menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

Czytam więcej
Article image

Rola probiotykoterapii w zapobieganiu i łagodzeniu nawrotów chorób zapalnych jelit przebiegających z zespołem jelita nadwrażliwego

dr n. med. Justyna Jessa

01-04-2024

NR 52/2024

Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), jest to grupa chorób o wieloczynnikowej etiologii objawiających się nasilonym stanem zapalnym. Choroby te charakteryzują się przewlekłym, nawrotowym przebiegiem i w znaczący sposób wpływają na jakość życia pacjentów oraz ich zdrowie psychiczne i fizyczne.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola probiotykoterapii w zapobieganiu i łagodzeniu nawrotów chorób zapalnych jelit przebiegających z zespołem jelita nadwrażliwego

dr n. med. Justyna Jessa

Article image

Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), jest to grupa chorób o wieloczynnikowej etiologii objawiających się nasilonym stanem zapalnym. Choroby te charakteryzują się przewlekłym, nawrotowym przebiegiem i w znaczący sposób wpływają na jakość życia pacjentów oraz ich zdrowie psychiczne i fizyczne.

Czytam więcej
Article image

Interakcje leków ze składnikami żywności jako niepozorny sprawca powikłań, hospitalizacji, a nawet śmierci pacjenta

mgr Daria Borakowska

01-04-2024

NR 52/2024

Interakcja jest to wpływ jednego czynnika na drugi, np. składniki żywności zmieniają działanie leków na poziomie różnych procesów farmakokinetycznych, czyli wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu, eliminacji leku, co może skutkować zmniejszeniem lub brakiem efektów terapeutycznych, a nawet wystąpieniem niebezpiecznych konsekwencji farmakoterapii. Zjawisko interakcji zachodzące między lekami a składnikami żywności jest wszechobecne, społeczeństwo się starzeje i zachodzi coraz większa potrzeba przyjmowania leków przez pacjentów. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niebezpiecznych powikłań, hospitalizacji bądź nawet śmierci pacjenta ważna jest kompleksowa edukacja pacjentów i całego personelu medycznego dotycząca tematyki interakcji leków z pożywieniem.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Interakcje leków ze składnikami żywności jako niepozorny sprawca powikłań, hospitalizacji, a nawet śmierci pacjenta

mgr Daria Borakowska

Article image

Interakcja jest to wpływ jednego czynnika na drugi, np. składniki żywności zmieniają działanie leków na poziomie różnych procesów farmakokinetycznych, czyli wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu, eliminacji leku, co może skutkować zmniejszeniem lub brakiem efektów terapeutycznych, a nawet wystąpieniem niebezpiecznych konsekwencji farmakoterapii. Zjawisko interakcji zachodzące między lekami a składnikami żywności jest wszechobecne, społeczeństwo się starzeje i zachodzi coraz większa potrzeba przyjmowania leków przez pacjentów. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niebezpiecznych powikłań, hospitalizacji bądź nawet śmierci pacjenta ważna jest kompleksowa edukacja pacjentów i całego personelu medycznego dotycząca tematyki interakcji leków z pożywieniem.

Czytam więcej
Article image

Hipoglikemia reaktywna – okiem dietetyka praktyka

Hipoglikemia jest to zbyt niskie stężenie glukozy we krwi u osób niechorujących na cukrzycę. Może występować u dzieci, a także u osób dorosłych z prawidłową masą ciała, jak i nadwagą. W grupie ryzyka będą także pacjenci po zabiegach operacyjnych przewodu pokarmowego oraz bariatrycznych. U chorych z tym rodzajem zaburzeń istotne będzie wprowadzenie odpowiednich zmian w sposobie odżywiania.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Hipoglikemia reaktywna – okiem dietetyka praktyka

mgr Mariola Klocek-Kopacz

Article image

Hipoglikemia jest to zbyt niskie stężenie glukozy we krwi u osób niechorujących na cukrzycę. Może występować u dzieci, a także u osób dorosłych z prawidłową masą ciała, jak i nadwagą. W grupie ryzyka będą także pacjenci po zabiegach operacyjnych przewodu pokarmowego oraz bariatrycznych. U chorych z tym rodzajem zaburzeń istotne będzie wprowadzenie odpowiednich zmian w sposobie odżywiania.

