Współczesna Dietetyka | 22/2019
chirurgia bariatryczna na całym świecie wykorzystywana jest w leczeniu otyłości, zwłaszcza w takich przypadkach, w których tradycyjne leczenie nie przynosi efektów a otyłość występuje razem z innymi schorzeniami. w Polsce nadal operacji wykonuje się mniej niż jest pacjentów kwalifi kujących się do tego typu zabiegu. Sytuacja ta jednak stopniowo się zmienia – operacji przeprowadza się więcej z roku na rok i wykorzystuje coraz nowocześniejsze metody. Sam zabieg jest jednak tylko elementem terapii i nie należy zapominać, że bez ścisłej współpracy z dietetykiem zarówno przed jak i po operacji, jej efekty mogą nie być długotrwałe. często też to dietetyk jest tą osobą, która jako pierwsza może zasugerować rozwiązanie chirurgiczne i pokierować pacjenta do odpowiedniego specjalisty. w bieżącym wydaniu „współczesnej dietetyki” przybliżymy temat współpracy z pacjentem bariatrycznym zarówno w zakresie żywienia – głównie po operacji, a także wsparcia psychologicznego pacjentów, którzy decydują się na tę formę terapii.
Ponadto w najnowszym wydaniu rozpoczynamy cykl artykułów z zakresu dietetyki sportowej, w którym szczegółowo przyjrzymy się poszczególnym suplementom, wykorzystywanym w środowisku sporowców. w pierwszym artykule analizujemy właściwości i zastosowanie kofeiny. w kolejnych omówione zostaną m.in. takie suplementy jak keratyna, beta-alanina czy azotany. na szczególną uwagę zasługuje też artykuł na temat zaburzeń połykania u dzieci. Mogą one wpływać na prawidłowy rozwój dzieci i skutkować niedożywieniem czy odwodnieniem, dlatego tak istotne jest wczesne zdiagnozowanie oraz właściwe postępowanie. zachęcam też do zapoznania się ze szczegółową analizą zastosowania różeńca górskiego.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska