menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Kwasy omega-3 w przeciwdziałaniu powikłaniom cukrzycy

Rosnąca liczba dowodów naukowych potwierdza kluczową rolę kwasów omega-3 w prewencji powikłań cukrzycy. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antyoksydacyjnemu i kardioprotekcyjnemu, EPA i DHA stanowią istotny element strategii żywieniowej wspierającej redukcję ryzyka mikroi makroangiopatii u pacjentów diabetologicznych.

Cukrzyca to choroba przewlekła o wysokiej światowej zachorowalności. Długotrwała hiperglikemia wywołana cukrzycą, stopniowo prowadzi do zaburzenia funkcjonowania i uszkodzenia wielu narządów, w tym nerek, oczu, naczyń krwionośnych, czy nerwów, zwiększając również ryzyko powikłań sercowo‑naczyniowych. Coraz więcej badań wskazuje na istotność diety bogatej w wielonienasycone kwasy omega‑3, które dzięki właściwościom przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i wspomagającym regulację profilu lipidowego, pomagają ustabilizować poziom glukozy oraz lipidów. Regularne spożycie tych kwasów może nie tylko spowalniać rozwój przewlekłych schorzeń, lecz także obniżać częstość powikłań i śmiertelność związaną z cukrzycą1,2.

Rosnąca liczba dowodów naukowych potwierdza kluczową rolę kwasów omega-3 w prewencji powikłań cukrzycy. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antyoksydacyjnemu i kardioprotekcyjnemu, EPA i DHA stanowią istotny element strategii żywieniowej wspierającej redukcję ryzyka mikroi makroangiopatii u pacjentów diabetologicznych.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Karolina Ciechowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej i żywieniu klinicznym dorosłych. Pracuje w szpitalu i gabinecie dietetycznym, łącząc praktykę z działalnością naukową. Autorka publikacji z zakresu mikrobioty jelitowej, zaburzeń odżywiania i dietoterapii.


Czytaj więcej