Starzejące się nerki wykazują stopniowy spadek funkcji, co budzi pytania o bezpieczeństwo wyższej podaży białka w diecie osób starszych. Utrzymanie masy mięśniowej i prewencja sarkopenii wymagają jednak odpowiedniego żywienia, nawet kosztem ostrożności nefrologicznej. Najnowsze wytyczne wskazują, że u zdrowych seniorów priorytetem pozostaje optymalna podaż białka, zwłaszcza pochodzenia roślinnego, wsparta aktywnością fizyczną i regularnym monitorowaniem funkcji nerek.
Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Biorąc pod uwagę dane przedstawione w raporcie „Niewydolność serca w Polsce” – opublikowanym z inicjatywy Asocjacji Niewydolności Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego – do roku 2021 na choroby układu krążenia zmarło około 35% Polaków1. Dla porównania, w tym samym okresie choroby nowotworowe były przyczyną śmierci 20% populacji polskiej, a z powodu pandemii COVID-19 zmarło 18% społeczeństwa naszego kraju.
Polska zaliczana jest przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC, ang. European Society of Cardiology) do krajów o wysokim ryzyku chorób układu krążenia, określanego na podstawie współczynnika umieralności ASDR (ang. Age Standardized Death Rate), wynoszącego 224/100 000 zgonów2,3,4. W grupie tej znajdują się również Słowacja, Czechy, Węgry, Chorwacja, Turcja i Estonia.
Obecnie spośród chorób układu krążenia najczęstszą przyczyną zgonów w populacji polskiej jest choroba niedokrwienna serca. Biorąc pod uwagę inne państwa Unii Europejskiej, umieralność spowodowana chorobą niedokrwienną serca wśród Polaków jest prawie dwa razy większa i wynosi 131 zgonów na 100 000 mieszkańców (dla porównania: Unia Europejska – 77 zgonów na 100 000 mieszkańców)5,6.
Choroby sercowo-naczyniowe wciąż pozostają główną przyczyną zgonów w Polsce, a ryzyko ich wystąpienia jest niemal dwukrotnie wyższe niż w wielu krajach Unii Europejskiej. Nowoczesne metody wspierania zdrowia serca coraz częściej koncentrują się nie tylko na farmakoterapii, ale również na zmianach stylu życia, w tym diecie i mikrobiocie jelitowej.
