Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Część zachorowań może być związana z czynnikami ryzyka niezależnymi od stylu życia, takimi jak predyspozycja genetyczna lub występowanie chorób zapalnych jelit. Jednakże większości przypadków raka jelita grubego można uniknąć poprzez modyfikację codziennych nawyków i przyzwyczajeń.
Rak płuca jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych i stanowi główną przyczynę zgonów nowotworowych
zarówno w Polsce, jak i na świecie. Niedrobnokomórkowy rak płuca (NSCLC), obejmujący gruczolakoraka, raka płaskonabłonkowego oraz raka wielkokomórkowego, stanowi około 85% wszystkich przypadków. Z kolei drobnokomórkowy rak płuca (SCLC), choć występuje rzadziej, charakteryzuje się bardziej agresywnym przebiegiem klinicznym i wyższą śmiertelnością. Najwięcej zachorowań odnotowuje się u osób powyżej 50. roku życia. Częściej występuje u mężczyzn, jednak w ostatnich latach rośnie liczba przypadków wśród kobiet1,2.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne i poprawę wyników leczenia raka płuca. Przewlekły stan zapalny odgrywa kluczową rolę w patogenezie tej choroby, sprzyjając jej progresji. EPA i DHA mogą zmniejszyć poziomy cytokin prozapalnych, ograniczając rozwój zmian nowotworowych i poprawiając odpowiedź organizmu na leczenie1,2.
