menu close arrow_back_ios person_add home

Suplementacja wapnia u kobiet w ciąży

Ciąża jest stanem fizjologicznym, podczas którego zmienia się zapotrzebowanie organizmu zarówno na energię, jak i na składniki odżywcze. Sposób odżywiania w tym okresie ma ogromny wpływ na zdrowie kobiety w ciąży oraz rozwijający się płód. Wszelkie niedobory żywieniowe mogą negatywnie wpłynąć na przebieg ciąży, doprowadzając do niewydolności łożyska, przedwczesnego porodu oraz powstania wad rozwojowych u płodu.

Ciąża jest stanem fizjologicznym, podczas którego zmienia się zapotrzebowanie organizmu zarówno na energię, jak i na składniki odżywcze. Sposób odżywiania w tym okresie ma ogromny wpływ na zdrowie kobiety w ciąży oraz rozwijający się płód. Wszelkie niedobory żywieniowe mogą negatywnie wpłynąć na przebieg ciąży, doprowadzając do niewydolności łożyska, przedwczesnego porodu oraz powstania wad rozwojowych u płodu.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Aneta Kościołek

CZYTAM ARTYKUŁY

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.