Współczesna Dietetyka | 28/2020
Otyłość to wciąż narastający problem XXI wieku. W ciągu ostatnich 40 lat częstość występowania otyłości wzrosła trzykrotnie. Dlatego do dietoterapii otyłości często wracamy na łamach „Współczesnej Dietetyki”, chcąc Państwu przekazać aktualne wyniki badań, a przede wszystkim nowe rozwiązania i kierunki w leczeniu tej choroby. Dieta roślinna to jeden z badanych modeli żywienia w kontekście otyłości i właśnie tej diecie oraz jej efektom bliżej chcieliśmy się przyjrzeć w bieżącym numerze. Semiwegetarianizm, pescowegetarianizm, laktoowowegetarianizm, weganizm czy jednak wszystkożerność: który model żywienia daje największe korzyści u pacjenta z otyłością – dietetyk Klaudia Wiśniewska dokonuje podsumowania wyników badań w artykule „Diety roślinne a otyłość”.
Jednocześnie, w obliczu epidemii koronawirusa SARS- -CoV-2, chcieliśmy podkreślić, iż jeszcze większego znaczenia nabierają właściwe nawyki żywieniowe, gdyż prawidłowo zbilansowana dieta, regeneracja, aktywność fizyczna w formie, którą dopuszcza obecna sytuacja, to istotne czynniki wpływające na właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego. Jak wskazują „Koronawirus: Zalecenia immunologów” opublikowane przez PAN, należy również unikać nadmiernego i długotrwałego spożywania alkoholu, palenia tytoniu, przewlekłego deficytu snu. Nieprawidłowe odżywianie się, niedożywienie, awitaminozy, również patologiczna otyłość to elementy osłabiające działanie układu odpornościowego. Te same zalecenia wskazują na przejście w tym okresie na dietę roślinną, a w szczególności unikanie konsumpcji surowego mięsa i mleka. Warto o tym przypominać pacjentom, odbywając sesje online, publikując materiały na blogach dietetycznych czy portalach popularnonaukowych.
Z kolei stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki podkreśla, że „jak dotąd nie ma dowodów naukowych potwierdzających skuteczność stosowania określonych suplementów diety, składników mineralnych i/lub witamin chroniących przed koronawirusem”. PTD wskazuje jednocześnie, że „pacjenci ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi powinni realizować indywidualne zalecenia lekarza i dietetyka”.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska