menu close arrow_back_ios person_add home

Wybrane aspekty diety w toczniu rumieniowatym układowym

Toczeń rumieniowaty układowy (SLE, systemic lupus erythematosus) to choroba autoimmunologiczna dotykająca tkanki łącznej, prowadząca do przewlekłego procesu zapalnego i uszkodzenia wielonarządowego. U chorych stwierdza się występowanie przeciwciał przeciwko kwasom nukleinowym i związanym z nimi białkom. Tworzące się kompleksy immunologiczne gromadzą się w różnych narządach, doprowadzając do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek1.

Najczęściej w przebiegu choroby obserwuje się zmiany układu wydalniczego, układu ruchu, skóry, serca oraz układu nerwowego. W patogenezę tocznia zaangażowana jest kombinacja czynników genetycznych, środowiskowych i hormonalnych, które prowadzą do utraty kontroli układu immunologicznego. Zapadalność na SLE wynosi około 3–5/100 000 osób rocznie2 . Dane epidemiologiczne dostarczają dowodów na znaczny wzrost chorób autoimmunologicznych w ciągu ostatnich 30 lat, a szczególną uwagę zwraca się na rolę czynników środowiskowych, zwłaszcza zachodnich nawyków żywieniowych. Postępowanie lecznicze w SLE jest skomplikowane ze względu na różnorodność biologiczną między pacjentami i brak bezpiecznych i specyficznych terapii celowanych. Podstawowym celem leczenia jest utrzymanie pacjenta w fazie remisji, a jednocześnie zapobieganie postępującemu uszkodzeniu narządów. Każdy pacjent wymaga indywidualnego podejścia z uwagi na różnorodność objawów. W leczeniu pacjentów z SLE stosuje się m.in. leki immunosupresyjne.

WSPARCIE ŻYWIENIOWE

Nie ma jasnych rekomendacji i schematów dotyczących żywienia w toczniu rumieniowatym układowym, ponieważ choroba ma charakter zapalny, a jej występowanie niesie za sobą zwiększone ryzyko współwystępowania innych jednostek chorobowych. Prawidłowo skomponowana dieta może być dla pacjenta istotnym wsparciem. W przebiegu SLE należy dbać o jak najdłuższe utrzymanie pacjenta w okresie remisji – trzeba zapobiegać możliwym powikłaniom i minimalizować efekty uboczne farmakoterapii. W trakcie planowania jadłospisu należy uwzględnić m.in.:

Toczeń rumieniowaty układowy (SLE, systemic lupus erythematosus) to choroba autoimmunologiczna dotykająca tkanki łącznej, prowadząca do przewlekłego procesu zapalnego i uszkodzenia wielonarządowego. U chorych stwierdza się występowanie przeciwciał przeciwko kwasom nukleinowym i związanym z nimi białkom. Tworzące się kompleksy immunologiczne gromadzą się w różnych narządach, doprowadzając do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Adrian Kwaśny

CZYTAM ARTYKUŁY

Magister dietetyki, absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wykładowca, prelegent szkoleń, czynny zawodowo dietetyk.