menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 45/2023

Początek roku w redakcji Współczesnej Dietetyki nieprzypadkowo zbiegł się ze zmianami i nowościami, a nawet można powiedzieć – ulepszeniami, zarówno w samym czasopiśmie, jak i redakcji magazynu. Przede wszystkim, czujemy się bardzo docenieni i uhonorowani nawiązaną współpracą merytoryczną oraz patronatami, które udało się pozyskać Współczesnej Dietetyce w ostatnim czasie.

Aktualne wydanie magazynu powstało we współpracy z Polskim Towarzystwem Leczenia Otyłości, które objęło patronatem nasz nowy kurs szkoleniowy Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Szkolenie w formule online prowadzą dwie członkinie PTLO: lekarz – dr hab. Monika Szulińska oraz dietetyk – dr Matylda Kręgielska-Narożna, a sam kurs zostanie niebawem uruchomiony na platformie internetowej Współczesnej Dietetyki. Tymczasem, o najnowszych doniesieniach i aktualnych rekomendacjach w zakresie postępowania dietetycznego przy zespole metabolicznym, rozmawiamy na łamach niniejszego wydania, w wywiadzie z dr Szulińską.

Mając na uwadze niedawne postępy legislacyjne w sprawie regulacji zawodu dietetyka (oraz innych zawodów medycznych), szczególnie istotna wydaje się współpraca, którą nawiązaliśmy z Polskim Związkiem Zawodowym Dietetyków – jednym z organów opiniodawczych w procedowanej ustawie. Wraz ze styczniowo-lutowym numerem rozpoczynamy cykl informacji, który powstaje z udziałem PZZD i wyjaśnia planowane regulacje,

Niezwykle cieszy nas także fakt objęcia patronatem przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN działu Dietetyka onkologiczna. W aktualnym wydaniu Towarzystwo objęło opieką merytoryczną zagadnienie żywienia chorych na nowotwory przełyku oraz postępowania żywieniowego z pacjentem skrajnie niedożywionym.

Mam nadzieję, że nawiązane partnerstwa merytoryczne przełożą się na dalszą atrakcyjność i najwyższą jakość publikowanych treści, które stanowią wyróżnik Współczesnej Dietetyki od ponad 7 lat, a zmiany poczynione w samej redakcji spełnią oczekiwania najbardziej wymagających Czytelników. Czego Państwu i sobie życzę!

Z pozdrowieniami,

Ania Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna

0.jpg


DIAGNOSTYKA

Markery ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

mgr Dominika Tomaszewska

Article image

Choroby układu krążenia, które są jednym ze skutków rozwoju cywilizacji, wyprzedziły w statystykach inne przyczyny zgonów zarówno w naszym kraju, jak i w światowych trendach. W 2020 roku 37,5% zgonów w Polsce było z przyczyn sercowych, czyli ostrej niewydolności wieńcowej, zwanej potocznie zawałem serca1.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Uzależnienie od pokarmu – nowa jednostka chorobowa?

mgr Agata Stróżyk

Pokarm jest niezbędny człowiekowi do przeżycia. Pojawiły się sugestie, że spożycie pewnych pokarmów może być związane z zachowaniami przypominającymi uzależnienie od substancji psychoaktywnych lub alkoholu. Tłumaczy się to wpływem zarówno pokarmów, jak i substancji psychoaktywnych na układ nagrody w ośrodkowym układzie nerwowym oraz występowaniem podobnych objawów, tj. brakiem kontroli i nadmiernym skupianiu się na spożyciu określonego pokarmu.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Uzależnienie od pokarmu – nowa jednostka chorobowa?

mgr Agata Stróżyk

Article image

Pokarm jest niezbędny człowiekowi do przeżycia. Pojawiły się sugestie, że spożycie pewnych pokarmów może być związane z zachowaniami przypominającymi uzależnienie od substancji psychoaktywnych lub alkoholu. Tłumaczy się to wpływem zarówno pokarmów, jak i substancji psychoaktywnych na układ nagrody w ośrodkowym układzie nerwowym oraz występowaniem podobnych objawów, tj. brakiem kontroli i nadmiernym skupianiu się na spożyciu określonego pokarmu.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Żywienie i suplementacja w trójboju siłowym

dr n. med. Paweł Szewczyk

Ostatnimi laty dyscypliny siłowe zyskują na popularności. Dowody naukowe dokumentują istotną rolę treningu siłowego na każdym etapie życia. Trening oporowy wpływa pozytywnie na gęstość mineralną kości, poziom tkanek metabolicznie czynnych oraz koordynację ruchową, a u starszych zmniejsza ryzyko upadku dzięki poprawie siły mięśniowej i stabilności. Trójbój jest dyscypliną nieolimpijską, opierającą się na ćwiczeniach wykonywanych z oporem zewnętrznym, pod postacią obciążenia zakładanego na gryf. W dzisiejszym tekście przedstawione zostaną najistotniejsze informacje dotyczące zasad żywienia oraz podstaw suplementacji w tej dyscyplinie sportu.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Żywienie i suplementacja w trójboju siłowym

dr n. med. Paweł Szewczyk

Article image

Ostatnimi laty dyscypliny siłowe zyskują na popularności. Dowody naukowe dokumentują istotną rolę treningu siłowego na każdym etapie życia. Trening oporowy wpływa pozytywnie na gęstość mineralną kości, poziom tkanek metabolicznie czynnych oraz koordynację ruchową, a u starszych zmniejsza ryzyko upadku dzięki poprawie siły mięśniowej i stabilności. Trójbój jest dyscypliną nieolimpijską, opierającą się na ćwiczeniach wykonywanych z oporem zewnętrznym, pod postacią obciążenia zakładanego na gryf. W dzisiejszym tekście przedstawione zostaną najistotniejsze informacje dotyczące zasad żywienia oraz podstaw suplementacji w tej dyscyplinie sportu.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Olej rzepakowy jako dietetyczny eliksir młodości

Anna Brandys

Article image

Tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, a tymczasem mamy własny, polski złoty olej – olej rzepakowy. Jest on cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Czy faktycznie olej rzepakowy posiada właściwości poprawiające stan zdrowia?

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Candida albicans - praktyczne aspekty dietoterapii pacjentów z przerostem drożdżaków

Jagoda Dąbrowska

Jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest utrzymanie w zdrowiu jelit i bytującej w nich mikroflory. Niekorzystne warunki środowiska, nadmiar antybiotyków, środków dezynfekcyjnych i złe odżywianie sprzyjają ich osłabieniu. Coraz więcej osób cierpi także na zaburzenia odporności, które mogą stać się przyczyną chorób powodowanych przez patogeny oportunistyczne. Jednym z nich jest C. albicans, którego nadmierny rozrost powoduje różnorodne objawy u pacjentów1.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Candida albicans - praktyczne aspekty dietoterapii pacjentów z przerostem drożdżaków

Jagoda Dąbrowska

Article image

Jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest utrzymanie w zdrowiu jelit i bytującej w nich mikroflory. Niekorzystne warunki środowiska, nadmiar antybiotyków, środków dezynfekcyjnych i złe odżywianie sprzyjają ich osłabieniu. Coraz więcej osób cierpi także na zaburzenia odporności, które mogą stać się przyczyną chorób powodowanych przez patogeny oportunistyczne. Jednym z nich jest C. albicans, którego nadmierny rozrost powoduje różnorodne objawy u pacjentów1.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Niedobory i źródła witaminy B1 w diecie

mgr Marta Woźniak

W ostatnich latach zaobserwować można wzrost świadomości ludzi na temat zdrowego odżywiania. Widać to poprzez poprawę stanu zdrowia, która bezpośrednio wpływa na jakość i długość trwania życia zarówno kobiet (średnia długość trwania życia – 79,7 lat), jak i mężczyzn (średnia długość trwania życia – 71,8 lat) w Polsce1. Znaczny wpływ na tę kwestię ma propagowanie zdrowego odżywiania, rozpoczynając ten proces wśród najmłodszych i dalej przechodząc przez kolejne pokolenia – młodzież, dorosłych oraz osoby starsze. Ważną rolę odgrywają również dietetycy. W swojej pracy uświadamiają oni pacjentom, jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pomagających w procesie rekonwalescencji po przebytej chorobie, w trakcie jej trwania lub dla prewencji wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są skrupulatnie dobierane pod indywidualne potrzeby każdego zainteresowanego, tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zasobna we wszystkie składniki odżywcze.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Niedobory i źródła witaminy B1 w diecie

mgr Marta Woźniak

Article image

W ostatnich latach zaobserwować można wzrost świadomości ludzi na temat zdrowego odżywiania. Widać to poprzez poprawę stanu zdrowia, która bezpośrednio wpływa na jakość i długość trwania życia zarówno kobiet (średnia długość trwania życia – 79,7 lat), jak i mężczyzn (średnia długość trwania życia – 71,8 lat) w Polsce1. Znaczny wpływ na tę kwestię ma propagowanie zdrowego odżywiania, rozpoczynając ten proces wśród najmłodszych i dalej przechodząc przez kolejne pokolenia – młodzież, dorosłych oraz osoby starsze. Ważną rolę odgrywają również dietetycy. W swojej pracy uświadamiają oni pacjentom, jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pomagających w procesie rekonwalescencji po przebytej chorobie, w trakcie jej trwania lub dla prewencji wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są skrupulatnie dobierane pod indywidualne potrzeby każdego zainteresowanego, tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zasobna we wszystkie składniki odżywcze.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Pacjent onkologiczny skrajnie niedożywiony w gabinecie dietetyka

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Niedożywienie to poważny problem kliniczny, który dotyczy od 30 do 85% pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową, a w ostatnich tygodniach życia występuje u 80–90% chorych. U 20% pacjentów wyniszczenie jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Zgodnie z obecnymi standardami każdy chory po diagnozie choroby nowotworowej powinien być poddany ocenie stanu odżywienia oraz otrzymać właściwie dopasowane leczenie żywieniowe.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Pacjent onkologiczny skrajnie niedożywiony w gabinecie dietetyka

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Niedożywienie to poważny problem kliniczny, który dotyczy od 30 do 85% pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową, a w ostatnich tygodniach życia występuje u 80–90% chorych. U 20% pacjentów wyniszczenie jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Zgodnie z obecnymi standardami każdy chory po diagnozie choroby nowotworowej powinien być poddany ocenie stanu odżywienia oraz otrzymać właściwie dopasowane leczenie żywieniowe.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Żywienie chorych na nowotwory przełyku

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Rak przełyku jest dość rzadko występującym nowotworem, ale cechuje się złym rokowaniem, a dodatkowo jego leczenie jest trudne. Pacjenci z tym rozpoznaniem są wyjątkowo zagrożeni niedożywieniem. Diagnostyka raka przełyku jest głównie przeprowadzana przy pomocy endoskopii, a podstawą rozpoznania jest wynik badania histologicznego wycinków pobranych w czasie badania1.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Żywienie chorych na nowotwory przełyku

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Rak przełyku jest dość rzadko występującym nowotworem, ale cechuje się złym rokowaniem, a dodatkowo jego leczenie jest trudne. Pacjenci z tym rozpoznaniem są wyjątkowo zagrożeni niedożywieniem. Diagnostyka raka przełyku jest głównie przeprowadzana przy pomocy endoskopii, a podstawą rozpoznania jest wynik badania histologicznego wycinków pobranych w czasie badania1.

Czytam więcej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Suplementacja dietetyczna u pacjentów z chorobą Hashimoto

dr n. biomed. Joanna Jurek

Rosnące zainteresowanie wykorzystaniem suplementacji dietetycznej w leczeniu pacjentów z przewlekłymi zaburzeniami o podłożu zapalnym, jak choroba Hashimoto cieszy się dużym powodzeniem z uwagi na potencjał do poprawy ogólnego stanu zdrowia, a także wspomagania farmakologicznego. Niestety, pomimo wielu przeprowadzonych dotychczas badań naukowych wskazujących na zaangażowanie poszczególnych składników dietetycznych w prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, nadal brakuje szczegółowych wytycznych, jakie suplementy dietetyczne warto rozważyć u pacjentów z Hashimoto.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Suplementacja dietetyczna u pacjentów z chorobą Hashimoto

dr n. biomed. Joanna Jurek

Article image

Rosnące zainteresowanie wykorzystaniem suplementacji dietetycznej w leczeniu pacjentów z przewlekłymi zaburzeniami o podłożu zapalnym, jak choroba Hashimoto cieszy się dużym powodzeniem z uwagi na potencjał do poprawy ogólnego stanu zdrowia, a także wspomagania farmakologicznego. Niestety, pomimo wielu przeprowadzonych dotychczas badań naukowych wskazujących na zaangażowanie poszczególnych składników dietetycznych w prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, nadal brakuje szczegółowych wytycznych, jakie suplementy dietetyczne warto rozważyć u pacjentów z Hashimoto.

Czytam więcej
Article image

WYWIAD

Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka

dr hab. n.med. Monika Szulińska

3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.

czytaj dalej

WYWIAD

Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka

dr hab. n.med. Monika Szulińska

Article image

3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.

Czytam więcej