Autorzy

Sylwia Leszczyńska

Redaktor prowadzący

Redaktor prowadząca czasopiso "Współczesna Dietetyka". Członek Polskiego Towarzystwa Dietetycznego oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Dietetyk i psychodietetyk, a także specjalista w zakresie immunożywienia. Jako założyciel i właściciel Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej "Sanvita" współpracuje z zespołem dietetyków specjalizujących się w różnych dziedzinach dietoterapii oraz lekarzami innych specjalizacji, by wspólnie - kompleksowo leczyć pacjentów zgłaszających się po pomoc.

Agnieszka Barchnicka

Aktualnie jest w trakcie specjalizacji z hematologii w Oddziale Hematologicznym SPZOZ ZSM w Chorzowie, doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Weronika Bartniczak

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Dietetyk w MedicaNow. Jej głównym obszarem zainteresowania jest wpływ żywienia na płodność oraz tzw. programowanie żywieniowe.

Zygmunt Bartosiewicz

Certyfikowany terapeuta manualny i trener personalny, wykładowca akademicki AWF w Warszawie, twórca Kliniki Fizjoterapii.

Karolina Paulina Bebelska

Absolwentka studiów doktoranckich I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, mgr położnictwa, autorka publikacji z zakresu położnictwa, ginekologii i neonatologii oraz prelegent konferencji naukowych, położna  

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Autorka książek, m.in. "Odżywianie dzieci mądre i zdrowe".

Anna-Maria Borucka

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz dietetyk Rehasport Clinic w Poznaniu, prowadzi również swój gabinet, gdzie na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi oraz trenującymi sporty wytrzymałościowe, z zamiłowania żeglarka oraz pasjonatka dwóch kółek.

Ewa Bulczak

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Od 8 lat prowadzi poradnię dietetyczną.

Justyna Bylinowska

Twórca i obecna redaktor naczelna portalu www.dietetycy.org.pl. Obroniła tytuł doktora z zakresu technologii żywności i żywienia warszawskiej SGGW. Zawodowo związana z dydaktyką przedmiotów z zakresu żywienia na uczelniach wyższych.

Katarzyna Chojnacka

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku biotechnologia. Pracownik laboratorium Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Na co dzień w badaniach mikrobioty jelitowej wykorzystuje m. in. techniki biologii molekularnej. Zagadnienia związane ze szczepami probiotycznymi poznała już podczas badań w ramach pracy magisterskiej.  

Tomasz Chomiuk

Prezes Zarządu Mobilemed.pl., ekspert w zakresie fizjoterapii oraz regeneracji, wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a także szkoleniowiec zajmujący się odnową biologiczną. Fizjoterapeuta Polskiej Misji Olimpijskiej podczas EYOF.

Agnieszka Ciepłowska

Absolwentka studiów na kierunku Dietetyka, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, trener personalny i autorka bloga żywieniowego. Zaangażowana w edukację dzieci i dorosłych, prowadziła warsztaty i wykłady dotyczące m.in. żywienia w sporcie, dietoterapii w osteoporozie, czy cukrzycy. Współpracowała z Akademią Judo i koordynowała poznański projekt edukacyjny Żywienie ma znaczenie. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną on-line.  

Dominika Credo

Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny. Jest pracownikiem Oddziału Klinicznego Pediatrii i Endokrynologii Szpitala Pediatrycznego WUM. Na co dzień zajmuje się edukacją żywieniową dzieci z nadwagą, otyłością i współistniejącymi zaburzeniami. Aktualnie w trakcie studiów doktoranckich.

Małgorzata Cyran

Absolwentka Uniwersytetu Rzeszowskiego na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w Rzeszowie. Ukończyła studia podyplomowe w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia,  a także szkolenia specjalistyczne z zakresu dietetyki. Aktualnie Specjalista ds. Jakości Żywności w branży spożywczej oraz autorka artykułów dietetycznych, farmaceutycznych i żywieniowych.

Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wieloletni pracownik Klinki Pediatrii i Endokrynologii Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie. Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej, żywieniu kobiet w ciąży i okresie laktacji oraz dietetycznym wspomaganiu zaburzeń płodności. Autorka licznych publikacji naukowych w tych obszarach wiedzy.

