Nowe badanie wykazało, że dzieci w wieku od 3 do 5 lat, które spożywały więcej przetworzonej żywności, miały gorsze umiejętności ruchowe niż dzieci, które spożywały mniej tych pokarmów.
Wykazano również niższą sprawność sercowo-naczyniową u nastolatków, które spożywały więcej wysoko przetworzonej żywności. Wysoko przetworzona żywność została sklasyfikowana w tym badaniu jako obejmująca pakowane przekąski, płatki śniadaniowe, cukierki, napoje gazowane, słodzone soki i jogurty, zupy w puszkach i gotowe potrawy, takie jak pizza, hotdogi, hamburgery i nuggetsy z kurczaka. Dodatkowo w badaniu wykorzystano wywiady i testy sprawnościowe do zebrania danych na temat aktywności fizycznej, poziomu sprawności i spożycia pokarmu dla ponad 1 500 amerykańskich dzieci w wieku od 3 do 15 lat. W przypadku dzieci w wieku 5 lat i młodszych naukowcy wykorzystali rozwój narządu ruchu jako miarę sprawności fizycznej. Analiza wykazała, że dzieci z najniższymi wynikami rozwoju lokomotorycznego spożywały dziennie o 273 więcej kalorii z wysoko przetworzonej żywności niż dzieci z najwyższymi wynikami rozwoju ruchowego. Natomiast sprawność sercowo-naczyniowa była stosowana jako miara sprawności fizycznej u starszych dzieci. Badanie wykazało, że nastolatki z dobrą sprawnością sercowo-naczyniową spożywały dziennie o 226 mniej kalorii z wysoko przetworzonej żywności niż ci, którzy nie mieli zdrowej sprawności sercowo-naczyniowej. W następnym kroku naukowcy planują dokładniej przyjrzeć się wzorcom konsumpcji niezdrowej żywności według grupy wiekowej. Lepsze zrozumienie, w jaki sposób i kiedy te produkty są spożywane, może pomóc w przyszłych interwencjach mających na celu zachęcanie do zdrowego odżywiania.
Czy wysoko przetworzona żywność jest szkodliwa dla dzieci? | EurekAlert!