menu close arrow_back_ios person_add home

O tym się mówi we Współczesnej Dietetyce

Article image

DIAGNOSTYKA

Pseudodiagnostyka – biorezonans „cudowne” narzędzie medycyny alternatywnej

mgr Dominika Tomaszewska

Biorezonans jest kontrowersyjnym tematem, wokół którego toczy się wiele debat dotyczących tego, czy opiera się on na naukach ścisłych czy też pseudonauce. Nauka jest to badanie świata naturalnego poprzez obserwację i eksperyment. Jest to proces odkrywania, który prowadzi do opracowywania teorii i praw wyjaśniających świat naturalny. Pseudonauka natomiast jest to zbiór przekonań i praktyk, które są uznawane jako naukowe, lecz w istocie nie podlegają metodom naukowym. Twierdzenia pseudonaukowe często opierają się na spekulacjach, dowodach anegdotycznych lub osobistych przekonaniach, a nie na powtarzalnych badaniach naukowych.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Pseudodiagnostyka – biorezonans „cudowne” narzędzie medycyny alternatywnej

mgr Dominika Tomaszewska

Article image

Biorezonans jest kontrowersyjnym tematem, wokół którego toczy się wiele debat dotyczących tego, czy opiera się on na naukach ścisłych czy też pseudonauce. Nauka jest to badanie świata naturalnego poprzez obserwację i eksperyment. Jest to proces odkrywania, który prowadzi do opracowywania teorii i praw wyjaśniających świat naturalny. Pseudonauka natomiast jest to zbiór przekonań i praktyk, które są uznawane jako naukowe, lecz w istocie nie podlegają metodom naukowym. Twierdzenia pseudonaukowe często opierają się na spekulacjach, dowodach anegdotycznych lub osobistych przekonaniach, a nie na powtarzalnych badaniach naukowych.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola probiotykoterapii w zapobieganiu i łagodzeniu nawrotów chorób zapalnych jelit przebiegających z zespołem jelita nadwrażliwego

dr n. med. Justyna Jessa

Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), jest to grupa chorób o wieloczynnikowej etiologii objawiających się nasilonym stanem zapalnym. Choroby te charakteryzują się przewlekłym, nawrotowym przebiegiem i w znaczący sposób wpływają na jakość życia pacjentów oraz ich zdrowie psychiczne i fizyczne.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola probiotykoterapii w zapobieganiu i łagodzeniu nawrotów chorób zapalnych jelit przebiegających z zespołem jelita nadwrażliwego

dr n. med. Justyna Jessa

Article image

Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), jest to grupa chorób o wieloczynnikowej etiologii objawiających się nasilonym stanem zapalnym. Choroby te charakteryzują się przewlekłym, nawrotowym przebiegiem i w znaczący sposób wpływają na jakość życia pacjentów oraz ich zdrowie psychiczne i fizyczne.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

Czytam więcej
Article image

Warto wiedzieć

Wpływ kwasów omega-3 na funkcje poznawcze

dr n. med. Aneta Kościołek

Tłuszcze i ich pochodne odgrywają kluczową rolę strukturalną i funkcjonalną w mózgu. Substancje odżywcze wywierają wpływ na funkcje poznawcze poprzez regulację neurotransmisji, przekaźnictwa synaptycznego, płynności błon komórkowych i przekazywania sygnałów. Na plastyczność mózgu korzystnie wpływają: restrykcja kaloryczna, obecność w diecie polifenoli (związków roślinnych o silnej aktywności antyoksydacyjnej), a także wielonienasyconych kwasów omega-34,5 .

czytaj dalej

Warto wiedzieć

Wpływ kwasów omega-3 na funkcje poznawcze

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Tłuszcze i ich pochodne odgrywają kluczową rolę strukturalną i funkcjonalną w mózgu. Substancje odżywcze wywierają wpływ na funkcje poznawcze poprzez regulację neurotransmisji, przekaźnictwa synaptycznego, płynności błon komórkowych i przekazywania sygnałów. Na plastyczność mózgu korzystnie wpływają: restrykcja kaloryczna, obecność w diecie polifenoli (związków roślinnych o silnej aktywności antyoksydacyjnej), a także wielonienasyconych kwasów omega-34,5 .

Czytam więcej

Więcej tematów znajdziesz w najnowszym wydaniu

W najnowszym, wiosennym wydaniu czasopisma poruszono wiele tematów istotnych dla praktykującego dietetyka. W ramach tematu wiodącego niniejszego numeru, opisano działania niepożądane leków stosowanych w leczeniu otyłości. Coraz częściej praktykowana jest farmakoterapia w leczeniu tej jednostki chorobowej, niestety bardzo rzadko zwraca się uwagę na powikłania, które mogą niekiedy dyskwalifikować tę metodę leczenia.

Sprawdź zawartość najnowszego wydania

Dodatki merytoryczne

sprawdzam wszystkie

Szkolenia i kursy

Ogólnopolska Konferencja Współczesna Dietetyka 2024

Trudne przypadki, najnowsze rekomendacje i aktualne zalecenia w zakresie dietoterapii

8 czerwca 2024

9.00-18.00

szkolenie online

Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka

Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie

chcę wiedzieć więcej

szkolenie online

Praca dietetyka w ramach opieki koordynowanej w POZ

Najnowsze wytyczne, wymagania formalne, codzienna praktyka

chcę wiedzieć więcej

szkolenie online

Nietolerancja histaminy (NH) - powszechny, ale wciąż niedoceniany problem

Wsparcie dietetyczne i suplementacyjne pacjenta z NH

chcę wiedzieć więcej

Zapoznaj się z naszymi produktami

idę do sklepu