Łucja Czyżewska-Majchrzak

Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka. Absolwentka stacjonarnych studiów doktoranckich w Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Od kilku lat prowadzi własny gabinet dietetyczny. W swojej działalności większość czasu przeznacza na pomoc dzieciom, uwzględniając ich potrzeby oraz kształtując zdrowe nawyki żywieniowe.

Maria Daniel

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, w trakcie specjalizacji z pediatrii w Oddziale Klinicznym Nefrologii i Pediatrii Szpitala Pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Andrzej Deptała

Kierownik Zakładu Profilaktyki Onkologicznej WUM i prorektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kierownik Kliniki Onkologii i Hematologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie. Specjalista w dziedzinach: chorób wewnętrznych, hematologii i onkologii klinicznej.  

Małgorzata Desmond

Współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY. Prowadzi konsultacje medycyny żywienia oraz programy terapii żywieniowej w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Anna Doboszyńska

Kierownik Katedry Pulmunologii oraz Katedry Pielęgniarstwa, Collegium Medicum, Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie. Dziekan Wydziału Nauki o Zdrowiu. Konsultant wojewódzki ds pulmonologii na Waremii i Mazurach. Specjalistka w zakresie chorów wewnętrznych, chorób płuc, alergologii.

Katarzyna Drews-Raczewska

Dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, absolwentka studiów magisterskich i licencjackich na UM w Poznaniu, absolwentka podyplomowych studiów Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie, ukończyła kurs Leczenia Żywieniowego Dla Członków Zespołów Żywieniowych (Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego). Przez półtora roku pracowała jako konsultant ds. żywienia klinicznego. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami borykającymi się z nadwagą i otyłością oraz chorobami metabolicznymi, a także sportowcami i osobami ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Specjalistka w układaniu diety eliminacyjnej i eliminacyjno-rotacyjnej. Uczestniczyła, zarówno jako słuchacz, jak i prelegent, w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych.

Joanna Dronka-Skrzypczak

Autorka wielu artykułów na temat zdrowego odżywiania, diety eliminacyjnej. Prowadzi stronę www.dietaeliminacyjna.pl. Współpracuje między innymi z Instytutem Mikroekologii.

Joanna Drygiel

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz wielu kursów specjalistycznych w zakresie leczenia żywieniowego. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Prowadzi praktykę dietetyczną w Centrum Onkologii - Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie zajmuje się jednocześnie pracą naukowo-badawczą oraz w Centrum Medycznym Damiana w Warszawie. Ponadto prowadzi szkolenia, kursy i warsztaty dla pacjentów, personelu medycznego oraz osób zainteresowanych tematyką żywienia. Współpracuje z fundacjami, stowarzyszeniami i uniwersytetami trzeciego wieku. Autorka poradników żywieniowych dla pacjentów, w różnych stanach chorobowych oraz artykułów o tematyce dietetycznej. Szczególnie interesuje się wsparciem dietetycznym w niedożywieniu, chorobach onkologicznych oraz autoimmunologicznych.

Monika Dudek-Palaczyk

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka. W ostatnich latach współpracowała jako dietetyk m.in. z Fundacją NUTRICIA (współtworząc program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”), Fundacją Junior w Poznaniu, z Poradnią Nadciśnienia Tętniczego i Poradnią Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, z gabinetem medycyny estetycznej Monalisa oraz Centrum Sportu i Rekreacji Fabianowo w Poznaniu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną Simply Diet Plan we Wrześni.  

Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga

Współpracownik Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych. Wykładowca SWPS i VIAMODA, prelegent konferencji medycznych, opiekun praktyk i staży studenckich w IP-CZD.

Ewelina Estkowska

Absolwentka SGGW w Warszawie na kierunku dietetyka oraz technologia żywności i żywienia człowieka. Ukończyła studia podyplomowe z zakresu psychodietetyki SWPS w Warszawie. Współpracowała z Centralnym Ośrodkiem Medycyny Sportowej. Właścicielka poradni dietetycznej, pracuje z pacjentami zmagającymi się z chorobami dietozależnymi, kobietami w ciąży i podczas laktacji oraz sportowcami.

Adrianna Frelich

Absolwentka WUM, współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.

