ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Witamina B12 – kompendium wiedzy
Witamina B12 – co o niej wiemy?
Witamina B12 (kobalamina, Cbl) to grupa związków rozpuszczalnych w wodzie o złożonej strukturze należąca do korynoidów.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Witamina B12 – co o niej wiemy?
Witamina B12 (kobalamina, Cbl) to grupa związków rozpuszczalnych w wodzie o złożonej strukturze należąca do korynoidów.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Witamina B12 – co o niej wiemy?
Witamina B12 (kobalamina, Cbl) to grupa związków rozpuszczalnych w wodzie o złożonej strukturze należąca do korynoidów.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Zalecenia żywieniowe, plany dietetyczne, konsultacje to w dzisiejszych czasach często jest niewystarczające. Coraz więcej pacjentów sięga po wsparcie suplementami diety. Dietetyk to jeden ze specjalistów, który może ustalić odpowiedni i indywidualny plan suplementacji. Jeśli jesteś dietetykiem, który szuka rozwiązań dla swoich podopiecznych jaki i dla swojego biznesu poznaj program ambasadorski do MyBestPharm.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Zalecenia żywieniowe, plany dietetyczne, konsultacje to w dzisiejszych czasach często jest niewystarczające. Coraz więcej pacjentów sięga po wsparcie suplementami diety. Dietetyk to jeden ze specjalistów, który może ustalić odpowiedni i indywidualny plan suplementacji. Jeśli jesteś dietetykiem, który szuka rozwiązań dla swoich podopiecznych jaki i dla swojego biznesu poznaj program ambasadorski do MyBestPharm.
TEMAT NUMERU
Kobiety w wieku rozrodczym stanowią szczególną grupę, w której powinno monitorować się poziom glikemii we krwi. Dowiedziono, że przewlekła hiperglikemia zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn negatywnie wpływa na płodność. Ponadto wykazano, że hiperglikemia w ciąży nie tylko zaburza przebieg ciąży i rozwój płodu, ale może być przyczyną poronień i obumarcia wewnątrzmacicznych płodów.
TEMAT NUMERU
Kobiety w wieku rozrodczym stanowią szczególną grupę, w której powinno monitorować się poziom glikemii we krwi. Dowiedziono, że przewlekła hiperglikemia zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn negatywnie wpływa na płodność. Ponadto wykazano, że hiperglikemia w ciąży nie tylko zaburza przebieg ciąży i rozwój płodu, ale może być przyczyną poronień i obumarcia wewnątrzmacicznych płodów.
DIAGNOSTYKA
Choroby autoimmunologiczne związane są z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego, czego wynikiem jest wytwarzanie autoprzeciwciał skierowanych przeciwko własnym tkankom. Choroby autoimmunizacyjne charakteryzują się przewlekłym przebiegiem z okresami zaostrzeń i remisji, które często są przyczyną trwałego inwalidztwa, a nawet zgonu.
DIAGNOSTYKA
Choroby autoimmunologiczne związane są z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego, czego wynikiem jest wytwarzanie autoprzeciwciał skierowanych przeciwko własnym tkankom. Choroby autoimmunizacyjne charakteryzują się przewlekłym przebiegiem z okresami zaostrzeń i remisji, które często są przyczyną trwałego inwalidztwa, a nawet zgonu.
DIETETYKA DZIECIĘCA
Zespół jelita drażliwego (ang. IBS – irritable bowel syndrome), to zaburzenie układu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Diagnostyka IBS polega na wykluczeniu innych jednostek chorobowych, na przykład celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna, czy innych nieswoistym zapaleń jelit1.
DIETETYKA DZIECIĘCA
Zespół jelita drażliwego (ang. IBS – irritable bowel syndrome), to zaburzenie układu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Diagnostyka IBS polega na wykluczeniu innych jednostek chorobowych, na przykład celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna, czy innych nieswoistym zapaleń jelit1.
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
Otyłość to istotny problem zdrowia publicznego. Od wielu lat, zarówno na świecie jak i w Polsce, odsetek dzieci z nadmierną masą ciała rośnie w zatrważającym tempie, mimo podejmowania wielu działań o charakterze profilaktycznym. Jak wskazuje raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK), z przeprowadzonej kontroli w placówkach Podstawowej Opieki Zdrowotnej (POZ) i Ambulatoryjnej Podstawowej Opieki Zdrowotnej (AOS) w latach2018–2020 r., nadwagę lub otyłość zdiagnozowano u ok. 22% polskich dzieci1.
