Wg Canadian Medical Association Journal w okresie pandemii COVIS 19 zwiększyła się liczba osób z zaburzeniami jedzenia (w tym na anoreksję i bulimię), trafiającymi na oddziały ratunkowe i do szpitali. Dotyczy to zwłaszcza młodzieży w wieku 10-17 lat. Naukowy pod kierunkiem dr Alene Toulany z University od Toronto (Ontario, Kanada) doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych wśród mających ubezpieczenie zdrowotne mieszkańców kanadyjskiej prowincji Ontario – w okresie przed pandemią (od 1 stycznia 2017 r. do 29 lutego 2020) oraz w okresie pandemii (1 marca 2020 do 31 sierpnia 2022 r.) Badani byli w wieku 10-105 lat. Pod uwagę brali miesięczne przyjęcia do oddziałów ratunkowych oraz szpitali z powodu odżywiania. Naukowcy podkreślają, ze potrzebne są dalsze badania, które pozwolą zweryfikować, w jakim stopniu zaobserwowany wzrost ma związek z nowymi przypadkami zaburzeń odżywiania się, a w jakim zaostrzeniem się wcześniej istniejących zaburzeń.
Jak ocenili autorzy pracy, do odnotowanego wzrostu – związanego z zaostrzeniem lub rozwojem zaburzeń odżywiania się – mogła się przyczynić kombinacja czynników, w tym izolacja, spędzanie więcej czasu w mediach społecznościowych, z rodziną (stres z tym związany), zmniejszony dostęp do opieki zdrowotnej oraz strach przed infekacją.
Źródło: Canadian Medical Association Journal (https://www.cmaj.ca/)