Chirurgia bariatryczna, choć skuteczna, to dopiero początek złożonego procesu terapeutycznego. O jego powodzeniu w dużej mierze decyduje jakość opieki żywieniowej oraz wsparcie interdyscyplinarne w okresie pooperacyjnym.
Prawidłowy wybór drogi leczenia żywieniowego jest nadrzędną kwestią właściwej interwencji żywieniowej. Powinien uwzględniać ocenę stanu klinicznego pacjenta, stopień niedożywienia lub ryzyko jego wystąpienia okres wdrożenia (przedoperacyjne, pooperacyjne) oraz planowanie żywienie. W leczeniu żywieniowym pacjentów postępowaniem z wyboru zawsze powinno być przyjmowanie pokarmu drogą przewodu pokarmowego. Może się to odbywać w sposób tradycyjny (doustnie) poprzez spożycie zwykłego pokarmu lub też dojelitowo, z wykorzystaniem dostępu sztucznego wyłonionego do żołądka lub jelita, w sytuacji, gdy niemożliwe jest pokrycie należnego zapotrzebowania pacjenta na energię, białko i inne składniki diety podażą doustną.
Właściwy wybór drogi leczenia żywieniowego jest kluczowy dla skutecznej terapii. Priorytetem pozostaje żywienie przez przewód pokarmowy – doustne lub dojelitowe. Gdy zwykła dieta nie pokrywa zapotrzebowania, zaleca się jej modyfikację poprzez poradnictwo dietetyczne i fortyfikację posiłków produktami naturalnymi lub przemysłowymi.
