menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Rola mio-inozytolu (MI) i cynku w leczeniu insulinooporności u dzieci z otyłością

Otyłość i insulinooporność u dzieci to rosnące wyzwania zdrowotne, zwiększające ryzyko cukrzycy typu 2 już w młodym wieku. Obok diety i aktywności fizycznej, coraz większą uwagę zwraca się na nutraceutyki – szczególnie mio-inozytol i cynk – które mogą wspomagać leczenie poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i korzystny wpływ na metabolizm.

Otyłość w wieku rozwojowym stanowi jedno z najpoważniejszych wyzwań zdrowia publicznego XXI wieku. Jej najczęstszym metabolicznym powikłaniem jest insulinooporność (IO), czyli zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny, hormonu obniżającego stężenie glukozy we krwi, która może prowadzić do rozwoju zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 oraz zaburzeń hormonalnych już we wczesnym okresie życia1,2. Standardowe leczenie oparte jest na modyfikacji stylu życia – zwiększeniu aktywności fizycznej i diecie z niskim ładunkiem glikemicznym. Jednak coraz większą uwagę zwraca się na możliwości zastosowania nutraceutyków, takich jak mioinozytol (MI) i cynk, jako uzupełnienie terapii konwencjonalnej.

Otyłość i insulinooporność u dzieci to rosnące wyzwania zdrowotne, zwiększające ryzyko cukrzycy typu 2 już w młodym wieku. Obok diety i aktywności fizycznej, coraz większą uwagę zwraca się na nutraceutyki – szczególnie mio-inozytol i cynk – które mogą wspomagać leczenie poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i korzystny wpływ na metabolizm.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Justyna Jessa

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny w klinice Una Medica – Centrum Medycyny Funkcjonalnej i Stylu Życia. W swojej praktyce zawodowej zajmuje się pacjentami z SIBO (zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim), chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi, a także żywieniem dzieci i kobiet w ciąży. W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie obroniła doktorat na temat bezpieczeństwa stosowania diet eliminacyjnych u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Autorka książki „Autyzm i dieta – co jako rodzic powinieneś wiedzieć”, w której przytacza dane naukowe nt. powiązania zaburzeń ze spektrum autyzmu z dietą.


Czytaj więcej