menu close arrow_back_ios person_add home

Wodorowęglan sodu w diecie sportowców

Wodorowęglan sodu to popularny suplement diety, który wykazuje działanie ergogeniczne oraz jest stosowany jako składnik leków na receptę i bez recepty. Badania nad wpływem jego spożycia na zdolności wysiłkowe prowadzone są już blisko 100 lat. Efekty suplementacji wodorowęglanem sodu zostały do tej pory przebadane pod kątem różnych testów wysiłkowych, różniących się czasem trwania oraz intensywnością. Natomiast otrzymane przez autorów publikacji naukowych wyniki nie do końca są spójne. Wynika to z uwzględnienia niejednolitej metodologii, w tym różnych populacji, protokołów suplementacji czy generalnie małej liczebności próby. Dlatego też celem niniejszego artykułu jest synteza i podsumowanie aktualnej literatury naukowej dotyczącej suplementacji diety wodorowęglanem sodu.

 

Wodorowęglan sodu to popularny suplement diety, który wykazuje działanie ergogeniczne oraz jest stosowany jako składnik leków na receptę i bez recepty. Badania nad wpływem jego spożycia na zdolności wysiłkowe prowadzone są już blisko 100 lat. Efekty suplementacji wodorowęglanem sodu zostały do tej pory przebadane pod kątem różnych testów wysiłkowych, różniących się czasem trwania oraz intensywnością. Natomiast otrzymane przez autorów publikacji naukowych wyniki nie do końca są spójne. Wynika to z uwzględnienia niejednolitej metodologii, w tym różnych populacji, protokołów suplementacji czy generalnie małej liczebności próby. Dlatego też celem niniejszego artykułu jest synteza i podsumowanie aktualnej literatury naukowej dotyczącej suplementacji diety wodorowęglanem sodu.

 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Jakub Adamczewski

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, dietetyk sportowy. Absolwent dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Aktualnie doktorant w Zakładzie Dietetyki Sportowej Akademii Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu. Naukowo interesuje się ogólnopojętą dietetyką sportową, a szczególnie wpływem suplementacji na wskaźniki wydolności fizycznej sportowców różnych dyscyplin. Zawodowo współpracuje ze sportowcami, amatorami oraz osobami aktywnymi fizycznie.