Badanie na 84 Brazylijkach, które przeżyły raka piersi wykazało, że czas i częstość spożywanych posiłków wiązał się z lepszą jakością diety. Ilościowa ocena diety składała się z zapisywania 3 posiłków w ciągu doby. Jakość diety oceniono na podstawie brazylijskiego indeksu zdrowego odżywiania. Uczestnicy zostali sklasyfikowani według mediany czasu jedzenia (osoby jedzące wcześnie lub późno w porze śniadania, lunchu i kolacji), a także biorąc pod uwagę środkowy punkt czasowy między pierwszym a ostatnim posiłkiem dnia (osoby jedzące wcześnie lub późno w połowie). Respondentów sklasyfikowano również na podstawie częstotliwości posiłków. Wcześniejszy czas przyjmowania pokarmu wiązał się z lepszą jakością diety i niższym dziennym zużyciem energii. Większa częstotliwość jedzenia wiązała się również z lepszą jakością diety. Naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania, takie jak randomizowane badania kontrolowane, aby ocenić interwencje dotyczące czasu i częstotliwości posiłków oraz ich wpływu na jakość i ilość diety u osób, które chorowały na raka piersi.
Jesteś tu: