menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 42/2022

Częstość występowania zaburzeń odżywiania w latach 2000–2018 wzrosła z 3,4 do 7,8%, co aktualnie nasiliło się jako skutek pandemii COVID-19. Anoreksja, bulimia, zespół napadowego objadania się – to powszechnie zna­ne zaburzenia odżywiania, zwłaszcza przez dietetyków pracujących z pacjentami z ZO. W bieżącym wydaniu skupiamy się na nowej kategorii diagnostycznej zaburzeń odżywiania – ARFID. Jak pomóc pacjentowi z ARFID? Nadal brak wielu danych na temat tego zaburzenia, nie­mniej obok kryteriów diagnostycznych ARFID (DSM V i ICD 11) w temacie numeru przedstawiamy strategie postępowania zależne od wieku i stanu pacjenta, aktu­alnie dostępne w publikacjach naukowych, skupiając się na strategiach dietetycznych.

Przedstawiamy Państwu szereg artykułów z zakresu dietetyki klinicznej, w tym o cukrzycy, osteoporozie – uznanej przez WHO za chorobę cywilizacyjną, chorobie Parkinsona – drugim po chorobie Alzheimera schorzeniu neurodegeneracyjnym (poznacie tutaj Państwo warianty diety w zależności od nasilenia objawów tej choroby).

Wiemy, że zastosowanie suplementów dietetycznych w celu zwiększe­nia efektywności procesu redukcji masy ciała cieszy się popularnością, zwłaszcza wśród pacjentów. Czy jednak dowody naukowe potwierdzające skuteczność stosowania tych interwencji są wystarczające? Zachęcam do zapoznania się z przeglądem stosowanych w procesie odchudzania suplementów diety, mechanizmami ich działania, potencjalnymi skutkami ubocznymi oraz rekomendacjami na podstawie jakości dowodów.

Nie zabraknie także ciekawych informacji dla osób śledzących treści z zakresu wpływu zawartości talerza na mikroflorę jelit.

Zachęcam do lektury!

Sylwia Leszczyńska
Redaktor prowadząca

WD_lipiec_2022_nr 42 web 1.png


Article image

TEMAT NUMERU

ARFID – zaburzenia odżywiania polegające na ograniczeniu przyjmowania pokarmów

mgr inż. Dorota Szymańska

Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja, bulimia czy zespół napadowego objadania się są jednostkami chorobowymi dosyć dobrze poznanymi wśród specjalistów. Wynika to w dużej mierze z efektów edukacyjnych realizowanych na studiach oraz dostępnych powszechnie informacji dotyczących tych zaburzeń w publikacjach naukowych czy w mediach. Jest natomiast zaburzenie, które pod akronimem ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) – skrywa dość niespecyficzne zaburzenie odżywiania, które różni się znacznie od tych dobrze nam znanych.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

ARFID – zaburzenia odżywiania polegające na ograniczeniu przyjmowania pokarmów

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja, bulimia czy zespół napadowego objadania się są jednostkami chorobowymi dosyć dobrze poznanymi wśród specjalistów. Wynika to w dużej mierze z efektów edukacyjnych realizowanych na studiach oraz dostępnych powszechnie informacji dotyczących tych zaburzeń w publikacjach naukowych czy w mediach. Jest natomiast zaburzenie, które pod akronimem ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) – skrywa dość niespecyficzne zaburzenie odżywiania, które różni się znacznie od tych dobrze nam znanych.

Czytam więcej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka alergii i nietolerancji pokarmowych

mgr Dominika Tomaszewska

Nadwrażliwość to termin określający wszystkie nieprawidłowe reakcje na pokarm i inne czynniki, które mogą być zależne lub nie od aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości pokarmowe są coraz powszechniejsze – alergie, czyli reakcje immunologiczne dotyczą ok. 10% dzieci i 2–5% dorosłych. Reakcje nieimmunologiczne, tzw. nietolerancje, mogą dotyczyć nawet 15–20% populacji.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka alergii i nietolerancji pokarmowych

mgr Dominika Tomaszewska

Article image

Nadwrażliwość to termin określający wszystkie nieprawidłowe reakcje na pokarm i inne czynniki, które mogą być zależne lub nie od aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości pokarmowe są coraz powszechniejsze – alergie, czyli reakcje immunologiczne dotyczą ok. 10% dzieci i 2–5% dorosłych. Reakcje nieimmunologiczne, tzw. nietolerancje, mogą dotyczyć nawet 15–20% populacji.

