Współczesna Dietetyka | 23/2019
o boreliozie słyszymy w ostatnich latach coraz częściej. Mimo że jest bardzo trudna do zdiagnozowania, a bardzo niebezpieczna w skutkach dla człowieka, to w 2017 roku zanotowano ponad 21 tys. zachorowań w Polsce. choroba dotknąć może każdego – narażonego na ukąszenie kleszcza. w bieżącym wydaniu sporo uwagi poświęcamy diagnozowaniu boreliozy oraz zaleceniom żywieniowym wspierającym jej leczenie. dla dietetyków temat ten jest niezwykle ważny z dwóch powodów. Po pierwsze - często pierwsze oznaki choroby są bagatelizowane przez pacjenta lub przypisywane innym jednostkom chorobowym. Rozpoznanie przez specjalistę symptomów w początkowej fazie choroby i zalecenie konsultacji z lekarzem, może uchronić pacjenta przed długotrwałym leczeniem a nawet przed nieodwracalnymi skutkami choroby. zalecenia żywieniowe wspierające leczenie farmakologiczne, uwzględnianie diety immunomodulującej, a także odpowiednie żywienie po zakończeniu leczenia to już typowe zadania dla dietetyka.
Dodatkowo Państwa uwadze polecam bardzo praktyczny artykuł na temat dialogu motywacyjnego, jako narzędzia do pracy z pacjentami. znajdą w nim Państwo wiele przykładów wykorzystania tej techniki oraz sugestie kiedy właśnie ona sprawdzi się najlepiej.
W zakresie dietetyki sportowej kontynuujemy cykl artykułów poświęconych wykorzystaniu suplementów w sporcie – tym razem analizujemy stosowanie kreatyny. wnikliwie omawiamy także temat korzyści i niebezpieczeństw płynących ze spożywania produktów mlecznych przez sportowców.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska