Leczenie żywieniowe jest integralną częścią procesu leczniczego u chorych onkologicznych. Ma ono na celu utrzymanie lub poprawę czynności narządów oraz powstrzymanie utraty masy ciała.
| TŁUSZCZ/ŹRÓDŁO TŁUSZCZU | (+) ZALECANE, (-) NIEZALECANE, (+/-)* |
| Olej rzepakowy | + |
| Olej lniany | + |
| Oliwa z oliwek | + |
| Olej palmowy | - |
| Olej kokosowy | - |
| Olej słonecznikowy | +/- |
| Olej sojowy | +/- |
| Masło | +/- |
| Margaryna miękka | + |
| Margaryna twarda | - |
| Śmietana | +/- |
| Jaja | +/-** |
| Ser żółty | +/- |
| Mięso | +/- |
| Tłuste ryby | + |
| Tran | + |
| Orzechy | + |
* W ograniczonych ilościach
** Osoby zdrowe: 4−6 jaj tygodniowo, osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego: do 3 jaj
