menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Współczesna Dietetyka | 22/2019

chirurgia bariatryczna na całym świecie wykorzystywana jest w leczeniu otyłości, zwłaszcza w takich przypadkach, w których tradycyjne leczenie nie przynosi efektów a otyłość występuje razem z innymi schorzeniami. w Polsce nadal operacji wykonuje się mniej niż jest pacjentów kwalifi kujących się do tego typu zabiegu. Sytuacja ta jednak stopniowo się zmienia – operacji przeprowadza się więcej z roku na rok i wykorzystuje coraz nowocześniejsze metody. Sam zabieg jest jednak tylko elementem terapii i nie należy zapominać, że bez ścisłej współpracy z dietetykiem zarówno przed jak i po operacji, jej efekty mogą nie być długotrwałe. często też to dietetyk jest tą osobą, która jako pierwsza może zasugerować rozwiązanie chirurgiczne i pokierować pacjenta do odpowiedniego specjalisty. w bieżącym wydaniu „współczesnej dietetyki” przybliżymy temat współpracy z pacjentem bariatrycznym zarówno w zakresie żywienia – głównie po operacji, a także wsparcia psychologicznego pacjentów, którzy decydują się na tę formę terapii.

Ponadto w najnowszym wydaniu rozpoczynamy cykl artykułów z zakresu dietetyki sportowej, w którym szczegółowo przyjrzymy się poszczególnym suplementom, wykorzystywanym w środowisku sporowców. w pierwszym artykule analizujemy właściwości i zastosowanie kofeiny. w kolejnych omówione zostaną m.in. takie suplementy jak keratyna, beta-alanina czy azotany. na szczególną uwagę zasługuje też artykuł na temat zaburzeń połykania u dzieci. Mogą one wpływać na prawidłowy rozwój dzieci i skutkować niedożywieniem czy odwodnieniem, dlatego tak istotne jest wczesne zdiagnozowanie oraz właściwe postępowanie. zachęcam też do zapoznania się ze szczegółową analizą zastosowania różeńca górskiego.

 redaktor prowadząca

Sylwia Leszczyńska



PSYCHODIETETYKA

Psychologiczne aspekty operacji bariatrycznych

Małgorzata Kaczyńska

Article image

Operacja bariatryczna definiuje grupę zabiegów chirurgicznych wykonywanych w celu ułatwienia utraty masy ciała. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że zabiegi te stanowią bardziej skuteczny sposób leczenia otyłości olbrzymiej niż zalecenia dietetyczne, ćwiczenia fizyczne, zmiany stylu życia i farmakoterapia1, 2.

Czytam więcej

PSYCHODIETETYKA

Przewlekle chory pacjent w gabinecie dietetyka

Magdalena Jarzębowska

Article image

Coraz częściej do dietetyka zgłaszają się pacjenci, oczekujący dietoterapii będącej elementem leczenia choroby przewlekłej. Decyzja ich wynika z własnych poszukiwań sposobów na rozszerzenie zakresu działań, które spowodują poprawę stanu zdrowia lub zostają skierowani przez lekarza specjalistę.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

tekst otwarty

Kofeina w sporcie

Natalia Główka

Ergogeniczne działanie kofeiny w sporcie wykazano w wielu badaniach naukowych. Oczywiste jest, że podaż kofeiny wpływa korzystnie na wyniki osiągane przed sportowców, jednak zależy to od formy sportowca oraz czasu trwania, intensywności i rodzaju wykonywanego wysiłku fizycznego.

czytaj dalej
tekst otwarty

DIETETYKA SPORTOWA

Kofeina w sporcie

Natalia Główka

Article image

Ergogeniczne działanie kofeiny w sporcie wykazano w wielu badaniach naukowych. Oczywiste jest, że podaż kofeiny wpływa korzystnie na wyniki osiągane przed sportowców, jednak zależy to od formy sportowca oraz czasu trwania, intensywności i rodzaju wykonywanego wysiłku fizycznego.

Czytam więcej
Article image

Rola nawodnienia u sportowców

dr n. med. Izabela Grabowska

Jednym z najważniejszych składników odżywczych dla sportowców jest woda. Aby zawodnik mógł uzyskać optymalną zdolność wysiłkową w czasie treningu i zawodów, oprócz odpowiednio dostosowanej energetyczności diety, podaży makro- i mikroskładników, niezbędne jest optymalne nawodnienie1.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Rola nawodnienia u sportowców

dr n. med. Izabela Grabowska

Article image

Jednym z najważniejszych składników odżywczych dla sportowców jest woda. Aby zawodnik mógł uzyskać optymalną zdolność wysiłkową w czasie treningu i zawodów, oprócz odpowiednio dostosowanej energetyczności diety, podaży makro- i mikroskładników, niezbędne jest optymalne nawodnienie1.

Czytam więcej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Żywienie w chirurgicznym leczeniu otyłości

Karolina Brzostek, Iwona Boniecka

Article image

Otyłość jest obecnie jednym z kluczowych problemów zdrowia publicznego. Niestety zachowawcze metody leczenia otyłości, zwłaszcza olbrzymiej, często okazują się niewystarczająco skuteczne, a ewentualny ubytek masy ciała nietrwały, dlatego też coraz częściej stosuje się chirurgiczne leczenie otyłości.

Czytam więcej
Article image

Znaczenie kwasów omega-3 w diecie

Monika Dudek-Palaczyk

Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Znaczenie kwasów omega-3 w diecie

Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Czytam więcej
Article image

Rola chleba w żywieniu człowieka

Weronika Strugała

Pieczywo w codziennej racji pokarmowej człowieka najprawdopodobniej pojawiło się około 10 tysięcy lat temu. Przygotowywanie ciasta, wypiek i jego wygląd jest silnie związany z kulturą i tradycją. Podczas gdy europejczycy na co dzień zjadają chleb przygotowany z ciasta poddanego procesowi fermentacji, w krajach o cieplejszym klimacie (Afryka, część Azji, Ameryka Środkowa i Południowa) przygotowuje się pieczone lub smażone placki ze zbóż, które w naszej tradycji nie są uważane za chlebowe. Niezmiennie podstawą pieczywa jest jednak mąka i woda1. Jaką rolę odgrywa chleb w naszej diecie i jakie jego rodzaje możemy spotkać na półkach sklepowych? W dalszej części artykułu zapoznamy się z asortymentem chleba, jaki można znaleźć w sprzedaży oraz jego właściwości i zaleceniami w konkretnych jednostkach chorobowych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola chleba w żywieniu człowieka

Weronika Strugała

Article image

Pieczywo w codziennej racji pokarmowej człowieka najprawdopodobniej pojawiło się około 10 tysięcy lat temu. Przygotowywanie ciasta, wypiek i jego wygląd jest silnie związany z kulturą i tradycją. Podczas gdy europejczycy na co dzień zjadają chleb przygotowany z ciasta poddanego procesowi fermentacji, w krajach o cieplejszym klimacie (Afryka, część Azji, Ameryka Środkowa i Południowa) przygotowuje się pieczone lub smażone placki ze zbóż, które w naszej tradycji nie są uważane za chlebowe. Niezmiennie podstawą pieczywa jest jednak mąka i woda1. Jaką rolę odgrywa chleb w naszej diecie i jakie jego rodzaje możemy spotkać na półkach sklepowych? W dalszej części artykułu zapoznamy się z asortymentem chleba, jaki można znaleźć w sprzedaży oraz jego właściwości i zaleceniami w konkretnych jednostkach chorobowych.

Czytam więcej
Article image

Różeniec górski

Barbara Laskus

Różeniec górski (Rhodiola rosea L.) – to najlepiej poznana i przebadana roślina zielna należąca do rodziny gruboszowatych Crassulaceae. Nazwa tej byliny nie jest przypadkowa, jej kłącza mają charakterystyczne żółto-różowe zabarwienie miąższu oraz różany zapach.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Różeniec górski

Barbara Laskus

Article image

Różeniec górski (Rhodiola rosea L.) – to najlepiej poznana i przebadana roślina zielna należąca do rodziny gruboszowatych Crassulaceae. Nazwa tej byliny nie jest przypadkowa, jej kłącza mają charakterystyczne żółto-różowe zabarwienie miąższu oraz różany zapach.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania


Czytaj online

okladka-22.png lub sprawdz ofertę