menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Rola prebiotyków z żywności i suplementów w modulowaniu mikrobioty jelitowej

Poprawa stanu zdrowia poprzez modulację mikrobioty jelitowej jest obecnie jednym z najważniejszych kierunków w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Modulacja składu i profilu metabolicznego mikrobioty jelitowej jest możliwa dzięki wdrożeniu odpowiedniego żywienia i/lub suplementacji np. pro- i prebiotykami. Podczas gdy probiotyki wykorzystują żywe mikroorganizmy, prebiotyki są substancjami, które są selektywnie wykorzystywane przez mikrobiotę, dając korzyści zdrowotne człowiekowi.

Prebiotyki występują naturalnie w około 36 000 produktów, takich jak owoce, warzywa, zboża, czy w mleku ssaków, ale są również dostępne w postaci suplementów diety.

CZYM SĄ PREBIOTYKI?

Pojęcie prebiotyku zostało wprowadzone do terminologii medycznej 25 lat temu, przez Gibsona i Roberfroida1 chociaż sama koncepcja powstała dużo wcześniej, bo już w latach 50. XX wieku, kiedy to naukowcy opisali obecność tzw. czynnika bifidogennego znajdującego się w mleku kobiecym. Składnik ten selektywnie stymulował wzrost bakterii z rodzaju Bifidobacterium w przewodzie pokarmowym u niemowląt2.

Pierwsza definicja prebiotyku określała go jako oporny na trawienie składnik żywności, który korzystnie wpływa na gospodarza (np. człowieka) poprzez selektywne stymulowanie wzrostu i/lub aktywności jednego lub ograniczonej liczby bakterii w jelicie grubym, tym samym poprawiając stan zdrowia gospodarza. Od tamtej pory definicja prebiotyków ewoluowała na przestrzeni lat, mimo to jednak jej główne założenia zostały w większości zachowane. Precyzyjna definicja prebiotyku jest ważna nie tylko ze względu na opracowywanie rzetelnych badań klinicznych oceniających ich skuteczność, ale także dla organów regulacyjnych, przemysłu spożywczego, konsumentów i pracowników służby zdrowia1.

Precyzyjna definicja prebiotyku jest ważna nie tylko ze względu na opracowywanie rzetelnych badań klinicznych oceniających ich skuteczność, ale także dla organów regulacyjnych, przemysłu spożywczego, konsumentów i pracowników służby zdrowia

W 2016 roku Międzynarodowe Towarzystwo Badań nad Probiotykami i Prebiotykami (ISAPP, ang. International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) opublikowało aktualnie obowiązującą definicję prebiotyku, która brzmi następująco: Prebiotyk to substrat, który jest selektywnie wykorzystywany przez mikroorganizmy gospodarza
w celu uzyskania korzyści zdrowotnych3.

Poprawa stanu zdrowia poprzez modulację mikrobioty jelitowej jest obecnie jednym z najważniejszych kierunków w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Modulacja składu i profilu metabolicznego mikrobioty jelitowej jest możliwa dzięki wdrożeniu odpowiedniego żywienia i/lub suplementacji np. pro- i prebiotykami. Podczas gdy probiotyki wykorzystują żywe mikroorganizmy, prebiotyki są substancjami, które są selektywnie wykorzystywane przez mikrobiotę, dając korzyści zdrowotne człowiekowi.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Karolina Karabin

CZYTAM ARTYKUŁY

Diagnosta laboratoryjny i biolog molekularny, konsultant ds. żywienia i stylu życia, członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Tytuł doktora nauk medycznych obroniła na I Wydziale Lekarskim Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od wielu lat zajmuje się popularyzowaniem wiedzy naukowej i medycznej na temat profilaktyki chorób i mechanizmów ich powstawania oraz medycyny stylu życia m. in. na Instagramie @dr_karabin i w autorskim podcaście “O długim życiu w zdrowiu”. Od ponad 10 lat pomaga swoim pacjentom wyciszyć przewlekły stan zapalny poprzez indywidualne terapie przeciwzapalne oparte o wyniki badań i zmiany w stylu życia.  


Czytaj więcej