Czytam więcej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy. Markery obrotu kostnego

dr n. med. Agnieszka Wierzbicka

Osteoporoza uznana została przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za chorobę cywilizacyjną, jako „epidemia XXI wieku”. Dotyczy coraz większej liczby starszych osób i kobiet po menopauzie, pogarszając ich stan zdrowia i codzienne funkcjonowanie. Destrukcja tkanki kostnej ma olbrzymie następstwa zdrowotne, dlatego w rozpoznaniu zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej kluczowa jest znajomość m.in. laboratoryjnych parametrów stanu naszych kości i umiejętność ich interpretacji.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy. Markery obrotu kostnego

dr n. med. Agnieszka Wierzbicka

Article image

Osteoporoza uznana została przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za chorobę cywilizacyjną, jako „epidemia XXI wieku”. Dotyczy coraz większej liczby starszych osób i kobiet po menopauzie, pogarszając ich stan zdrowia i codzienne funkcjonowanie. Destrukcja tkanki kostnej ma olbrzymie następstwa zdrowotne, dlatego w rozpoznaniu zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej kluczowa jest znajomość m.in. laboratoryjnych parametrów stanu naszych kości i umiejętność ich interpretacji.

Czytam więcej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Suplementacja dietetyczna w procesie odchudzania

dr n. biomed. Joanna Jurek

Otyłość, określana jako nadmierne nagromadzenie tłuszczu i przerost tkanki tłuszczowej w organizmie, jest przewlekłym schorzeniem, którego podstawową przyczyną okazuje się brak równowagi pomiędzy balansem energetycznym diety i nadwyżką spożywanych wraz z pokarmem kalorii. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka dla zaburzeń metabolicznych, które nieleczone mogą doprowadzić do powstania chorób przewlekłych, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów3.

czytaj dalej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Suplementacja dietetyczna w procesie odchudzania

dr n. biomed. Joanna Jurek

Article image

Otyłość, określana jako nadmierne nagromadzenie tłuszczu i przerost tkanki tłuszczowej w organizmie, jest przewlekłym schorzeniem, którego podstawową przyczyną okazuje się brak równowagi pomiędzy balansem energetycznym diety i nadwyżką spożywanych wraz z pokarmem kalorii. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka dla zaburzeń metabolicznych, które nieleczone mogą doprowadzić do powstania chorób przewlekłych, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów3.

Czytam więcej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Probiotykoterapia kobiet ciężarnych. Jak suplementacja probiotyczna może wspierać zdrowie kobiety ciężarnej?

dr n. biomed. Joanna Jurek

Prekoncepcja jest ważnym okresem w życiu kobiety, który w znaczący sposób wpływa na przebieg ciąży oraz wyniki urodzeniowe, stąd też rosnące przekonanie, że zastosowanie strategii, jak suplementacja dietetyczna z udziałem probiotyków, podobnie jak i kwasu foliowego czy kwasów tłuszczowych omega-3, może poprawić status zdrowotny kobiety planującej ciążę w przyszłości i może pozytywnie wpłynąć na organizm przyszłej matki oraz jej dziecka po urodzeniu.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Probiotykoterapia kobiet ciężarnych. Jak suplementacja probiotyczna może wspierać zdrowie kobiety ciężarnej?

dr n. biomed. Joanna Jurek

Article image

Prekoncepcja jest ważnym okresem w życiu kobiety, który w znaczący sposób wpływa na przebieg ciąży oraz wyniki urodzeniowe, stąd też rosnące przekonanie, że zastosowanie strategii, jak suplementacja dietetyczna z udziałem probiotyków, podobnie jak i kwasu foliowego czy kwasów tłuszczowych omega-3, może poprawić status zdrowotny kobiety planującej ciążę w przyszłości i może pozytywnie wpłynąć na organizm przyszłej matki oraz jej dziecka po urodzeniu.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w chorobie Parkinsona

mgr Joanna Walasek

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease, PD) to druga, zaraz po chorobie Alzheimera, choroba neurodegeneracyjna, której częstotliwość występowania w skali światowej waha się między 5/100 000 do ponad 35/100 000 przypadków na rok i wykazuje tendencję wzrostową u osób powyżej 65. roku życia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w chorobie Parkinsona

mgr Joanna Walasek

Article image

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease, PD) to druga, zaraz po chorobie Alzheimera, choroba neurodegeneracyjna, której częstotliwość występowania w skali światowej waha się między 5/100 000 do ponad 35/100 000 przypadków na rok i wykazuje tendencję wzrostową u osób powyżej 65. roku życia.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Konsekwencje diety wysokoprzetworzonej na mikrobiom jelitowy

Julia Bober

Zawartość talerza wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale także na mikroorganizmy w nim bytujące. Nieodpowiedni jadłospis, bogaty w produkty wysokoprzetworzone, może prowadzić do powstania dysbiozy jelitowej i powodować istotne komplikacje zdrowotne. Jakie są konsekwencje dysbiozy jelitowej? Jak jej zapobiegać i komponować posiłki dla zdrowia przewodu pokarmowego i, co za tym idzie, nas samych?

