Izraelskie badania przedstawione podczas Europejskiego Kongresu Otyłości (EOC) wykazały, że na elastyczność naczyń krwionośnych wpływa dieta bogata w białko, cynk, niacynę oraz uboga w nasycone kwasy tłuszczowe.
Zesztywnienie ścian naczyń krwionośnych wiąże się z ryzykiem zachorowania i śmiertelnością z powodu powikłań sercowo-naczyniowych, dlatego elastyczność naczyń krwionośnych jest uznawana za wskaźnik zdrowia sercowo-naczyniowego.
Badanie objęło 72 uczestników z zespołem metabolicznym i otyłością włączonych do rocznego, intensywnego, multidyscyplinarnego programu odchudzania, który obejmował spersonalizowane plany diet i ćwiczeń oraz regularne konsultacje z lekarzem i dietetykiem.
Z wykonanych analiz wynika, że na lepszą strukturę i funkcję naczyń wpływ ma spożycie określonych składników odżywczych. Cynk jest odpowiedzialny za syntezę tlenku azotu w naczyniach, który pomaga w rozluźnianiu wewnętrznych mięśni naczyń krwionośnych. Odpowiednia podaż niacyny przyczynia się natomiast do rozszerzania naczyń krwionośnych, zwłaszcza w górnej części ciała. Dieta normokaloryczna o niższej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i większym spożyciem białka spowodowała zmniejszenie grubości kompleksu błony środkowej i wewnętrznej tętnicy wspólnej szyjnej.
Źródło: nauka.wiara.pl/doc/7525797.Bialko-cynk-i-niacyna-utrzymuja-elastycznosc-naczyn