Czytam więcej
Article image

Dieta a narząd wzroku

mgr Paula Grdeń

01-02-2024

NR 51/2024

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta a narząd wzroku

mgr Paula Grdeń

Article image

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.

Czytam więcej
Article image

Nowa dieta nordycka w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy

Dietetyk Daria Kotek

01-02-2024

NR 51/2024

Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i siedzący tryb pracy, przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę na całym świecie. W Polsce wciąż pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim ich dwie manifestacje – choroba niedokrwienna serca i jej konsekwencje, zawał serca oraz udary mózgu. Jedną z metod zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy jest dieta.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Nowa dieta nordycka w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy

Dietetyk Daria Kotek

Article image

Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i siedzący tryb pracy, przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę na całym świecie. W Polsce wciąż pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim ich dwie manifestacje – choroba niedokrwienna serca i jej konsekwencje, zawał serca oraz udary mózgu. Jedną z metod zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy jest dieta.

Czytam więcej
Article image

Zastosowanie probiotyków w leczeniu przewlekłego zmęczenia

dr n. biomed. Joanna Jurek

01-02-2024

NR 51/2024

Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome ME/CFS) jest jednym z przykładów wieloukładowych i wyniszczających chorób o nieznanej przyczynie, które charakteryzują się ogólnym niskim samopoczuciem związanym z wysiłkiem i chronicznym wyczerpaniem. Uczucie przewlekłego uporczywego zmęczenia fizycznego i psychicznego, które nie ustępuje po odpoczynku czy śnie znacząco wpływają na zdolność do codziennego funkcjonowania, w tym także na zdrowie psychiczne i zmniejszoną produktywność.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zastosowanie probiotyków w leczeniu przewlekłego zmęczenia

dr n. biomed. Joanna Jurek

Article image

Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome ME/CFS) jest jednym z przykładów wieloukładowych i wyniszczających chorób o nieznanej przyczynie, które charakteryzują się ogólnym niskim samopoczuciem związanym z wysiłkiem i chronicznym wyczerpaniem. Uczucie przewlekłego uporczywego zmęczenia fizycznego i psychicznego, które nie ustępuje po odpoczynku czy śnie znacząco wpływają na zdolność do codziennego funkcjonowania, w tym także na zdrowie psychiczne i zmniejszoną produktywność.

Czytam więcej
Article image

Badania i pomiary antropometryczne w dietetyce – zasady i interpretacja

dr n. med. Paweł Szewczyk

01-02-2024

NR 51/2024

Pomiary antropometryczne stanowią jeden z podstawowych wskaźników pozwalających na pośrednią ocenę stanu odżywienia pacjenta, przyczyniając się do możliwości ustalenia zwyczajowego spożycia żywności, jej trawienia i wchłaniania, a także wykorzystywania składników pokarmowych przez organizm. Jednocześnie systematyczne wykonywanie badań antropologicznych u dzieci i młodzieży służy profilaktyce chorób, zaburzeń rozwojowych oraz poprawie stanu zdrowia badanych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Badania i pomiary antropometryczne w dietetyce – zasady i interpretacja

dr n. med. Paweł Szewczyk

Article image

Pomiary antropometryczne stanowią jeden z podstawowych wskaźników pozwalających na pośrednią ocenę stanu odżywienia pacjenta, przyczyniając się do możliwości ustalenia zwyczajowego spożycia żywności, jej trawienia i wchłaniania, a także wykorzystywania składników pokarmowych przez organizm. Jednocześnie systematyczne wykonywanie badań antropologicznych u dzieci i młodzieży służy profilaktyce chorób, zaburzeń rozwojowych oraz poprawie stanu zdrowia badanych.

Czytam więcej