Olej z rokitnika znajduje zastosowanie nie tylko w formie miejscowej — m.in. w pielęgnacji skóry, leczeniu oparzeń, stanów zapalnych błon śluzowych, ale także w terapii zespołu suchego oka w postaci sprayu stosowanego zewnętrznie, jak też w postaci suplementacji doustnej. Zespół suchego oka jest to jedno z najczęstszych schorzeń okulistycznych, o rosnącym znaczeniu epidemiologicznym w związku ze starzeniem się społeczeństw i intensywnym korzystaniem z ekranów cyfrowych. Możliwość zastosowania oleju z rokitnika bogatego w kwas oleopalmitynowy może stanowić jeden z elementów terapii, a nawet profilaktyki tego schorzenia.
Olej z rokitnika, bogaty w kwas oleopalmitynowy (omega-7), zyskuje coraz większe znaczenie jako wsparcie w leczeniu zespołu suchego oka. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, regeneracyjnym i cytoprotekcyjnym wpływa korzystnie na funkcjonowanie gruczołów łzowych i przywracanie równowagi filmu łzowego.
dr n. med. Karolina Krupa-Kotara
Lipedema* to przewlekła choroba tkanki tłuszczowej, często mylona z otyłością. Dotyka głównie kobiet i nie reaguje na tradycyjne diety. Dla dietetyków to ważne wyzwanie – właściwe rozpoznanie i podejście mogą znacząco poprawić jakość życia pacjentek.
* W piśmiennictwie, zarówno polskim, jak i zagranicznym, funkcjonuje wiele określeń tego schorzenia. Spotykane określenia to m.in.: lipodemia, lipoedema, lipedema, obrzęk tłuszczowy, zespół bolesnego tłuszczu, zespół tłuszczowych nóg, choroba tłuszczowa kobiet, pseudolymphoedema.
czytaj dalej
Dr n. med. Martyna Marciniak
Kamica żółciowa to częste schorzenie przewodu pokarmowego, które dotyka około 20% populacji w Polsce. Jej rozwój związany jest z wieloma czynnikami, w tym zaburzeniami składu i odpływu żółci, otyłością oraz niewłaściwą dietą. Coraz większy nacisk kładzie się na profilaktykę i leczenie zachowawcze, w tym modyfikację stylu życia i zastosowanie kwasu ursodeoksycholowego.
czytaj dalej
mgr Karolina Ciechowska
Rosnąca liczba dowodów naukowych potwierdza kluczową rolę kwasów omega-3 w prewencji powikłań cukrzycy. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antyoksydacyjnemu i kardioprotekcyjnemu, EPA i DHA stanowią istotny element strategii żywieniowej wspierającej redukcję ryzyka mikroi makroangiopatii u pacjentów diabetologicznych.
czytaj dalej