menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Charakterystyka i właściwości prozdrowotne siemienia lnianego

Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) należy do jednych z najwcześniej uprawianych roślin na świecie. Swoją łacińską nazwę, którą można przetłumaczyć jako „bardzo użyteczny”, zawdzięcza najprawdopodobniej temu, iż możemy wykorzystać każdą część tej rośliny.

Złodygi lnu wytwarza się włókno charakteryzujące się wysoką trwałością i wytrzymałością, natomiast z nasion pozyskuje się jeden z najpopularniejszych olejów w Polsce, a także spożywa się je w postaci nieprzetworzonej. Prozdrowotne właściwości nasion siemienia były znane już setki tysięcy lat temu. Otóż rzymscy oraz greccy medycy stosowali je w celu łagodzenia podrażnień błon śluzowych oraz jako środek hamujący biegunki i niwelujący bóle brzucha1 .

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Nasiona siemienia lnianego to skarbnica wielu składników odżywczych, do których możemy zaliczyć m.in. składniki mineralne (tj. potas, magnez, wapń, żelazo, cynk), witaminy (tj. witaminy z grupy B i witamina E), błonnik pokarmowy, lignany, białka oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Dokładne wartości odżywcze nasion lnu przedstawiono w tabeli 1 i 2.

ROLA SIEMIENIA LNIANEGO W DIECIE

Dzięki zróżnicowanej zawartości składników odżywczych, nasiona siemienia lnianego znalazły zastosowanie w dietetyce. Wprowadza się je do diety osób zdrowych, ale także wzbogaca się nimi jadłospisy pacjentów cierpiących m.in. z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, cukrzycy, chorób układu krążenia, insulinooporności, zespołu policystycznych jajników, niepłodności, chorób tarczycy, zaparć czy dolegliwości związanych z menopauzą.

Zawarty w nasionach siemienia błonnik pokarmowy pełni szereg funkcji fizjologicznych w organizmie człowieka. Składa się on z frakcji rozpuszczalnej w wodzie (śluzy, gumy, pektyny) oraz frakcji nierozpuszczalnej (celuloza, lignany), które odpowiadają m.in. za:

Ponadto obecność włókna pokarmowego w posiłku przyczynia się do obniżenia jego gęstości energetycznej oraz wydłuża czas odczuwanej sytości poprzez wydłużenie czasu żucia spożywanego pokarmu, a także spowolnienie opróżniania żołądka4-5.

ZAWARTOŚĆ FITOESTROGENÓW W SIEMIENIU LNIANYM

Nasiona siemienia lnianego charakteryzują się najwyższą wśród produktów roślinnych zawartością lignanów, czyli fitoestrogenów. Zawartość lignanów w wybranych produktach roślinnych przedstawiono w tabeli 3. Związki te swoim działaniem przypominają ludzkie hormony, którymi są estrogeny. Ponadto wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, obniżające poziom lipidów oraz wspomagające regulowanie gospodarki hormonalnej6-7,11.


Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) należy do jednych z najwcześniej uprawianych roślin na świecie. Swoją łacińską nazwę, którą można przetłumaczyć jako „bardzo użyteczny”, zawdzięcza najprawdopodobniej temu, iż możemy wykorzystać każdą część tej rośliny.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paula Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk praktyk oraz doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Głównie zajmuje się dietoterapią w zaburzeniach hormonalnych, oraz dietoterapią chorób tarczycy, a także żywieniem kobiet w ciąży i karmiących piersią. Prowadząca licznych warsztatów edukacyjnych i kulinarnych.   

mgr Adam Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Wykładowca akademicki na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Właściciel Poradni Dietetycznej "Na Wagę Zdrowia" w Lublinie oraz firmy szkoleniowe EduNutrica.pl. Specjalizuje się w żywieniu sportowców oraz dietoterapii chorób dietozależnych. Czynny sportowiec oraz instruktor sportów walki. Pasjonat kawy, członek Specialty Coffee Association.


Czytaj więcej