menu close arrow_back_ios person_add home

Znaczenie oleju rzepakowego dla kobiet w ciąży, karmiących i małych dzieci

Olej rzepakowy, nazywany inaczej „oliwą Północy”, stanowi jeden z ważniejszych składników w polskiej diecie. Jest on niezwykle cenny dla naszego organizmu ze względu na dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, korzystnie wpływających na organizm. Z tego też powodu nie powinien być szczególnie pomijany w jadłospisie dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących.

Olej rzepakowy, nazywany inaczej „oliwą Północy”, stanowi jeden z ważniejszych składników w polskiej diecie. Jest on niezwykle cenny dla naszego organizmu ze względu na dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, korzystnie wpływających na organizm. Z tego też powodu nie powinien być szczególnie pomijany w jadłospisie dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Monika Maćków

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk i psychodietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Asystent w Katedrze Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, członek m.in. Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, European Academy of Pediatrics i European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Uczestniczka wielu konferencji poświęconych żywieniu, alergiom, w tym alergiom pokarmowym. Prelegent na konferencji Żywienie dziecka wczoraj i dziś 20–21.11.2020 r. Kraków