Witamina B12 jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jej wchłanianie z pożywienia może być utrudnione. Niedobory tej witaminy mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia czy zaburzenia neurologiczne. Ponieważ głównym źródłem B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, osoby stosujące diety roślinne, w szczególności wegańskie, są szczególnie narażone na jej niedobór.
Zaburzenia lipidowe charakteryzujące się niewłaściwymi stężeniami lipidów we krwi są obecnie jednymi z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i stanowią rosnący, globalny problem zdrowotny. Problem ten może dotyczyć ponad 60% populacji dorosłej i zwiększać się może wraz z wiekiem. Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego modyfikacja niefarmakologiczna, czyli tzw. zmiana stylu życia są zalecane u wszystkich pacjentów z dyslipidemią jako nieodzowny element zarówno prewencji, jak i leczenia1. W przypadku pacjentów, u których konieczne jest zastosowanie leczenia farmakologicznego, terapia powinna mieć charakter złożony i obejmować również elementy związane ze zmianą sposobu żywienia i stylu życia.
Zaburzenia lipidowe będące kluczowym czynnikiem ryzyka chorób sercowo- -naczyniowych, można skutecznie kontrolować poprzez zmiany w stylu życia, w tym odpowiednią dietę. Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najskuteczniejszych metod w leczeniu zaburzeń lipidowych i profilaktyce chorób układu krążenia.
