menu close arrow_back_ios person_add home

AKTUALNOŚCI

Article image

Kurs e-learningowy English for Clinical Dietetics and Nutrition

14-04-2016

NR 4/2016

Mając na uwadze potrzeby studentów oraz profesjonalnych dietetyków i żywieniowców autorzy stworzyli interaktywny kurs, który pozwala rozwijać umiejętności języka angielskiego w kontekście akademickim, naukowym i poradnictwa z zakresu dietetyki i żywienia klinicznego. Zawartość kursu tworzą liczne teksty naukowe, ćwiczenia audio i wideo, interakcyjne zadania językowe, oryginalne sposoby przyswajania wiedzy, słownik dietetyczny z odtwarzaną wymową, itp. Szczególną uwagę poświęcono przypadkom klinicznym, które stanowią swoistą wartość dodaną do treści językowej. Kurs w formacie e-learningowym, z 5 miesięcznym dostępem, może być wykonywany we własnym tempie.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Kurs e-learningowy English for Clinical Dietetics and Nutrition

Article image

Mając na uwadze potrzeby studentów oraz profesjonalnych dietetyków i żywieniowców autorzy stworzyli interaktywny kurs, który pozwala rozwijać umiejętności języka angielskiego w kontekście akademickim, naukowym i poradnictwa z zakresu dietetyki i żywienia klinicznego. Zawartość kursu tworzą liczne teksty naukowe, ćwiczenia audio i wideo, interakcyjne zadania językowe, oryginalne sposoby przyswajania wiedzy, słownik dietetyczny z odtwarzaną wymową, itp. Szczególną uwagę poświęcono przypadkom klinicznym, które stanowią swoistą wartość dodaną do treści językowej. Kurs w formacie e-learningowym, z 5 miesięcznym dostępem, może być wykonywany we własnym tempie.

Czytam więcej

TIQDIET – aplikacja dla dietetyków

06-03-2016

NR 4/2016

TiqDiet to nowoczesne narzędzie, dające nową płaszczyznę kontaktu między dietetykiem a pacjentem. To z jednej strony komputerowy program przeznaczony dla terapeuty, a z drugiej mobilna aplikacja dla jego pacjentów. Aplikacja daje możliwość śledzenia w czasie rzeczywistym realizacji zaleceń, postępu lub regresu terapii, monitorowania stanu zdrowia, a także modyfikowania lub uzupełniania zaleceń terapii. Głównym źródłem motywowania użytkownika jest między innymi pokazywanie małych, ale widocznych zmian, które zachodzą przy każdym działaniu, a wyniki prezentowane są na czytelnych wykresach.

Aplikację można dostosować do indywidualnych potrzeb poprzez dodawanie lub usuwanie elementów wywiadu, tworzenie własnych ankiet i planów żywieniowych. Część dla pacjenta przewiduje możliwość odznaczania przyjmowania leków, zapis pomiarów (np. ciśnienia lub glukozy we krwi), a także prowadzenie dziennika realizacji zaleceń dietetyka waz z automatycznymi przypomnieniami do każdej z czynności. Aktualnie aplikacja znajduję się w fazie ostatnich testów, a jej premiera przewidziana jest na wiosnę tego roku.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

TIQDIET – aplikacja dla dietetyków

TiqDiet to nowoczesne narzędzie, dające nową płaszczyznę kontaktu między dietetykiem a pacjentem. To z jednej strony komputerowy program przeznaczony dla terapeuty, a z drugiej mobilna aplikacja dla jego pacjentów. Aplikacja daje możliwość śledzenia w czasie rzeczywistym realizacji zaleceń, postępu lub regresu terapii, monitorowania stanu zdrowia, a także modyfikowania lub uzupełniania zaleceń terapii. Głównym źródłem motywowania użytkownika jest między innymi pokazywanie małych, ale widocznych zmian, które zachodzą przy każdym działaniu, a wyniki prezentowane są na czytelnych wykresach.

Aplikację można dostosować do indywidualnych potrzeb poprzez dodawanie lub usuwanie elementów wywiadu, tworzenie własnych ankiet i planów żywieniowych. Część dla pacjenta przewiduje możliwość odznaczania przyjmowania leków, zapis pomiarów (np. ciśnienia lub glukozy we krwi), a także prowadzenie dziennika realizacji zaleceń dietetyka waz z automatycznymi przypomnieniami do każdej z czynności. Aktualnie aplikacja znajduję się w fazie ostatnich testów, a jej premiera przewidziana jest na wiosnę tego roku.

