Obserwacja ponad 65 tysięcy kobiet po menopauzie wykazała, że zdrowa dieta roślinna wiązała się z niższym o 14% ryzykiem zachorowania na raka piersi.
. Jednocześnie dieta roślinna o mniejszym natężeniu cech zdrowych, wiązała się z o 20% wyższym wystąpieniem tego nowotworu. Wyniki te były spójne we wszystkich podtypach nowotworu piersi. Badanie to po raz kolejny potwierdziło związek między jakością diety, a ryzykiem wystąpienia nowotworu piersi. Zwiększenie spożycia wysoko odżywczej żywności roślinnej oraz zmniejszenie spożycia niezdrowej żywności roślinnej i żywności zwierzęcej może pomóc w zapobieganiu wszelakim rodzajom raka piersi. Naukowcy przeanalizowali dane 65 574 kobiet po menopauzie mieszkających we Francji, które wypełniły kwestionariusze dotyczące spożycia w 1993 i 2005 roku i były obserwowane przez średnio 21 lat. W trakcie badania u 3968 uczestników badania zdiagnozowano raka piersi. Porównanie zachorowalności na raka piersi wśród kobiet o różnej jakości diety ujawniło istotne różnice w ryzyku zachorowania na raka wśród osób stosujących zdrową i niezdrową dietę. Naukowcy wykorzystali 18 grup żywności, aby sklasyfikować stopień, w jakim uczestnicy przestrzegali diety roślinnej i zwierzęcej oraz jedli zdrową lub mniej zdrową żywność. Shah zauważył, że dieta roślinna nie jest równoznaczna z dietą wegańską lub wegetariańską, ale raczej opisuje ogólny nacisk na żywność pochodzenia roślinnego w stosunku do żywności pochodzenia zwierzęcego. Chociaż odkrycia sugerują, że wybór zdrowej żywności pochodzenia roślinnego jest prawdopodobnie pomocny w profilaktyce raka, Shah zauważył, że potrzebne są dalsze badania, aby ocenić powiązania między dietą a ryzykiem zachorowania na raka w różnych populacjach, w szczególności w celu określenia przyczynowości.