menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 21/2019

okladka-21.jpg

Autorzy wydania

Lucyna-Pachocka-167x167.jpg

Lucyna Pachocka

d-rzadkwoska-167x167.jpg

Dietetyk

Daria Kotek

J-Wojsiat-cz-b.jpg

Doktor nauk biologicznych

Joanna Wojsiat

m-kaczynska.jpg

Psycholog, psychodietetyk

Małgorzata Jolanta Kaczyńska

A-Cieplowska-167x167.png

Agnieszka Ciepłowska

m-dudek.jpg

Dietetyk kliniczny

Monika Dudek-Palaczyk

W-Bartniczak.jpg

Weronika Strugała

Karolina Karabin.jpg

Karolina Karabin

M-Lewandowicz.jpg

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

Beata-Kaczmarek-167.jpg

Beata Kaczmarek

Arkadiusz-Matras.jpg

Arkadiusz Matras

Adrianna Frelich copy1.jpg

Dietetyk kliniczny

Adrianna Frelich

e-grabani.jpg

Dietetyk kliniczny

Ewa Grabani

A-Wojtasik.jpg

Anna Wojtasik

bartosz-kulczynski.jpg

Bartosz Kulczyński

Eliza-Ganczarska-Kaliszuk-cz-b.jpg

Stomatolog

Eliza Ganczarska-Kaliszuk


Article image

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Edukacja żywieniowa, Isobel R. Contento

Weronika Strugała

Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej. 

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Edukacja żywieniowa, Isobel R. Contento

Weronika Strugała

Article image

Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej. 

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Czynniki wpływające na ilość spożywanego pokarmu

Psycholog, psychodietetyk Małgorzata Jolanta Kaczyńska

Zagadnienie rozpoznania czynników środowiskowych związanych z przejadaniem się jest obszarem zainteresowania badaczy, ponieważ zmiana tych czynników może zapobiec epidemii otyłości lub pomóc osobom otyłym wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe. W ciągu ostatnich 30 lat zmieniły się schematy żywieniowe, liczba posiłków spożywanych poza domem, a rozmiary porcji i naczyń wzrosły zarówno w domu, jak i poza nim1. Jakie czynniki wpływają na to, że jemy więcej niż zaplanowaliśmy, a jakie ograniczają spożycie niezdrowej żywności?

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Czynniki wpływające na ilość spożywanego pokarmu

Psycholog, psychodietetyk Małgorzata Jolanta Kaczyńska

Article image

Zagadnienie rozpoznania czynników środowiskowych związanych z przejadaniem się jest obszarem zainteresowania badaczy, ponieważ zmiana tych czynników może zapobiec epidemii otyłości lub pomóc osobom otyłym wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe. W ciągu ostatnich 30 lat zmieniły się schematy żywieniowe, liczba posiłków spożywanych poza domem, a rozmiary porcji i naczyń wzrosły zarówno w domu, jak i poza nim1. Jakie czynniki wpływają na to, że jemy więcej niż zaplanowaliśmy, a jakie ograniczają spożycie niezdrowej żywności?

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Przydatność adaptogenów w sporcie

Arkadiusz Matras

Suplementy diety wśród sportowców nieustannie budzą emocje. W niektórych dyscyplinach nawet 99% osób z nich korzysta1. Jedną z grup suplementów, które w ostatnim czasie zdają się zyskiwać na popularności wśród polskich sportowców, są adaptogeny.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Przydatność adaptogenów w sporcie

Arkadiusz Matras

Article image

Suplementy diety wśród sportowców nieustannie budzą emocje. W niektórych dyscyplinach nawet 99% osób z nich korzysta1. Jedną z grup suplementów, które w ostatnim czasie zdają się zyskiwać na popularności wśród polskich sportowców, są adaptogeny.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Prawidłowe żywienie dzieci stanowi fundamentalny czynnik w prawidłowym rozwoju dziecka. Niezmiernie istotne jest prawidłowe zbilansowanie całodziennego jadłospisu. Jak więc prawidłowo zbilansować jadłospis dziecka w wieku 13–36 miesięcy?

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Article image

Prawidłowe żywienie dzieci stanowi fundamentalny czynnik w prawidłowym rozwoju dziecka. Niezmiernie istotne jest prawidłowe zbilansowanie całodziennego jadłospisu. Jak więc prawidłowo zbilansować jadłospis dziecka w wieku 13–36 miesięcy?

