Cukrzyca typu 1 należy do chorób autoimmunologicznych, której etiologia nie jest w pełni poznana. Badacze na całym świecie poszukują remedium na tę nieuleczalną chorobę. Ostatnie doniesienia wskazują, że kluczową rolę w zapobieganiu rozwoju cukrzycy typu 1 u dzieci może mieć witamina C.
W międzynarodowym, wieloośrodkowym badaniu obserwacyjnym TEDDY zbadano związek pomiędzy stężeniem kwasu askorbinowego w osoczu krwi z ryzykiem odpowiedzi autoimmunologicznej wysp beta trzustki i cukrzycy typu 1 wśród dzieci genetycznie obciążonych ryzykiem cukrzycy typu 1. Na podstawie dokonanych obserwacji zauważono, że wyższy poziom witaminy C w okresie dzieciństwa wiązał się z niższym ryzykiem wystąpienia reakcji autoimmunologicznej przeciwko komórkom wysp trzustki. Ponadto wykazano, że zmienność genetyczna witaminy C i glukozy może odgrywać istotną rolę w rozwoju cukrzycy typu 1.
Choć potrzebne są dalsze badania nad zależnością pomiędzy stężeniem kwasu askorbinowego we krwi, a ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 1, to aktualne obserwacje sugerują, że zachowanie odpowiednich wartości stężenia witaminy C w surowicy może być remedium na wystąpienie zaburzeń gospodarki węglowodanowej o podłożu autoimmunologicznym, zwłaszcza u dzieci z grupy ryzyka TDM1.
Więcej na temat ryzyka cukrzycy typu 1 przeczytasz w naszym aktualnym (40) numerze czasopisma Współczesna Dietetyka (link do artykułu: https://www.wspolczesnadietetyka.pl/dieta-w-cukrzycy/ryzyko-cukrzycy-typu-1-co-warto-o-nim-wiedziec).
Źródło: Plasma ascorbic acid and the risk of islet autoimmunity and type 1 diabetes: the TEDDY study
Mattila M., Erlund I. Lee H.S i in. Diabetologia 2020; 63 (2) s.278-286