Współczesna Dietetyka | 21/2019
Mimo wzrostu świadomości społeczeństwa i chęci korzystania z usług dietetyków, nadal profesja ta budzi sporo kontrowersji. dywagacje na temat roli dietetyka w służbie zdrowia – jego kompetencji, kwalifi kacji, miejsca wśród lekarzy – specjalistów oraz dostępności do poradnictwa dietetycznego, od lat nie przynoszą konkretnych rozwiązań. Kto może tytułować się dietetykiem? Jakich dokumentów potwierdzających wykształcenie pacjent może oczekiwać od dietetyka? Skoro otyłość to choroba, to dlaczego wizyty u specjalistów ds. żywienia nie są refundowane? Pomoc dietetyka jest niezbędna w wielu jednostkach chorobowych, niestety mimo licznej kadry dobrze przeszkolonych dietetyków z wyższym wykształceniem w Polsce, brakuje zorganizowanego dostępu do ambulatoryjnej opieki dietetycznej. wsparcie dietetyczne jest również kluczowe na wielu etapach leczenia szpitalnego, ma wpływ na szybszy powrót do zdrowia hospitalizowanych pacjentów i skrócenie czasu ich pobytu w szpitalu. zapobieganie i leczenie chorób dietozależnych – cywilizacyjnych to aktualnie jedno z największych wyzwań zdrowotnych. czy w obliczu wzrastającej częstości występowania chorób dietozależnych uregulowanie dostępu do usług dietetyka nie powinno stać się jednym z istotnych celów? na te – i wiele innych pytań – będzie można udzielić odpowiedzi, jak tylko ten tytuł zawodowy będzie chroniony prawnie. Między innymi w tym celu w ostatnim czasie powstał związek zawodowy dietetyków i Żywieniowców zrzeszający dietetyków i specjalistów żywienia. o szczegółach zawodu dietetyka w naszym kraju piszemy w najnowszym temacie numeru.
Ponadto tradycyjnie już skupiamy się na omówieniu szczegółowych strategii żywieniowych w przypadku różnych chorób i dolegliwości. w tym numerze szczególnie polecam artykuł o zaleceniach żywieniowych w przypadku zespołu policystycznych jajników oraz w chorobie alzheimera.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska