskazujących nawet na to, że soja jest niebezpieczna dla zdrowia. Co powinniśmy wiedzieć na temat soi zanim włączymy ją do diety naszych pacjentów?

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Kontrowersje wokół soi

Article image

Soja – to jeden z bardziej kontrowersyjnych i negowanych przez konsumentów produktów spożywczych. Świadczyć o tym może ilość fałszywych informacji w Internecie, wskazujących nawet na to, że soja jest niebezpieczna dla zdrowia. Co powinniśmy wiedzieć na temat soi zanim włączymy ją do diety naszych pacjentów?

Czytam więcej