Eliza Ganczarska-Kaliszuk

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, członek Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Na co dzień specjalizuje się w endodoncji mikroskopowej i stomatologii estetycznej, podchodząc do leczenia pacjent w sposób holistyczny. Założyciel Fundacji Be Active, prowadzącej szkolenia stomatologiczne dla studentów i młodych lekarzy dentystów. „Dorodent” Centrum Nowoczesnej Stomatologii i Protetyki w Warszawie, Stomatologia Izabelin.

Mateusz Gessler

Z wykształcenia architekt ogrodowy, z zamiłowania kucharz i restaurator. Choć swojej przyszłości początkowo nie wiązał z kuchnią, los spłatał mu figla… Na szczęście! Obecnie prowadzi restaurację Warszawa Wschodnia, która wyśmienitą kuchnią i niebanalną atmosferą podbija gusta swoich gości. Przez “Warszawski Dzień” Mateusz Gessler przenosi przygotowane z niezwykłą starannością i dopracowaniem dania z restauracji prosto do Twojego domu.

Angelika Głodowska

Studentka kierunku dietetyka na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Członek Koła Naukowego Dietetyków. Zaangażowana w projekt ABC Żywienie oraz współorganizatorka edukacji żywieniowej prowadzonej w jednej ze szkół podstawowych w Poznaniu.

Natalia Główka

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz członek International Society of Sports Nutrition (ISSN). Główny specjalista poradni dietetycznej Nutricus, w której od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym zawodnikami reprezentującymi Polskę na zawodach międzynarodowych i przygotowującymi się do Igrzysk Olimpijskich.

Ewa Grabani

Psychodietetyk w Centralnym Szpitalu Klinicznym w Warszawie, Klinika Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii. Wspópracownik Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.

Izabela Grabowska

Dietetyk sportowy, psychodietetyk w Centralnym Ośrodku Medycyny Sportowej oraz w Instytucie Sanvita. Doktorantka w Zakładzie Fizjologii Stosowanej w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie. Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie).  

Paulina Gryz-Ryczywolska

Naczelny dietetyk FOODWISE, pierwszej w Polsce internetowej kliniki dietetycznej dedykowanej mamom i dzieciom. Autorka wielu publikacji naukowych oraz artykułów dietetycznych, które ukazywały się zarówno w czasopismach branżowych i naukowych, jak i w magazynach lifestylowych i kobiecych. Z wykształcenia dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, dietach w chorobach nerek oraz w okresie ciąży i karmienia. Z zamiłowania poświęca się pracy z dziećmi oraz tworzeniu smacznych i prostych w przygotowaniu przepisów kulinarnych.

Karolina Grzywacz

Fizjoterapeutka w FootMedica, absolwentka Uniwersytetu Medycznego i Akademii Wychowania Fizycznego na kierunku Fizjoterapia. Jej obszarem zainteresowania jest diagnostyka i leczenie stóp u dzieci. Autorka pracy dyplomowej pt.: „Poziom otłuszczenia a ukształtowanie stóp u dzieci w wieku 10−12 lat”.

Sylwia Gugała-Mirosz

Dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego ze specjalizacją dietetyka. Na co dzień łączy wieloletnie doświadczenie naukowe i zdobytą wiedzę z praktyką dzięki pracy w zakresie leczenia żywieniowego pacjentów Kliniki Chorób Metabolicznych i Chorób Wewnętrznych IŻŻ oraz Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki.

Katarzyna Gumula-Kubicka

Adwokat w firmie prawniczej, specjalizuje się w zagadnieniach prawa gospodarczego i cywilnego oraz w obszarze ochrony danych osobowych. Zawodowo zajmuje się m.in. kontrolą i audytem w zakresie bezpieczeństwa danych, tworzeniem wewnętrznych procedur i dokumentacji oraz sporządzaniem opinii prawnych. Prowadzi szkolenia w zakresie praktycznego stosowania przepisów o ochronie danych osobowych. Ukończyła prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Członek Okręgowej Rady Adwokackiej w Krakowie.

Paulina Hetwer

Absolwentka dietetyki na CM Uniwersytetu Jagiellońskiego. Dietetyk kliniczny w poradni Dobry Dietetyk w Wodzisławiu Śląskim. Szczególnie zainteresowana plejotropowym działaniem witaminy D oraz oddziaływaniem składników odżywczych na ekspresję genów.  

John Hewley

Wybitny specjalista w zakresie aktywności fizycznej oraz dietetyki. Jest pracownikiem School of Exercise Science w Australian Catholic University (Melbourne, Australia). Zasiada w radach redakcyjnych wielu międzynarodowych czasopism, w tym: "American Journal of Physiology", "The Journal of Applied Physiology", "The Journal of Sports Sciences", "Medicine & Science in Sports & Exercise", "Sports Medicine", "The International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism". Zakres prac prowadzonych w laboratorium pod jego kierownictwem obejmuje m.in. oddziaływanie wysiłku fizycznego oraz żywienia na metabolizm mięśni.

Małgorzata Jackowska

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie, Fundacja Promocji Karmienia Piersią.

Joanna Jaczewska-Schuetz

Pracownik Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zaangażowana w realizację programów, których celem jest zwalczanie nadwagi i otyłości oraz promowanie nawyków prozdrowotnych, głównie w zakresie edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży oraz rodziców. Konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej w szkołach i przedszkolach. Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących m.in. prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży. Realizator wykładów i warsztatów popularyzujących zasady prawidłowego żywienia.

Magdalena Jarzębowska

Specjalista psychodietetyki, licencjonowany trener warsztatów psychologicznych rekomendowany przez PTP. Od wielu lat pracuje z osobami borykającymi się z otyłością oraz popularyzuje wiedzę psychodietetyczną poprzez liczne publikacje i wystąpienia.

Julia Jaskowska

Specjalistka dietoterapii niepłodności FertiMedica Centrum Wspierania Płodności.

Magdalena Jodkiewicz

Absolwentka kierunku dietetyka, studiów stacjonarnych I i II stopnia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW w Warszawie. Ukończyła Polską Szkołę Żywienia i Metabolizmu oraz kurs dla zespołów żywieniowych organizowane przez Polskie Towarzystwo Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Aktualnie pracuje jako dietetyk kliniczny w Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie zajmuje się również pracą naukowo-badawczą. Dodatkowo prowadzi własną praktykę zawodową. Specjalizuje się w żywieniu onkologicznym chorych na nowotwory przewodu pokarmowego oraz nowotwory piersi.

Beata Kaczmarek

Psycholog Kliniczny, specjalistka w obszarze neuropsychologii, terapeutka systemowa. Pracuje w Katedrze i Klinice Medycyny Paliatywnej Uniwersytetu Medycznego oraz w Wielkopolskim Stowarzyszeniu Wolontariuszy Opieki Paliatywnej „Hospicjum Domowe” w Poznaniu. Prowadzi diagnostykę i rehabilitację neuropsychologiczną oraz warsztaty i szkolenia. Realizuje ministerialny program „Wsparcie psychologiczne dla pacjentów onkologicznych i ich bliskich” w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych.  

Małgorzata Jolanta Kaczyńska

Certyfikowany terapeuta motywujący Polskiego Towarzystwa Terapii Motywującej. Od 2010 r. jest członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Terapii Motywującej, pracuje w Ośrodku Interwencji Kryzysowej w Warszawie, prowadzi terapie indywidualne i grupowe, w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.

Mikołaj Kamiński

Sanprobi sp. z o.o. sp. k.

Anna Kania-Żak

Psychiatra, psychoterapeuta uzależnień i współuzależnień w procesie certyfikacji, wykładowca w Szkole Specjalistów Psychoterapii i Instruktorów Terapii Uzależnień w Broku, obecnie uczestniczy w Szkole Trenerów Profilaktyki i Terapii Uzależnień Behawioralnych w Krakowie, współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej Sanvita w Warszawie.

Karolina Karabin

Konsultant naukowy Cambridge Diagnostics, biolog molekularny, diagnosta laboratoryjny, doktorantka Międzynarodowego Studium Medycyny Molekularnej przy Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Samar Khanafer-Gniadek

Uczestniczka III edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Pół Polka, pół Libanka, ekspert od kuchni arabskich w Polsce. Autorka książki "Hummus, za'atar i granat", bloga BlogSamar.com oraz felietonów dla NaTemat.pl. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, publikuje m.in. dla Magazynu Kuchnia.

