menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Kamica nerkowa – wielokierunkowe postępowanie dietetyczne

Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz

01-11-2018

NR 20/2018

Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.

 

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Kamica nerkowa – wielokierunkowe postępowanie dietetyczne

Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz

Article image

Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.

 

Czytam więcej
Article image

Żywienie pacjentów po resekcji trzustki

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

01-11-2018

NR 20/2018

Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie pacjentów po resekcji trzustki

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.

Czytam więcej
Article image

Wsparcie dietetyczne w układowych zapaleniach naczyń

Zapalenia naczyń obejmują heterogeniczną grupę rzadkich schorzeń, które charakteryzują się procesem zapalnym i zakrzepowo-zarostowym w ścianie naczynia krwionośnego. Mogą mieć charakter pierwotny lub wtórny, wystąpić na skutek infekcji, choroby nowotworowej lub choroby autoimmunologicznej. Szacuje się, że 39 na 1 000 000 przypadków rocznie dotyczy układowych zapaleń naczyń (poza olbrzymiokomórkowym zapaleniem tętnic)1.
czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie dietetyczne w układowych zapaleniach naczyń

Agnieszka Ciepłowska

Article image
Zapalenia naczyń obejmują heterogeniczną grupę rzadkich schorzeń, które charakteryzują się procesem zapalnym i zakrzepowo-zarostowym w ścianie naczynia krwionośnego. Mogą mieć charakter pierwotny lub wtórny, wystąpić na skutek infekcji, choroby nowotworowej lub choroby autoimmunologicznej. Szacuje się, że 39 na 1 000 000 przypadków rocznie dotyczy układowych zapaleń naczyń (poza olbrzymiokomórkowym zapaleniem tętnic)1.
Czytam więcej