W magazynie Nutrition Journal opublikowano wyniki badania wpływu trzech diet – diety roślinnej, diety bogatej w roślinne alternatywy mięsa oraz diety mięsnej, na wytrzymałość i siłę mięśni. Udział brali biegacze rekreacyjni i sportowcy wykonujący treningi oporowe. Nie zaobserwowano znaczących zmian w jakimkolwiek wyniku sportowym pomiędzy sportowcami przydzielonymi do każdej z trzech diet, co sugeruje, że zarówno dieta roślinna jak i dieta bogata w roślinne zamienniki mięsa, mogą służyć jako realna alternatywa dla sportowców rekreacyjnych. Dzięki tym wynikom sportowcy rekreacyjni mogą poczuć się pewniej, że zastąpienie mięsa zwierzęcego i przejście na dietę opartą w większym stopniu na produktach roślinnych pozwoli im osiągnąć odpowiednie spożycie białka i utrzymać wydajność sportową.
Źródło: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-022-00820-x