TERMIN: 15 listopada 2018, MIEJSCE: Warszawa
Celem spotkania jest przedstawienie reprezentantom tego sektora aktualnie obowiązujących przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego w szkołach, w oparciu o wymagania wynikające ze znowelizowanego rozporządzenia Ministra Zdrowia z 2016 r. Skierowane jest ono do przedstawicieli przedsiębiorstw sektora FMCG mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych w artykuły spożywcze.
"To, co dziecko spożywa w czasie pobytu w przedszkolu i w szkole ma zasadnicze znaczenie dla jego zdrowia obecnie i w przyszłości. Dlatego konieczne jest zapewnienie odpowiedniej jakości posiłków wydawanych w tych placówkach oraz właściwego asortymentu produktów dostępnych w sklepikach szkolnych..”
Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz,
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia
15.11.2018 roku w Warszawie odbędzie się kolejna konferencja i warsztaty dotyczące żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Tym razem część wykładowa będzie dotyczyć:
- aktualnie obowiązujących zasad żywienia dzieci w oparciu o Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności fizycznej
- najczęściej popełnianych błędów żywieniowych i ich konsekwnecji zdrowotnych
- rekomendacji dotyczących refolmulacji produktów żywnościowych celem poprawy ich wartości odżywczej
- wymagań dotyczących żywienia w placówkach szkolnych w oparciu o aktyalnie obowiązujęce przepisy prawne
Część warsztatowa poświęcona zostanie interpretacji i realizacji w praktyce zapisów obowiązującego rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., a także poznają zasady czytania etykiet środków spożywczych.
Zgłoszenie udziału w konferencji można dokonać poprzez formularz, który znajduje się tutaj
Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Kontakt:
www.izz.waw.pl
ul. Powsińska 61/63 | 02-903 Warszawa
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
izz@izz.waw.pl
Tel: 22 55 09 771
Fax: 22 842 11 03