Wyniki najnowszego badania naukowców z Uniwersytetu w Aberdeen w Szkocji, opublikowanego w „Cell Metabolism”, wskazują, że zjedzenie rano obfitego śniadania pozwala zapewnić uczucie sytości na kilka godzin, nie zwiększa jednak metabolizmu. Tempo spalania kalorii jest porównywalne u osób, które jedzą obfite śniadania i u tych, którzy nie jedzą ich wcale.
Wyniki najnowszego badania naukowców z Uniwersytetu w Aberdeen w Szkocji, opublikowanego w „Cell Metabolism”, wskazują, że zjedzenie rano obfitego śniadania pozwala zapewnić uczucie sytości na kilka godzin, nie zwiększa jednak metabolizmu. Tempo spalania kalorii jest porównywalne u osób, które jedzą obfite śniadania i u tych, którzy nie jedzą ich wcale.
W badaniu wzięło udział 16 mężczyzn i 14 kobiet z nadwagą lub otyłością, których podzielono na dwie grupy. Jedna spożywała większą ilość kalorii rano, druga wieczorem. Przez miesiąc stosowano u uczestników eksperymentu dietę izokaloryczną, czyli dostosowaną do zapotrzebowania kalorycznego badanych osób, aby ani nie schudnąć, ani nie przytyć. Składała się z 30 proc. białka, 35 proc. węglowodanów i 35 proc. tłuszczów. Codziennie dokonywano u nich pomiarów tempa metabolizmu. Okazało się, że wydatki energetyczne i całkowita utrata masy ciała były takie same w przypadku obu grup. Nie miało to znaczenia, czy jedli obfite śniadania, czy większość kalorii spożywali na kolację.
Badanie dowiodło, że ci, którzy swój największy posiłek zjadają rano, są mniej głodni w ciągu dnia. Uczestnicy badania zgłaszali, że lepiej mogli kontrolować swój apetyt w te dni, w które jedli większe śniadanie i czuli się po takim posiłku syci przez resztę dnia.
Źródło: Cell Metabolism