W ostatnim czasie panuje przekonanie, że niektóre rodzaje żywności mają zdolność do kontrolowania naszego nastroju. Jak się okazuje, żywność jest naturalnym źródłem biologicznie aktywnych związków, które pełnią ważną rolę sygnalizacyjną w obrębie układu nerwowego człowieka. Mowa tutaj o neuroprzekaźnikach i ich prekursorach, jak acetylocholina (ACh), pochodnych aminokwasów (glutaminian i kwas γ-aminomasłowy (GABA)), a także aminach katecholowych (dopamina, serotonina i histamina)1.
Zasady działania wybranych neuroprzekaźników i ich źródła w żywności
Acetylocholina
Acetylocholina jest ważnym neuroprzekaźnikiem produkowanym w neuronach znajdujących się w połączeniach nerwowo-mięśniowych. Głównym działaniem acetylocholiny jest pobudzanie mięśni szkieletowych, niemniej jednak poprzez działanie rozszerzające na naczynia krwionośnie, może również obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać częstość akcji serca i siłę jego skurczu. Co więcej, acetylocholina może wpływać na procesy pamięciowe oraz na zdolność uwagi i koncentracji. Acetylocholina jest nietrwałą cząsteczką, gdyż zaraz po uwolnieniu ulega ona rozpadowi do choliny i kwasu octowego.
Źródła acetylocholiny w żywności:
- dynia,
- bakłażan,
- szpinak,
- nasiona grochu,
- fasola mung,
- biała fasola,
- owoce cytrusowe, np. pomarańcze,
- poziomki i truskawki,
- rzodkiewka.
Glutaminian
Glutaminian jest aminokwasem, który jednocześnie jest ważnym neuroprzekaźnikiem o właściwościach pobudzających w mózgu. W zależności od pH środowiska aminokwas ten może występować w formie kwasu glutaminowego lub w formie jego soli – glutaminianów (np. glutaminian sodu). Kwas glutaminowy występuje naturalnie w pokarmach wysokobiałkowych, jak mięso zwierzęce, ryby czy owoce morza; podczas gdy sole glutaminianu (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia, glutaminian magnezu), są dodawane w celach wzmocnienia smaku do żywności przetworzonej, w tym zup, gotowych dań i sosów2, 3.
Źródła kwasu glutaminowego/glutaminianów w żywności:
- algi morskie,
- sery, np. parmezan,
- sosy rybny,
- sos sojowy,
- sos ostrygowy,
- produkty uzyskiwane w wyniku fermentacji soi, jak tofu, miso czy pasta natto,
- sos pomidorowy, ketchup,
- szpinak,
- grzyby,
- ryby (zwłaszcza suszone, np. dorsz) i kawior,
- salami,
- kawa rozpuszczalna.
Tryptofan
Tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, co oznacza, że nie jest on wytwarzany przez organizm człowieka i musi zostać dostarczony w ramach diety. L-tryptofan bierze udział w syntezie witaminy B3 w organizmie człowieka oraz hormonu melatoniny i serotoniny. Aminokwas ten oraz jego pochodne odgrywają zasadniczą rolę w odczuwaniu bólu oraz w regulacji nastroju i snu. Stresujący tryb życia oraz nieprawidłowe nawyki żywieniowe, podobnie jak niskiej jakości dieta bogata w wysokoprzetworzone produkty może prowadzić do niedoborów tryptofanu w organizmie, co z kolei może przyczyniać się do pogorszenia samopoczucia, a nawet pojawienia się objawów depresyjnych. Nic w tym dziwnego, gdyż tryptofan jest wykorzystywany do dwóch niezwykle ważnych neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój – dopaminy i serotoniny.
Tryptofan znajduje się w wielu pokarmach zarówno pochodzenia, roślinnego, jak i zwierzęcego, niemniej jednak jego dostępność różni się w zależności od produktu4.
Pokarmy zawierające tryptofan:
- mięso – wołowina, wieprzowina, baranina i drób,
- ryby, jak tuńczyk, pstrąg, makrela, łosoś,
- jaja kurze,
- mleko krowie,
- pestki dyni,
- nasiona sezamu,
- siemię lniane,
- płatki owsiane,
- surowe kakao,
- orzechy włoskie i orzechy laskowe,
- nasiona słonecznika,
- sery, mozzarella, ser żółty,
- drób