W badaniu opublikowanym online 13 lipca 2020 r. przez JAMA Internal Medicine, przyjrzano się wskaźnikom przeżycia ponad 416 000 osób, które zgłosiły informacje o swojej diecie i stylu życia w ciągu ostatnich 16 lat (w wieku od 50 do 71 lat). W tym badaniu zamienienie zaledwie 3% spożycia kalorii z białka zwierzęcego (mięso, drób, ryby lub produkty mleczne) na białko roślinne odpowiadało 10% spadkowi liczby zgonów z jakiejkolwiek przyczyny w tym okresie, zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. W szczególności zastąpienie jaj i czerwonego mięsa białkami roślinnymi zmniejsza ryzyko śmierci nawet o 24% u mężczyzn i 21% u kobiet — zwłaszcza u osób spożywających duże ilości jaj i czerwonego mięsa. Nowe odkrycia nie dowodzą, że faworyzowanie białek roślinnych wydłuży życie o lata, ale wiele innych badań powiązało wysokie spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa z krótszą żywotnością.
Źródło JAMA
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.