menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

DIETETYKA DZIECIĘCA

Article image

Rola mio-inozytolu (MI) i cynku w leczeniu insulinooporności u dzieci z otyłością

dr n. med. Justyna Jessa

01-07-2025

NR 60/2025

Otyłość i insulinooporność u dzieci to rosnące wyzwania zdrowotne, zwiększające ryzyko cukrzycy typu 2 już w młodym wieku. Obok diety i aktywności fizycznej, coraz większą uwagę zwraca się na nutraceutyki – szczególnie mio-inozytol i cynk – które mogą wspomagać leczenie poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i korzystny wpływ na metabolizm.

czytaj dalej
Article image

Problemy żywieniowe u pacjentów z dziecięcym porażeniem mózgowym

mgr inż. Dorota Szymańska

01-05-2025

NR 59/2025

Mózgowe porażenie dziecięce (MPD) to trwałe, niepostępujące uszkodzenie rozwijającego się mózgu, prowadzące do zaburzeń ruchu i postawy, których nasilenie i obraz kliniczny zmieniają się wraz z wiekiem dziecka. Złożoność schorzenia, obecność chorób współistniejących oraz częste trudności żywieniowe sprawiają, że skuteczna opieka nad pacjentem z MPD wymaga interdyscyplinarnego podejścia, uwzględniającego zarówno rehabilitację, jak i indywidualnie dobrane wsparcie dietetyczne.

czytaj dalej

Problemy żywieniowe u pacjentów z dziecięcym porażeniem mózgowym

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Mózgowe porażenie dziecięce (MPD) to trwałe, niepostępujące uszkodzenie rozwijającego się mózgu, prowadzące do zaburzeń ruchu i postawy, których nasilenie i obraz kliniczny zmieniają się wraz z wiekiem dziecka. Złożoność schorzenia, obecność chorób współistniejących oraz częste trudności żywieniowe sprawiają, że skuteczna opieka nad pacjentem z MPD wymaga interdyscyplinarnego podejścia, uwzględniającego zarówno rehabilitację, jak i indywidualnie dobrane wsparcie dietetyczne.

Czytam więcej
Article image

Zaburzenia mikrobioty jelitowej noworodków i niemowląt – wpływ cięcia cesarskiego oraz rola probiotykoterapii

dr n. med. Justyna Jessa

01-05-2025

NR 59/2025

Cięcie cesarskie, choć często ratuje życie matki i dziecka, może zaburzać naturalny rozwój mikrobioty jelitowej noworodka, zwiększać ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, immunologicznych i kolki niemowlęcej. Coraz więcej badań wskazuje na znaczącą rolę karmienia piersią i probiotyków w odbudowie prawidłowej flory jelitowej.

czytaj dalej

Zaburzenia mikrobioty jelitowej noworodków i niemowląt – wpływ cięcia cesarskiego oraz rola probiotykoterapii

dr n. med. Justyna Jessa

Article image

Cięcie cesarskie, choć często ratuje życie matki i dziecka, może zaburzać naturalny rozwój mikrobioty jelitowej noworodka, zwiększać ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, immunologicznych i kolki niemowlęcej. Coraz więcej badań wskazuje na znaczącą rolę karmienia piersią i probiotyków w odbudowie prawidłowej flory jelitowej.

Czytam więcej
Article image

ARFID u dzieci – wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne w zaburzeniach karmienia

mgr inż. Dorota Szymańska

01-04-2025

NR 58/2025

Zaburzenie ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) staje się coraz częściej rozpoznawane u dzieci, u których wybiórcze i ograniczone przyjmowanie pokarmów wpływa na zdrowie fizyczne oraz psychospołeczne. Zróżnicowany obraz kliniczny tego zaburzenia, które nie zawsze bywa od razu dostrzegane, stanowi poważne wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne.

czytaj dalej
Article image

Dietoterapia w ADHD. Jak właściwe żywienie wspomaga regulację emocji i zachowanie dzieci?

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

01-02-2025

NR 57/2025

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) to jedno z najczęściej diagnozowanych zaburzeń neurorozwojowych u dzieci. Oprócz leczenia farmakologicznego, kluczową rolę w terapii odgrywa odpowiednia dieta, która nie tylko łagodzi objawy ADHD, ale także pomaga w zarządzaniu emocjami i impulsywnością.

czytaj dalej
Article image

Olej rzepakowy w diecie dziecka

mgr inż. Dorota Szymańska

01-12-2024

NR 56/2024

Istotną rolę w organizmie pełnią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Warunkują przede wszystkim prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych, zwiększają ukrwienie serca i przyczyniają się do prawidłowej dystrybucji cholesterolu w organizmie.

czytaj dalej

Olej rzepakowy w diecie dziecka

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Istotną rolę w organizmie pełnią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Warunkują przede wszystkim prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych, zwiększają ukrwienie serca i przyczyniają się do prawidłowej dystrybucji cholesterolu w organizmie.

Czytam więcej