Mózgowe porażenie dziecięce (MPD) to trwałe, niepostępujące uszkodzenie rozwijającego się mózgu, prowadzące do zaburzeń ruchu i postawy, których nasilenie i obraz kliniczny zmieniają się wraz z wiekiem dziecka. Złożoność schorzenia, obecność chorób współistniejących oraz częste trudności żywieniowe sprawiają, że skuteczna opieka nad pacjentem z MPD wymaga interdyscyplinarnego podejścia, uwzględniającego zarówno rehabilitację, jak i indywidualnie dobrane wsparcie dietetyczne.
Cięcie cesarskie (CC) jest jednym z najczęściej wykonywanych zabiegów chirurgicznych na świecie. Z najnowszych danych NFZ wynika, że średnio 48% porodów w Polsce odbywa się w ten sposób. Choć w wielu przypadkach jest to procedura ratująca życie zarówno matki, jak i dziecka, to poród tą drogą może mieć długofalowe negatywne konsekwencje dla zdrowia noworodka poprzez wpływ na rozwój jego mikrobioty jelitowej. W ostatnich latach rośnie liczba publikacji naukowych poświęconych wpływowi sposobu porodu na rozwój mikrobioty jelitowej u dziecka oraz zastosowaniu probiotyków w łagodzeniu kolki niemowlęcej. W niniejszym artykule przyjrzymy się aktualnym danym naukowym dotyczącym obu tych zagadnień.
Cięcie cesarskie, choć często ratuje życie matki i dziecka, może zaburzać naturalny rozwój mikrobioty jelitowej noworodka, zwiększać ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, immunologicznych i kolki niemowlęcej. Coraz więcej badań wskazuje na znaczącą rolę karmienia piersią i probiotyków w odbudowie prawidłowej flory jelitowej.
