Osoby z cukrzycą typu II, które piły kombuchę przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo w porównaniu do osób spożywających napój placebo o podobnym smaku...
Osoby z cukrzycą typu II, które piły kombuchę przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo w porównaniu do osób spożywających napój placebo o podobnym smaku, zgodnie z wynikami badania klinicznego przeprowadzonego przez naukowców z Georgetown University's School of Health, University of Nebraska-Lincoln i MedStar Health. Odkrycie to wskazuje na potencjał interwencji dietetycznej, która mogłaby pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Dan Merenstein, autor badania, wskazuje, że jest to pierwsze badanie kliniczne badające działanie kombuchy u osób z cukrzycą. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Nutrition.
Źródło: www.frontiersin.org