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zaburzenia wydzielania kortyzolu – część I

Karolina Karabin

W endokrynologii wyróżnia się dwie najważniejsze jednostki chorobowe związane z zaburzeniami wydzielania kortyzolu – chorobę Addisona i zespół Cushinga. Jednak badania pokazują, że zaburzenia wydzielania kortyzolu mogą również współistnieć z takimi chorobami, jak: otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, zaburzenia depresyjne czy choroby z autoagresji. W pierwszej części artykułu dotyczącej zaburzeń wydzielania kortyzolu zostanie przedstawiony jego związek z patologiami oraz metody oznaczania jego stężenia w organizmie.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zaburzenia wydzielania kortyzolu – część I

Karolina Karabin

Article image

W endokrynologii wyróżnia się dwie najważniejsze jednostki chorobowe związane z zaburzeniami wydzielania kortyzolu – chorobę Addisona i zespół Cushinga. Jednak badania pokazują, że zaburzenia wydzielania kortyzolu mogą również współistnieć z takimi chorobami, jak: otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, zaburzenia depresyjne czy choroby z autoagresji. W pierwszej części artykułu dotyczącej zaburzeń wydzielania kortyzolu zostanie przedstawiony jego związek z patologiami oraz metody oznaczania jego stężenia w organizmie.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta w bezsenności i zaburzeniach snu

Agnieszka Ciepłowska

Sen jest niezbędnym elementem egzystencji człowieka – śpiąc, spędzamy średnio jedną trzecią życia. Współcześnie obserwuje się wiele zaburzeń dotyczących snu. Jednym z nich jest właśnie bezsenność, która dotyczy od 5 do 15% ludzi, a sama bezsenność stanowi przewlekłe schorzenie wśród 31 do 75% pacjentów.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta w bezsenności i zaburzeniach snu

Agnieszka Ciepłowska

Article image

Sen jest niezbędnym elementem egzystencji człowieka – śpiąc, spędzamy średnio jedną trzecią życia. Współcześnie obserwuje się wiele zaburzeń dotyczących snu. Jednym z nich jest właśnie bezsenność, która dotyczy od 5 do 15% ludzi, a sama bezsenność stanowi przewlekłe schorzenie wśród 31 do 75% pacjentów.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Tyroidektomia a zalecenia dietetyczne

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Funkcjonowanie bez tarczycy jest możliwe, o ile zadba się o właściwie dobraną dla pacjenta farmakoterapię i odpowiednią dla jego stanu zdrowia dietę. Po zabiegu pacjent najczęściej otrzymuje od lekarza szczegółowe zalecenia dotyczące sposobu suplementacji hormonów tarczycy, co ma naśladować w organizmie działanie wyciętego narządu. Wskazówki dotyczące diety po zabiegu często ograniczają się do podstawowych informacji, dlatego zadaniem dietetyka jest dobre wyedukowanie pacjenta w kwestii tego, na jakie składniki w diecie powinien zwrócić szczególną uwagę oraz zadbać o to by nie dochodziło do interakcji lek – żywność.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Tyroidektomia a zalecenia dietetyczne

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Funkcjonowanie bez tarczycy jest możliwe, o ile zadba się o właściwie dobraną dla pacjenta farmakoterapię i odpowiednią dla jego stanu zdrowia dietę. Po zabiegu pacjent najczęściej otrzymuje od lekarza szczegółowe zalecenia dotyczące sposobu suplementacji hormonów tarczycy, co ma naśladować w organizmie działanie wyciętego narządu. Wskazówki dotyczące diety po zabiegu często ograniczają się do podstawowych informacji, dlatego zadaniem dietetyka jest dobre wyedukowanie pacjenta w kwestii tego, na jakie składniki w diecie powinien zwrócić szczególną uwagę oraz zadbać o to by nie dochodziło do interakcji lek – żywność.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w zespole policystycznych jajników

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Polycistic Ovary Syndrome) jest jedną z najczęściej diagnozowanych endokrynopatii u ok. 4–6% kobiet w wieku rozrodczym. Cechuje się: zaburzeniami miesiączkowania (rzadkie miesiączki lub ich brak), hiperandrogenizmem, a często także niepłodnością1. Określany jest jako przyczyna niepłodności u 75% kobiet z zaburzeniami owulacji2.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w zespole policystycznych jajników

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

Article image

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Polycistic Ovary Syndrome) jest jedną z najczęściej diagnozowanych endokrynopatii u ok. 4–6% kobiet w wieku rozrodczym. Cechuje się: zaburzeniami miesiączkowania (rzadkie miesiączki lub ich brak), hiperandrogenizmem, a często także niepłodnością1. Określany jest jako przyczyna niepłodności u 75% kobiet z zaburzeniami owulacji2.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Bisfenol A a ryzyko dla zdrowia w świetle aktualnych badań

Anna Wojtasik

Szybki rozwój technologii wytwarzania plastikowych opakowań artykułów spożywczych, a także szerokie stosowanie różnego typu polimerów w innych wyrobach wzbudza zainteresowanie związkami używanymi lub powstającymi w trakcie ich produkcji. Do związków tych zalicza się bisfenol A (BPA), który wykorzystywany jest przy utwardzaniu tworzyw sztucznych. Wiele badań wskazuje na jego szkodliwy wpływ zarówno na organizm ludzki, jak i zwierzęcy. W pracy przedstawiono najnowsze poglądy dotyczące związku pomiędzy bisfenolem A a zdrowiem.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Bisfenol A a ryzyko dla zdrowia w świetle aktualnych badań

Anna Wojtasik

Article image

Szybki rozwój technologii wytwarzania plastikowych opakowań artykułów spożywczych, a także szerokie stosowanie różnego typu polimerów w innych wyrobach wzbudza zainteresowanie związkami używanymi lub powstającymi w trakcie ich produkcji. Do związków tych zalicza się bisfenol A (BPA), który wykorzystywany jest przy utwardzaniu tworzyw sztucznych. Wiele badań wskazuje na jego szkodliwy wpływ zarówno na organizm ludzki, jak i zwierzęcy. W pracy przedstawiono najnowsze poglądy dotyczące związku pomiędzy bisfenolem A a zdrowiem.

Czytam więcej
Article image

AKTYWNOŚĆ W DIECIE

Epidemia otyłości i bezruchu – NEAT i SPA

Weronika Strugała

Otyłość można już śmiało nazwać epidemią, która dotyczy nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale jest coraz większym problemem w krajach Unii Europejskiej. Według badania EHIS w Polsce w 2014 roku 46% kobiet i 62% mężczyzn borykało się z nadmierną masą ciała16. Najbardziej martwi jednak przyspieszający wzrost nadmiernej masy ciała wśród nastolatków – wartość ta wzrosła z 16,8% w roku szkolnym 2012/2013 do 22% w roku 2015/201617. Głównym tego powodem są nieprawidłowości w diecie i nadmierna podaż energii z pożywieniem w stosunku do wydatków energetycznych. Warto jednak sprawdzić drugą stronę medalu – jak zmieniło się całkowite zapotrzebowanie energetyczne w odpowiedzi na postęp cywilizacyjny i technologiczny oraz jak sobie z tym (nie)radzi ludzki organizm.

czytaj dalej

AKTYWNOŚĆ W DIECIE

Epidemia otyłości i bezruchu – NEAT i SPA

Weronika Strugała

Article image

Otyłość można już śmiało nazwać epidemią, która dotyczy nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale jest coraz większym problemem w krajach Unii Europejskiej. Według badania EHIS w Polsce w 2014 roku 46% kobiet i 62% mężczyzn borykało się z nadmierną masą ciała16. Najbardziej martwi jednak przyspieszający wzrost nadmiernej masy ciała wśród nastolatków – wartość ta wzrosła z 16,8% w roku szkolnym 2012/2013 do 22% w roku 2015/201617. Głównym tego powodem są nieprawidłowości w diecie i nadmierna podaż energii z pożywieniem w stosunku do wydatków energetycznych. Warto jednak sprawdzić drugą stronę medalu – jak zmieniło się całkowite zapotrzebowanie energetyczne w odpowiedzi na postęp cywilizacyjny i technologiczny oraz jak sobie z tym (nie)radzi ludzki organizm.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Charakterystyka żywieniowa nietypowych/niekonwencjonalnych rodzajów mięsa

Bartosz Kulczyński

Mięso zwierząt hodowlanych i dzikich jest dla wielu osób istotnym elementem codziennej diety. Mimo że nie jest ono niezbędne w naszych jadłospisach dla utrzymania właściwego zdrowia, to niezaprzeczalnie jest źródłem wysokowartościowego białka, niektórych witamin i składników mineralnych. Ponadto mięso dla wielu ludzi jest również atrakcyjnym sensorycznie dodatkiem do wielu potraw.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Charakterystyka żywieniowa nietypowych/niekonwencjonalnych rodzajów mięsa