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
Otyłość to istotny problem zdrowia publicznego. Od wielu lat, zarówno na świecie jak i w Polsce, odsetek dzieci z nadmierną masą ciała rośnie w zatrważającym tempie, mimo podejmowania wielu działań o charakterze profilaktycznym. Jak wskazuje raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK), z przeprowadzonej kontroli w placówkach Podstawowej Opieki Zdrowotnej (POZ) i Ambulatoryjnej Podstawowej Opieki Zdrowotnej (AOS) w latach2018–2020 r., nadwagę lub otyłość zdiagnozowano u ok. 22% polskich dzieci1.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Endometrioza to schorzenie estrogenozależne, które definiowane jest jako występowanie tkanki o budowie zbliżonej do błony śluzowej trzonu macicy (endometrium) w lokalizacji innej niż jama macicy z towarzyszeniem odczynu przypominającego stan zapalny1. Szacuje się, że schorzenie występuje u około 10% populacji kobiet w wieku rozrodczym.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Endometrioza to schorzenie estrogenozależne, które definiowane jest jako występowanie tkanki o budowie zbliżonej do błony śluzowej trzonu macicy (endometrium) w lokalizacji innej niż jama macicy z towarzyszeniem odczynu przypominającego stan zapalny1. Szacuje się, że schorzenie występuje u około 10% populacji kobiet w wieku rozrodczym.
Z GABINETU DIETETYKA
Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.
Z GABINETU DIETETYKA
Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.
Z GABINETU DIETETYKA
Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i siedzący tryb pracy, przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę na całym świecie. W Polsce wciąż pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim ich dwie manifestacje – choroba niedokrwienna serca i jej konsekwencje, zawał serca oraz udary mózgu. Jedną z metod zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy jest dieta.
Z GABINETU DIETETYKA
Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i siedzący tryb pracy, przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę na całym świecie. W Polsce wciąż pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim ich dwie manifestacje – choroba niedokrwienna serca i jej konsekwencje, zawał serca oraz udary mózgu. Jedną z metod zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy jest dieta.
Z GABINETU DIETETYKA
Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome ME/CFS) jest jednym z przykładów wieloukładowych i wyniszczających chorób o nieznanej przyczynie, które charakteryzują się ogólnym niskim samopoczuciem związanym z wysiłkiem i chronicznym wyczerpaniem. Uczucie przewlekłego uporczywego zmęczenia fizycznego i psychicznego, które nie ustępuje po odpoczynku czy śnie znacząco wpływają na zdolność do codziennego funkcjonowania, w tym także na zdrowie psychiczne i zmniejszoną produktywność.
Z GABINETU DIETETYKA
Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome ME/CFS) jest jednym z przykładów wieloukładowych i wyniszczających chorób o nieznanej przyczynie, które charakteryzują się ogólnym niskim samopoczuciem związanym z wysiłkiem i chronicznym wyczerpaniem. Uczucie przewlekłego uporczywego zmęczenia fizycznego i psychicznego, które nie ustępuje po odpoczynku czy śnie znacząco wpływają na zdolność do codziennego funkcjonowania, w tym także na zdrowie psychiczne i zmniejszoną produktywność.
Z GABINETU DIETETYKA
Pomiary antropometryczne stanowią jeden z podstawowych wskaźników pozwalających na pośrednią ocenę stanu odżywienia pacjenta, przyczyniając się do możliwości ustalenia zwyczajowego spożycia żywności, jej trawienia i wchłaniania, a także wykorzystywania składników pokarmowych przez organizm. Jednocześnie systematyczne wykonywanie badań antropologicznych u dzieci i młodzieży służy profilaktyce chorób, zaburzeń rozwojowych oraz poprawie stanu zdrowia badanych.
Z GABINETU DIETETYKA
Pomiary antropometryczne stanowią jeden z podstawowych wskaźników pozwalających na pośrednią ocenę stanu odżywienia pacjenta, przyczyniając się do możliwości ustalenia zwyczajowego spożycia żywności, jej trawienia i wchłaniania, a także wykorzystywania składników pokarmowych przez organizm. Jednocześnie systematyczne wykonywanie badań antropologicznych u dzieci i młodzieży służy profilaktyce chorób, zaburzeń rozwojowych oraz poprawie stanu zdrowia badanych.
DIETA W CUKRZYCY
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, diagnozowana u coraz większej liczby osób. Charakterystyczną jej cechą jest hiperglikemia, która może doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Wielu z nich można zapobiec lub opóźnić ich rozwój. Dotyczy to np. neuropatii cukrzycowej. Prawidłowe nawyki żywieniowe, regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednio dobrana farmakoterapia mogą w znacznym stopniu poprawić jakość życia pacjentów z objawami neuropatycznymi.
DIETA W CUKRZYCY
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, diagnozowana u coraz większej liczby osób. Charakterystyczną jej cechą jest hiperglikemia, która może doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Wielu z nich można zapobiec lub opóźnić ich rozwój. Dotyczy to np. neuropatii cukrzycowej. Prawidłowe nawyki żywieniowe, regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednio dobrana farmakoterapia mogą w znacznym stopniu poprawić jakość życia pacjentów z objawami neuropatycznymi.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych, zaraz po wodzie, napojów na świecie. Wynika to z jej wpływu na organizm człowieka, który jest wykorzystywany zarówno przez sportowców, jak i osoby nieuprawiające wyczynowo sportu. Jest jednocześnie najczęściej spożywaną substancją o działaniu psychoaktywnym1.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych, zaraz po wodzie, napojów na świecie. Wynika to z jej wpływu na organizm człowieka, który jest wykorzystywany zarówno przez sportowców, jak i osoby nieuprawiające wyczynowo sportu. Jest jednocześnie najczęściej spożywaną substancją o działaniu psychoaktywnym1.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) obejmuje grupę zespołów klinicznych, wśród których wyróżnia się przewlekłą chorobę niedokrwienną serca oraz ostre zespoły wieńcowe (OZW). ChNS spowodowana jest zachwianiem równowagi między dostarczeniem tlenu i związków odżywczych do komórek mięśnia sercowego a faktycznym zapotrzebowaniem miocytów na te składniki. Najczęstszą przyczyną choroby jest miażdżyca tętnic wieńcowych.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) obejmuje grupę zespołów klinicznych, wśród których wyróżnia się przewlekłą chorobę niedokrwienną serca oraz ostre zespoły wieńcowe (OZW). ChNS spowodowana jest zachwianiem równowagi między dostarczeniem tlenu i związków odżywczych do komórek mięśnia sercowego a faktycznym zapotrzebowaniem miocytów na te składniki. Najczęstszą przyczyną choroby jest miażdżyca tętnic wieńcowych.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Pacjenci z chorobą nowotworową doświadczają podczas leczenia onkologicznego wielu skutków ubocznych. Dość częstymi problemami są różnego rodzaju zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Wśród tych dolegliwości najczęstszymi i najbardziej kłopotliwymi niewątpliwie są biegunki. Są one związane m.in. z zaburzeniami wchłaniania, dysbiozą jelitową, zmianami w obrębie tzw. połączeń ścisłych (ang. tight junction) czy zaburzeniami bariery jelitowej. Występowanie biegunek ma negatywny wpływ nie tylko na jakość życia pacjenta. Stwarza przede wszystkim ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz odwodnienia.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Pacjenci z chorobą nowotworową doświadczają podczas leczenia onkologicznego wielu skutków ubocznych. Dość częstymi problemami są różnego rodzaju zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Wśród tych dolegliwości najczęstszymi i najbardziej kłopotliwymi niewątpliwie są biegunki. Są one związane m.in. z zaburzeniami wchłaniania, dysbiozą jelitową, zmianami w obrębie tzw. połączeń ścisłych (ang. tight junction) czy zaburzeniami bariery jelitowej. Występowanie biegunek ma negatywny wpływ nie tylko na jakość życia pacjenta. Stwarza przede wszystkim ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz odwodnienia.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Immunoterapia nowotworów to trend, który odgrywa coraz większą rolę we współczesnej onkologii. Obecnie większość nowotworów litych wymaga leczenia skojarzonego z wykorzystaniem metod miejscowych (chirurgia, radioterapia) oraz terapii systemowych (chemioterapia, terapia ukierunkowana molekularnie, immunoterapia)1.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Immunoterapia nowotworów to trend, który odgrywa coraz większą rolę we współczesnej onkologii. Obecnie większość nowotworów litych wymaga leczenia skojarzonego z wykorzystaniem metod miejscowych (chirurgia, radioterapia) oraz terapii systemowych (chemioterapia, terapia ukierunkowana molekularnie, immunoterapia)1.
Warto wiedzieć
Prozdrowotne właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności wielonienasyconych kwasów omega-3 (n-3 PUFA), zostały udowodnione zarówno w badaniach klinicznych jak i epidemiologicznych. Głównym źródłem kwasów omega-3 oprócz ryb i owoców morza są oleje roślinne, w tym olej rzepakowy. Dowiedziono, że spożycie kwasów omega-3 stanowi istotną rolę w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, które są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.
Warto wiedzieć
Prozdrowotne właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności wielonienasyconych kwasów omega-3 (n-3 PUFA), zostały udowodnione zarówno w badaniach klinicznych jak i epidemiologicznych. Głównym źródłem kwasów omega-3 oprócz ryb i owoców morza są oleje roślinne, w tym olej rzepakowy. Dowiedziono, że spożycie kwasów omega-3 stanowi istotną rolę w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, które są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.
Warto wiedzieć
Tkanka tłuszczowa to zróżnicowany pod względem morfologicznym i czynnościowym narząd. Liczne badania naukowe udowodniły, że tkanka tłuszczowa bierze aktywny udział w regulacji wielu procesów fizjologicznych utrzymujących homeostazę środowiska wewnętrznego organizmu.
Warto wiedzieć
Tkanka tłuszczowa to zróżnicowany pod względem morfologicznym i czynnościowym narząd. Liczne badania naukowe udowodniły, że tkanka tłuszczowa bierze aktywny udział w regulacji wielu procesów fizjologicznych utrzymujących homeostazę środowiska wewnętrznego organizmu.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
30-dniowa suplementacja probiotykami opartymi na sporach bakterii z rodzaju Bacillus jest związana ze zmniejszeniem się endotoksemii metabolicznej, obniżeniem poziomu triglicerydów i biomarkerów ryzyka rozwoju wielu przewlekłych chorób.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
30-dniowa suplementacja probiotykami opartymi na sporach bakterii z rodzaju Bacillus jest związana ze zmniejszeniem się endotoksemii metabolicznej, obniżeniem poziomu triglicerydów i biomarkerów ryzyka rozwoju wielu przewlekłych chorób.
WYWIAD
Temat choroby otyłościowej wciąż nie schodzi z ust dietetyków i innych lekarzy. Z Prezesem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, profesorem Pawłem Bogdańskim, rozmawiamy m.in. o mitach związanych z otyłością, sposobach jej leczenia w Polsce i na świecie oraz o tym, jak rozmawiać z pacjentem. Zastanawiamy się także, czy jest szansa na pojawienie się w Polsce specjalizacji obesitologicznej.
WYWIAD
Temat choroby otyłościowej wciąż nie schodzi z ust dietetyków i innych lekarzy. Z Prezesem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, profesorem Pawłem Bogdańskim, rozmawiamy m.in. o mitach związanych z otyłością, sposobach jej leczenia w Polsce i na świecie oraz o tym, jak rozmawiać z pacjentem. Zastanawiamy się także, czy jest szansa na pojawienie się w Polsce specjalizacji obesitologicznej.
Oddajemy w Państwa ręce pierwszy numer „Współczesnej Dietetyki” wydany w 2024 roku. Tematem numeru jest istotność prawidłowej glikemii w czasie ciąży i prokreacji, bowiem od 1 stycznia 2024 roku objęto refundacją systemy ciągłego monitorowania glikemii dla kobiet w ciąży. Jest to niezmiernie ważne gdyż hiperglikemia działa negatywnie na płód powodując jego wady, a także zwiększa ryzyko cukrzycy i otyłości w dorosłości
Sprawdź zawartość najnowszego wydania
TEMAT NUMERU
PUBLIKACJE BRANŻOWE
PSYCHODIETETYKA
IMMUNOŻYWIENIE
AKTYWNOŚĆ W DIECIE
ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH
u pacjentów z nieaktywną chotobą zapalną jelit
DD-MM-RRRR
00:00
szkolenie online
Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka
Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie
chcę wiedzieć więcejszkolenie online
Praca dietetyka w ramach opieki koordynowanej w POZ
Najnowsze wytyczne, wymagania formalne, codzienna praktyka
chcę wiedzieć więcejszkolenie online
Nietolerancja histaminy (NH) - powszechny, ale wciąż niedoceniany problem
Wsparcie dietetyczne i suplementacyjne pacjenta z NH
chcę wiedzieć więcej