menu close arrow_back_ios person_add home

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

DODATEK SPECJALNY

Strategie postępowania dietetycznego oraz suplementacji w budowaniu odporności

Badania wskazują, że niedobory niektórych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego i zwiększać podatność na infekcje czy zakażenia. Dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również za pomocą zmian stylu życia i poprzez stosowanie odpowiedniej diety w okresie jesienno-zimowym w obliczu pandemii COVID-19 będzie miała szczególne znaczenie1.

czytaj dalej
Article image

TEMAT NUMERU

Rola diety i probiotyków w chorobie uchyłkowej jelita grubego

Choroba uchyłkowa należy do jednej z najczęstszych chorób dotykających jelito grube, szczególnie w populacjach zachodnich. Dane epidemiologiczne pochodzące zarówno z europejskich, jak i amerykańskich systemów ochrony zdrowia wskazują na coraz bardziej zwiększającą się częstość hospitalizacji z powodu choroby uchyłkowej. Niewątpliwie jedną z głównych przyczyn tworzenia się uchyłków jest odżywianie. Badania wyraźnie wskazują na istotną rolę diety zarówno w prewencji, jak i we wspomaganiu leczenia choroby uchyłkowej1.

czytaj dalej
Article image

TEMAT NUMERU

Diety roślinne a otyłość

Otyłość to złożona choroba przewlekła charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyczynia się do powstania licznych komplikacji zdrowotnych. Statystyki dotyczące liczby osób z nadwagą i otyłością są alarmujące, a konsekwencje zdrowotne otyłości stanowią ogromne obciążenie dla służby zdrowia i kluczowe wyzwanie dla zdrowia publicznego, dlatego nieustannie trwa poszukiwanie rozwiązań mających na celu normalizację masy ciała w poszczególnych populacjach1,2. Do takich rozwiązań, zdaniem ekspertów, może należeć zmiana modelu żywienia na bardziej roślinny – wegetariański7.

czytaj dalej