Minister zdrowia Adam Niedzielski i szef MEiN Przemysław Czarnek zainaugurowali program Junior-Edu-Żywienie (JEŻ). Akcja ma uświadamiać, że zdrowa dieta powinna być wprowadzana od najmłodszych lat. W ramach projektu w szkołach odbywać się będą m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne. W ramach akcji pilotażowej, uczniowie pod okiem doświadczonych dietetyków przygotowali pożywne desery. Wcześniej rozmawiali na temat odpowiednio zbilansowanej diety. Program będzie realizowany w całej Polsce przez specjalistów z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie (NIZP PZH - PIB).
Ponad 15 tys. nauczyciel z prawie 2,2 tys. szkół zgłoszonych do programu weźmie udział w certyfikowanych szkoleniach. Otrzymają oni opracowane przez ekspertów materiały edukacyjne, w tym scenariusze lekcji z kartami do ćwiczeń dla uczniów. Kluczowym elementem edukacji żywieniowej są zajęcia praktyczne. Dlatego też w ośrodkach akademickich w całej Polsce, które uczestniczą w programie, będą tworzone klasopracownie. Pierwsza działa już w NIZP-PZH.
Ten program edukacji żywieniowej może być ważnym krokiem w ramach wspierania i edukowania dietetycznego dzieci od najmłodszych lat.
Źródło: www.jez.edu.pl