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Konsekwencje diety wysokoprzetworzonej na mikrobiom jelitowy

Julia Bober

Article image

Zawartość talerza wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale także na mikroorganizmy w nim bytujące. Nieodpowiedni jadłospis, bogaty w produkty wysokoprzetworzone, może prowadzić do powstania dysbiozy jelitowej i powodować istotne komplikacje zdrowotne. Jakie są konsekwencje dysbiozy jelitowej? Jak jej zapobiegać i komponować posiłki dla zdrowia przewodu pokarmowego i, co za tym idzie, nas samych?

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Oleje w diecie seniorów

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Tłuszcze to jeden ze składników pożywienia, wśród których krąży najwięcej kontrowersyjnych informacji, przez co często obwiniane są o powodowanie niechcianych przyrostów masy ciała. Prawdą jest, że tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii spośród wszystkich makroskładników, ale nie oznacza to, że są głównym winowajcą nadwagi i otyłości wśród społeczeństwa. Jedno jest pewne, tłuszcze należą do składników niezmiernie ważnych w diecie człowieka, jednak należy zwrócić uwagę na ich ilość, jakość oraz źródło.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Oleje w diecie seniorów

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Tłuszcze to jeden ze składników pożywienia, wśród których krąży najwięcej kontrowersyjnych informacji, przez co często obwiniane są o powodowanie niechcianych przyrostów masy ciała. Prawdą jest, że tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii spośród wszystkich makroskładników, ale nie oznacza to, że są głównym winowajcą nadwagi i otyłości wśród społeczeństwa. Jedno jest pewne, tłuszcze należą do składników niezmiernie ważnych w diecie człowieka, jednak należy zwrócić uwagę na ich ilość, jakość oraz źródło.

Czytam więcej

DIETA W CUKRZYCY

Zastosowanie diety roślinnej w cukrzycy i stanie przedcukrzycowym

mgr Agata Stróżyk

Article image

Dieta roślinna jest jedną ze strategii żywieniowych, która może być stosowana u pacjentów z cukrzycą typu 2. Dostępne dowody naukowe głównie odnoszą się do diety wegańskiej. Brakuje badań, które oceniałyby skuteczność stosowania innych rodzajów diet wegetariańskich w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz diet roślinnych w leczeniu stanu przedcukrzycowego.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Czy diety w profilaktyce i okresie leczenia nowotworów są takie same?

mgr Jan Tomaszewski

Dieta jest jednym z ważniejszych elementów profilaktyki choroby nowotworowej, a w okresie leczenia stan odżywienia i jakość pożywienia mają ogromne znaczenie dla efektów samej terapii oraz długości i jakości życia. W samym 2020 roku zdiagnozowano 18 mln przypadków nowotworów i jest to jedna z głównych przyczyn zgonów na świecie. Nie dziwi więc, że poszukuje się odpowiedzi w zakresie żywienia pacjentów onkologicznych i skutecznej profilaktyki. Niestety tak jak to zwykle bywa, nie ma jednej odpowiedzi na tak obszerny i złożony problem, jakim są nowotwory1.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Czy diety w profilaktyce i okresie leczenia nowotworów są takie same?

mgr Jan Tomaszewski

Article image

Dieta jest jednym z ważniejszych elementów profilaktyki choroby nowotworowej, a w okresie leczenia stan odżywienia i jakość pożywienia mają ogromne znaczenie dla efektów samej terapii oraz długości i jakości życia. W samym 2020 roku zdiagnozowano 18 mln przypadków nowotworów i jest to jedna z głównych przyczyn zgonów na świecie. Nie dziwi więc, że poszukuje się odpowiedzi w zakresie żywienia pacjentów onkologicznych i skutecznej profilaktyki. Niestety tak jak to zwykle bywa, nie ma jednej odpowiedzi na tak obszerny i złożony problem, jakim są nowotwory1.

Czytam więcej

Artykuł Redakcyjny

Siła ukryta w naturze, czyli 100% czysty olej rzepakowy marki Rapso

Redakcja

Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.

czytaj dalej

Artykuł Redakcyjny

Siła ukryta w naturze, czyli 100% czysty olej rzepakowy marki Rapso

Redakcja

Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.

Czytam więcej