Czytam więcej

Newsy ze świata nauki – karmienie piersią

04-03-2016

NR 4/2016

Pod koniec stycznia pojawiła się seria artykułów w medycznym czasopiśmie naukowym "The Lancet" dotycząca karmienia piersią. Przedstawione zostały aktualne poglądy na temat wpływu długo- i krótkoterminowego karmienia piersią na zdrowie matki i dziecka. Badania wskazują, iż upowszechnienie karmienia piersią mogłoby uratować życie ponad 820 tysięcy dzieci rocznie na skutek zmniejszenia ilości chorób biegunkowych oraz infekcji dróg oddechowych u dzieci. Dodatkowo każdy rok karmienia piersią może zdecydowanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory jajników oraz raka piersi u matki. "The Lancet" potwierdza korzystny wpływ karmienia piersią dla dziecka i dla matki również w państwach o niskim i średnim poziomie dochodów.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Newsy ze świata nauki – karmienie piersią

Pod koniec stycznia pojawiła się seria artykułów w medycznym czasopiśmie naukowym "The Lancet" dotycząca karmienia piersią. Przedstawione zostały aktualne poglądy na temat wpływu długo- i krótkoterminowego karmienia piersią na zdrowie matki i dziecka. Badania wskazują, iż upowszechnienie karmienia piersią mogłoby uratować życie ponad 820 tysięcy dzieci rocznie na skutek zmniejszenia ilości chorób biegunkowych oraz infekcji dróg oddechowych u dzieci. Dodatkowo każdy rok karmienia piersią może zdecydowanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory jajników oraz raka piersi u matki. "The Lancet" potwierdza korzystny wpływ karmienia piersią dla dziecka i dla matki również w państwach o niskim i średnim poziomie dochodów.

Czytam więcej

NOWOŚCI LITERATUROWE „Dieta bezglutenowa - co wybrać”, Krystyna Iwanow, Wojciech Kłys, Hanna Kunachowicz, Wyd. PZWL

03-03-2016

NR 4/2016

Książka napisana przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” dostarcza wszechstronnej, aktualnej i potwierdzonej naukowo wiedzy o diecie bezglutenowej. Publikację wyróżnia dodatkowo obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo oraz w produktach naturalnie niezawierających glutenu.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

NOWOŚCI LITERATUROWE „Dieta bezglutenowa - co wybrać”, Krystyna Iwanow, Wojciech Kłys, Hanna Kunachowicz, Wyd. PZWL

Książka napisana przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” dostarcza wszechstronnej, aktualnej i potwierdzonej naukowo wiedzy o diecie bezglutenowej. Publikację wyróżnia dodatkowo obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo oraz w produktach naturalnie niezawierających glutenu.

Czytam więcej

Internetowy kurs dla dietetyków "Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią"

02-03-2016

NR 4/2016

17 stycznia 2016 roku laboratorium genetyczne EUROIMMUN DNA pod patronatem naukowym Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz prof. dr hab. Bożeny Cukrowskiej z Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie uruchomiło internetowy kurs dedykowany dietetykom: „Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią”. Program kursu obejmuje kilka bloków tematycznych i został przygotowany w oparciu o wyniki najnowszych badań, a jego celem jest stworzenie sieci rekomendowanych dietetyków, którzy będą reprezentować najwyższy standard opieki nad pacjentami z celiakią.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Internetowy kurs dla dietetyków "Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią"

17 stycznia 2016 roku laboratorium genetyczne EUROIMMUN DNA pod patronatem naukowym Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz prof. dr hab. Bożeny Cukrowskiej z Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie uruchomiło internetowy kurs dedykowany dietetykom: „Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią”. Program kursu obejmuje kilka bloków tematycznych i został przygotowany w oparciu o wyniki najnowszych badań, a jego celem jest stworzenie sieci rekomendowanych dietetyków, którzy będą reprezentować najwyższy standard opieki nad pacjentami z celiakią.

Czytam więcej