Bartosz Kulczyński

Article image

Mięso zwierząt hodowlanych i dzikich jest dla wielu osób istotnym elementem codziennej diety. Mimo że nie jest ono niezbędne w naszych jadłospisach dla utrzymania właściwego zdrowia, to niezaprzeczalnie jest źródłem wysokowartościowego białka, niektórych witamin i składników mineralnych. Ponadto mięso dla wielu ludzi jest również atrakcyjnym sensorycznie dodatkiem do wielu potraw.

Czytam więcej
Article image

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Choroba Alzheimera w kontekście zwyczajów żywieniowych

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Beata Kaczmarek

Rozpoznanie choroby Alzheimera (z ang. Alzheimer’s Disease, AD) zwykle wzbudza u chorego i jego bliskich głęboki niepokój. Chaos informacyjny, błędne przekonania i uprzedzenia generują u pacjentów reakcje lękowe oraz wpływają na podejmowanie rozmaitych działań mających na celu zachowanie zdrowia i spowolnienie rozwoju choroby.

czytaj dalej

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Choroba Alzheimera w kontekście zwyczajów żywieniowych

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Beata Kaczmarek

Article image

Rozpoznanie choroby Alzheimera (z ang. Alzheimer’s Disease, AD) zwykle wzbudza u chorego i jego bliskich głęboki niepokój. Chaos informacyjny, błędne przekonania i uprzedzenia generują u pacjentów reakcje lękowe oraz wpływają na podejmowanie rozmaitych działań mających na celu zachowanie zdrowia i spowolnienie rozwoju choroby.

Czytam więcej
Article image

PRAWO

Rola zawodu dietetyka w promocji zdrowia, a sytuacja zatrudnienia w Polsce

Lucyna Pachocka

W 1967 roku zawód “dietetyk” został wpisany do International Standard Classifi cation of Occupations (ISCO). Określono wówczas, iż jest to osoba planująca i nadzorująca przygotowanie diet leczniczych dla osób indywidualnych i grup ludności w szpitalach i zakładach żywienia zbiorowego, a także nadzorująca wybór i sposób przygotowania żywności i potraw oraz uczestnicząca w programach żywieniowych, a także biorąca udział w edukacji społeczeństwa.

czytaj dalej

PRAWO

Rola zawodu dietetyka w promocji zdrowia, a sytuacja zatrudnienia w Polsce

Lucyna Pachocka

Article image

W 1967 roku zawód “dietetyk” został wpisany do International Standard Classifi cation of Occupations (ISCO). Określono wówczas, iż jest to osoba planująca i nadzorująca przygotowanie diet leczniczych dla osób indywidualnych i grup ludności w szpitalach i zakładach żywienia zbiorowego, a także nadzorująca wybór i sposób przygotowania żywności i potraw oraz uczestnicząca w programach żywieniowych, a także biorąca udział w edukacji społeczeństwa.

Czytam więcej
Article image

STOMATOLOGIA

Żywienie dzieci w kontekście zapobiegania i leczenia próchnicy

Stomatolog Eliza Ganczarska-Kaliszuk

W codziennej praktyce spotykamy się często z mitem słabych zębów, a jego początków możemy szukać u podstaw świadomości rodziców, również w kwestii żywienia. Niestety, mimo łatwości dostępu do informacji oraz wiedzy w zakresie profilaktyki próchnicy, w dalszym ciągu jako stomatolodzy obserwujemy bardzo wysoki wskaźnik występowania próchnicy u najmłodszych.

czytaj dalej

STOMATOLOGIA

Żywienie dzieci w kontekście zapobiegania i leczenia próchnicy

Stomatolog Eliza Ganczarska-Kaliszuk

Article image

W codziennej praktyce spotykamy się często z mitem słabych zębów, a jego początków możemy szukać u podstaw świadomości rodziców, również w kwestii żywienia. Niestety, mimo łatwości dostępu do informacji oraz wiedzy w zakresie profilaktyki próchnicy, w dalszym ciągu jako stomatolodzy obserwujemy bardzo wysoki wskaźnik występowania próchnicy u najmłodszych.

Czytam więcej