Patrycja Kłósek

Dietetyk kliniczny, doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie prowadzi firmę Paleta diet zajmującą się szkoleniem dietetyków w zakresie dietoterapii, stosowania diagnostyki medycznej w poradnictwie żywieniowym, leczeniu żywieniowym chorób nowotworowych i zaburzeń odżywiania. Autorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach, na co dzień specjalizująca się w procesach redukcji masy ciała u pacjentów otyłych z wykorzystaniem technik motywacyjnych.

Grażyna Konińska

Dietetyk, ekspert Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Kamil Korcala

Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie na kierunku Fizjoterapia oraz 2-letniej Medycznej Szkoły Policealnej o profilu Technik Masażysta, Trener Personalny od ponad 3 lat. Zwraca szczególną uwagę na istotę stosowania ruchu w celu zapobiegania i leczenia dolegliwości bólowych. Specjalizuje się w masażu relaksacyjnym, limfatycznym, sportowym, a także odchudzającym. Od wielu lat pasjonat sportów walki oraz sportów siłowych.

Maja Krzyżanowska

Pasjonatka tematyki zaburzeń odżywiania oraz aktywna uczestniczaka wielu konferencji w zakresie psychodietetyki. Studentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz kierunku psychologia na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza.

Bartosz Kulczyński

Dietetyk, doktorant Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Współwłaściciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia. Redaktor w czasopiśmie naukowym „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”.

Ewa Kurowska

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunkach Dietetyka oraz Metodologia Badań Klinicznych. Ukończyła również podyplomowe studium AWF na kierunku Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie. Specjalizuje się w konsultingu żywieniowym i zdrowotnym dla sektora przemysłowego. Prowadzi praktykę w klinice leczenia otyłości w szpitalu Medicover.

Milena Kuzaka

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pracownik Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka. Zajmuje się konsultacjami dietetycznymi pacjentów z cukrzycą, insulinoopornością, cukrzycą ciążową, chorobami dietozależnymi. Edukator cukrzycowy oraz trener osobistych pomp insulinowych.

Marzena Lamont

Dietetyk i specjalista ds. zdrowia publicznego. Główny dietetyk serwisu Kcalmar i współautorka oprogramowania Kcalmar.pro dla dietetyków. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych.

Barbara Laskus

Dietetyk kliniczny, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej Sanvita.  

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

Doktorant i pracownik Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Dietetyk oraz prezes zarządu Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „KIERUNEK ZDROWIE”. Zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Dietetyk oraz wykładowca w „WSWOP” Hospicjum Domowe. Na co dzień zajmuje się pracą z pacjentami oraz badaniami klinicznymi. Autorka wielu publikacji naukowych. prelegentka konferencji naukowych.

Karolina Lewandowska

Dietetyk, psychodietetyk, edukator społeczny w cukrzycy. Ukończyła studia magisterskie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i studia podyplomowe na SWPS w Warszawie. Obecnie pracuje w szpitalu pediatrycznym w Warszawie, koordynuje pracę dietetyka na oddziale psychiatrii, gdzie ma stały kontakt z pacjentami zmagającymi się zaburzeniami odżywiania, depresją, autyzmem itp., Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyków i Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci.

Dorota Łukasiewicz-Śmietańska

Absolwentka  Międzywydziałowego  Studium Biotechnologii SGGW. Stopień doktora otrzymała na podstawie rozprawy: "Ocena genetycznego zróżnicowania myszy selekcjonowanych przeciwstawnie w kierunku zmiany masy ciała przez wiele pokoleń." Obecnie adiunkt w Instytucie Żywienia i Żywności. Członek Polskiego Towarzystwa Genetycznego.

Zuzanna Łukaszewicz

Dietetyk i psychodietetyk związany z Instytutem Mikroekologii w Poznaniu. Absolwentka dietetyki UM w Poznaniu. Ukończyła liczne kursy i szkolenia głównie w tematyce mikrobioty, dietoterapii w chorobach alergicznych i nadwrażliwościach pokarmowych. Ma doświadczenie w pracy między innymi z dziećmi z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, alergiami pokarmowymi, oraz z pacjentami z nadwagą i otyłością.

Maria Marlicz

Sanprobi Sp. z o.o. sp.k.

Wojciech Marlicz

Klinika Gastroenterologii PUM w Szczecinie

Arkadiusz Matras

Student dietetyki na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu specjalizujący się w dietetyce sportowej. Na co dzień łączy rozwój naukowy z praktyką. Laureat licznych konkursów organizowanych podczas konferencji naukowych, autor publikacji naukowej. Współpracuje jako dietetyk z ambitnymi amatorami jak i sportowcami klasy międzynarodowej.

Justyna Mazurek

Lekarz w trakcie specjalizacji z rehabilitacji medycznej, magister fizjoterapii, adiunkt w Katedrze i Zakładzie Rehabilitacji Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, gościnny wykładowca Uniwersytetów Trzeciego Wieku we Wrocławiu, Trzebnicy i Białej Rawskiej, członek Polskiego Towarzystwa Rehabilitacji, Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego, Polskiego Towarzystwa Neurorehabilitacji, współautorka „Encyklopedia Seniora”.

Dominika Mękal

Doktorantka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Dietetyczka w Radiology Therapeutic Center Poland w Krakowie oraz asystentka w Zakładzie Profilaktyki Onkologicznej.

Małgorzata Mękus

Pracownik naukowy oraz dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego ze specjalizacją  żywienie człowieka i dietetyka oraz studiów podyplomowych z zakresie poradnictwa dietetycznego i bezpieczeństwa żywności. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Doświadczenie zawodowe, wiedzę i umiejętność pracy z pacjentem zdobyła między innymi w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia, w Klinice Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii oraz w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia Otyłości Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego. Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapi nadwagi i otyłości, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu pokarmowego.

Anna Mienicka

Pielęgniarka z 20-letnim stażem pracy z pacjentami z cukrzycą. Od 10 lat zajmuje się chorymi z zespołem stopy cukrzycowej. Certyfikowany Trener Pompy firmy MEDTRONIC.  

Magdalena Milewska

Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. Autorka wielu publikacji naukowych i programów edukacyjnych.

dr n. med. Piotr Miśkiewicz

specjalista chorób wewnętrznych, adiunkt w Katedrze i Klinice Endokrynologii WUM, konsultant endokrynolog w Instytucie Kardiologii w Warszawie.

Justyna Mizera

Od lat współpracuje z wybitnymi sportowcami, w tym olimpijczykami, mistrzami Europy i świata.

Dorota Musiał

Kierownik Działu Badań Genetycznych w EUROIMMUN POLSKA Sp. z o.o, absolwentka biologii ze specjalnością mikrobiologia (Uniwersytet Wrocławski), z doktoratem w zakresie biologii medycznej i medycyny molekularnej (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu), specjalizuje się w diagnostyce genetycznej i molekularnej oraz systemach zarządzania jakością w laboratorium medycznym, zarządza laboratorium EUROIMMUN DNA, jest wykładowcą konferencyjnym i współtwórcą kursu online pt. Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią dla dietetyków.

Paula Nagel

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji), Politechniki Łódzkiej (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności) oraz studiów podyplomowych z zakresu dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie i umiejętność pracy z pacjentem zdobyła w Instytucie Żywności i Żywienia oraz w trakcie pracy jako dietetyk kliniczny w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim. Obecnie swoje umiejętności rozwija w Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów Instytutu Żywności i Żywienia.

Małgorzata Nieżychowska

Diagnosta laboratoryjny i dietetyk (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu), Product Manager ds. nietolerancji pokarmowych w EUROIMMUN POLSKA Sp. z o.o., wykładowca konferencyjny oraz współtwórca kursu on-line dla dietetyków pt. Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią.

dr inż. Katarzyna Okręglicka

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, autorka wielu publikacji naukowych i popularnych.

Magdalena Osińska

Absolwentka Białostockiego Uniwersytetu Medycznego. Uczestniczka wielu konferencji, podczas których zdobywa wiedzę i doświadczenie.

Anna Paluch

Właścicielka Gabinetu Psychodietetycznego Flow By Ania, autorka e-kursów z zakresu psychologii dla dietetyków, szkoleniowiec w Psychologii w Polsce sp. z.o.o. oraz zastępca redaktor naczelnej „Magazynu Psychologicznego Bang!”, prowadzi portal dbamocud.pl ze Strefą Specjalisty dla dietetyków.

Grzegorz Pamrów

Absolwent Uniwersytetu w Sydney i Uniwersytetu Warszawskiego. Od 2013 współtworzy i prowadzi kurs English for Clinical Dietetics and Nutrition.

Damian Parol

Z wykształcenia dietetyk i psychodietetyk. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Pod przewodnictwem prof. Artura Mamcarza obronił z wyróżnieniem pracę doktorską na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Tematem rozprawy był wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy długodystansowych. Współautor rozdziałów w podręcznikach akademickich Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej (PZWL) oraz Medycyna stylu życia (PZWL). Autor licznych publikacji naukowych, popularnonaukowych i specjalistyczny dotyczących dietetyki, treningu i medycyny stylu życia oraz bloga damianparol.com

Janek Paszkowski

Młody kucharz, który mimo swojego wieku pokazał już, co potrafi. Był uczestnikiem pierwszej edycji programu Master Chef, posiadał swój program kulinarny pt. „Załóż Fartucha u Janka Paszkowskiego”, wydał trzy książki oraz przyczynił się do otwarcia lokalu ze slow food'owymi zapiekankami. W swojej kuchni pokazuje to, co lubi najbardziej − zdrowie, kolory i często dość nietypowe połączenia smaków, które okazują się strzałem w 10.

Monika Pietrzyk-Bilska

Specjalność: psychologia kliniczna i osobowości, dietetyk kliniczny, arteterapeuta.

Michał Płecha

Student dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, absolwent prawa na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. W wolnym czasie oddaje się pasji jaką jest bieganie. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę sportową, której różne koncepcje weryfikuje na treningach i zawodach.  

Bartłomiej Pomorski

Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej oraz członek organizacji Professionals in Nutrition for Exercise and Sport (PINES). Współwłaściciel poradni dietetycznej „Dietetyka Sportowa”, w której na co dzień współpracuje jako dietetyk ze sportowcami, zarówno amatorami, jak i zawodowcami.

Liliana Pratzer-Kubicka

Zdobywała wiedzę na SGGW i Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonatka nauki języków obcych, włada biegle językiem angielskim i  francuskim. W ‘English for Clinical Dietetics and Nutrition’ jest odpowiedzialna za language content development.

Izabela Przybysz

Specjalista do spraw żywienia, absolwentka SGGW w Warszawie, współpracownik w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”, z zamiłowania również instruktor fitness aerobic.

Daria Rządkowska

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy. Dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuję swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością. Uczestniczyła, zarówno jako słuchacz jaki i prelegent w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych. Współpracownik Instytutu Mikroekologii.

Agnieszka Senk

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie. W pracy zawodowej związana ściśle z obszarem edukacji pacjenta. Jako ekspert zaangażowana w takie projekty, jak: Medonet.pl, atopowe sos.pl, związana z Fundacją Szczęśliwi bez Cukru. Jako dietetyk rodzinny prowadzi indywidualne poradnictwo dietetyczne w ramach własnej praktyki Bodylicious, gdzie szczególną troską otacza dzieci, kobiety w ciąży, karmiące matki oraz ich najbliższą rodzinę. Współpracuje z przedszkolami, gdzie prowadzi warsztaty dla dzieci oraz personelu, pomagając wprowadzać zdrową dietę w placówkach. Autorka bloga o zdrowym odżywianiu bodylicious.pl.

Karolina Skonieczna-Żydecka

Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

Sylwia Skrzyńska

Absolwentka Politechniki Łódzkiej i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, na co dzień zajmuje się badaniami klinicznymi, autorka wielu publikacji naukowych i prelegentka konferencji naukowych.

Urszula Somow

Obecnie współpracuje z jednym z najlepszych klubów siatkarskich w Polsce PGE Skry Bełchatów. Współpracowała z kadrami narodowymi, a także z indywidualnymi sportowcami.

Katarzyna Stachowiak

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dietetyk, główne obszary zainteresowań to żywienie dzieci i kobiet w ciąży oraz żywienie w sportach wytrzymałościowych.    

Joanna Stodolna-Tukendorf

Dyrektor merytoryczny FootMedica Klinika Zdrowej Stopy, fizjoterapeutka, kosmetolog, współautor „Wielkiej Fizjoterapii”, propagatorka wiedzy na temat stóp i ich oddziaływania na cały narząd ruchu człowieka oraz hipermobilności konstytucjonalnej, czyli wrodzonej nadruchomości.

Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, chorób diet zależnych oraz będących na dietach alternatywnych, ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych, m.in. "Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo" oraz "W Zielonej Krainie". Współpracuje z cateringami zarówno dietetycznymi, jak i tymi, które przygotowują posiłki do szkół i przedszkoli, szerzy wiedzę na temat zdrowego żywienia poprzez liczne wykłady i spotkania z różnymi odbiorcami, również z osobami starszymi, rodzicami dzieci w szkołach i przedszkolach. Aktywny uczestnik konferencji naukowych w Polsce i za granicą. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia oraz artykuły naukowe i popularnonaukowe. Obecnie pisze pracę doktorską pt. "Wpływ diety wegetariańskiej na gęstość mineralną kości u kobiet w okresie okołomenopauzalnym" w Instytucie Żywności i Żywienia.

Kamilla Strączek

Pracownik Kliniki Pediatrii, Endokrynologii, Diabetologii, Chorób Metabolicznych i Kardiologii Wieku Rozwojowego SPSK nr 1 PUM.

Anna Taraszewska

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Współrealizator działań w programach zwalczania nadwagi i otyłości, promowania nawyków prozdrowotnych. Autor i współautor publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych, prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży. Realizator wykładów i warsztatów popularyzujących zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Kamila Wasiluk

Absolwentka stomatologii na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz studiów z specjalizacyjnych z ortodoncji na Uniwersytecie Krems w Austrii. Od wielu lat zajmuje się kompleksowym leczeniem wad zgryzu w oparciu aparaty stałe i technikę CAD wprowadzoną przez dr Greenfielda z USA. Prywatnie pasjonuje się zdrowych stylem życia i odżywiania.

Natalia Wawszczyk

Specjalistka w obszarze uroginekologii i opieki okołoporodowej. Zaangażowana w rozwój kobiecej fizjoterapii w Polsce, wspiera kobiet na różnych etapach życia.

Klaudia Wiśniewska

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na Wydziale Nauki o Zdrowiu na kierunku dietetyka. Współpracownik Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA oraz pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, gdzie prowadzi badania naukowe oraz zajmuje się działalnością edukacyjną - koordynuje Centrum Dietetyczne Online - internetową poradnię dietetyczną, z której bezpłatnie mogą skorzystać osoby dorosłe z dostępem do Internetu.  

Anna Wojtasik

Doktor technologii żywności i żywienia, specjalista z zakresu żywienia człowieka. Absolwentka Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. Adiunkt w Instytucie Żywności i Żywienia. Współrealizatorka projektów i programów, m.in. dotyczących zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce, a także grantów dotyczących oceny żywienia i stanu odżywienia chorych na celiakię i opracowania klinicznych zaleceń w projektowaniu diet dla osób nietolerujących glutenu. Prowadzi działalność dydaktyczną na studiach podyplomowych oraz poradnictwo dietetyczne w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki IŻŻ. Autorka licznych publikacji z zakresu żywienia człowieka.

Katarzyna Wolnicka

Pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakładu Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych. Jest ekspertem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, współautorką wielu publikacji i poradników dotyczących roli żywienia w etiopatogenezie i profilaktyce chorób dietozależnych. Zajmuje się m.in. opracowywaniem i upowszechnianiem zaleceń żywieniowych. Kieruje Pracownią Żywienia Zbiorowego Dzieci i Młodzieży.

Aleksandra Żyła-Pawlak

Od 8 lat pracuje jako specjalista dietetyk w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Instytutu "Pomnik" Centrum Zdrowia Dziecka. Prowadzi zajęcia ze studentami (Warszawski Uniwersytet Medyczny, SGGW, Wyższa Szkoła Rehabilitacji). Autorka publikacji naukowych i prelegent konferencji oraz warsztatów szkoleniowych.